szerző:
hvg.hu

Középiskolás barátságként indult a dolog, ma 250 milliós büdzsét kezelő irodává nőtték ki magukat. A sikertörténetként elkönyvelt VOLT fesztivál egyik főszervezőjével, Fülöp Zoltánnal tavaly a helyszínen a hvg.hu már készített interjút. De a szervezés egy páros munkája, Fülöp társa a kezdetektől Lobenwein Norbert. A VOLT egyre profibb akar lenni, a gazdasági környezet azonban csak lassan változik. Soprontól 50 kilométerre, Ausztriában egy számmal nagyobb a buli és a pénz is. Magyarországon viszont már 3 millióért szponzor lehet egy nagybank.

Kép a tavalyi VOLT-ról.
Ha rossz az idő, bukhat a buli
© Zsolnai Máté
Az idén tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő VOLT Fesztivál július 5-től várja a látogatókat a soproni Lővér kempingben. A fesztiválsorozat nem csak méretében és látogatottságában növekszik évről-évre, hanem idéntől már időtartamában is, hiszen 2006-ban már négy napon keresztül jöhetnek a fesztiválozók. A hvg.hu személyesen faggatja a két főszervezőt.

hvg.hu: Hogyan lesz haverságból munka- és üzleti kapcsolat?

Fülöp Zoltán: A Berzsenyi gimnáziumba jártunk mindketten egy évfolyamba. A zene, a bulik, a szép középiskolás évek hoztak minket össze. Már akkor is gyűjtöttük a külföldi zenéket, olykor bulikon is mi szolgáltattuk a talp alá valót.

hvg.hu: Prolongáltátok a gyerekkort? Közben, ha jól tudom Norbi feljött Budapestre újságíró iskolába, Zoltán pedig főiskolára ment Szombathelyre.

A publikum a tavalyi fesztiválon.
Kitartottak az esőben is
© Zsolnai Máté
Lobenwein Norbert: Mindketten úgy gondoltuk, hogy Sopronban szükség van egy olyan helyre, ahol a fiatalok felszabadultan szórakozhatnak. Elkezdtünk együtt dolgozni, az első nagyobb bulink a „Nincs egy hely” nevű rendezvénysorozat volt Sopronban, ahol már koncertek is voltak. Én hétköznap Budapesten voltam, de a hétvégeket sokszor otthon töltöttem.

FZ: Norbival úgy döntöttünk, hogy rendszeresítjük, kvázi intézményesítjük a bulikat. Klubjelleggel indult a „Micsoda buli” rendezvénysorozat, amit minden hétvégén a soproni sportcsarnokban tartottunk. Itt rendszeresen mi is zenéltünk. Ekkor kezdett tudatossá válni, hogy ezzel akarunk foglalkozni, ez vezetett el 1993-ig, amikor az első VOLT Fesztivált megrendeztük.

hvg.hu: Még ma is szolgáltattok zenét?

FZ: A kazettázás ma már a múlté, de CD-ről szoktunk keverni, ha a baráti körből felkér minket valaki.

hvg.hu: És olyankor milyen zenéket játszotok?

LN: Minden félét. Pop, rock. Széles a skála.

hvg.hu: Kedvenc előadók?

FZ: The CULT.

LN: Sting, The CULT, Coldplay.

hvg.hu: Hogyan olvadtatok be Sziget stábjába? Ők figyeltek fel rátok, vagy ti kerestétek meg őket?

LN: Nekem Gerendai Károly, még amikor az újságíró suliba jártam, felajánlotta, hogy kezdjek dolgozni a Sziget stábjában. Így aztán szépen kezdtek összeérni a szálak egészen addig, hogy már a Sziget irodából szervezzük a VOLT-ot is. Itt óriási segítség áll rendelkezésünkre, hiszen a stáb tele van komoly, tapasztalt profi emberekkel, akik nagyon is jól tudják a dolgukat. Családias ez az egész.

FZ: Én Norbin keresztül kerültem a Sziget team-be. Lépésről lépésre kaptuk az egyre nagyobb felelőséggel járó feladatokat. Amikor már mi feleltünk különböző, a Sziget iroda által rendezett rendezvényekért, például a Sport Szigetért teljes egészében, akkor már szinte értelmetlenné vált, hogy a VOLT-ot külön csináljuk.

hvg.hu:  Ez jár anyagi felelőséggel is?

LN: Tekintettel arra, hogy VOLT Fesztiválnak, a Szigettel történt megállapodás után is gazdái, résztulajdonosai vagyunk, minket is érzékenyen érint -saját vagyonunkkal felelünk -, ha például a VOLT fesztiválon  rosszul alakulnak a jegyelővételi eladási statisztikák, vagy mondjuk a rossz idő miatt alacsonyabb a nézőszám a vártnál.

hvg.hu: Az időjárás a tavalyinál nem lehet mostohább idén sem, bár az ebből fakadó problémák ellenére - hogy csak a bokáig érő sarat és a ki nem ürített WC-ket említsem - tavaly mégis sikeres lett a buli.

FZ: Az ember folyamatosan tanul. Azzal tavaly sajnos nem tudtunk mit kezdeni, hogy a WC-ket ürítő kisteherautók a domb oldalán lecsúsztak, és nem tudták megközelíteni a mellékhelységeket, így azokat nem lehetett üríteni, és le kellett zárni. Ez rém kellemetlen, de idén már nem fog előfordulni.

LN: Már csak azért sem, mert hosszú távú bérleti szerződést kötöttünk a kemping tulajdonosával és rengeteg fejlesztést, építkezést végzünk el, mire a VOLT megnyitja kapuit. Ilyen lesz például az, hogy a főbb helyszíneket szilárd, bazalt burkolatú utak kötik össze, így eső esetén is meg lehet közelíteni a helyszíneket.

Fesztiválipar itt, és 50 kilométerrel odébb (Oldaltörés)hvg.hu: Magyarországon a fesztiválok szervezése iparággá nőtte ki magát. Szinte minden hétre jut két fesztivál idén nyáron, a magyar kulturális életre rátelepednek ezek a rendezvények. Jó ez?

LN: Nem csak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző ez a folyamat. A „szabadság, életérzés, kultúra” háromszög az, ami sikeressé teszi ezeket a rendezvényeket. Ezt a kultúrát Magyarországon a Sziget teremtette meg, és azóta is a Sziget formálja a trendet.

FZ: Ha megkérdezel bárkit, aki ellátogat egy ilyen rendezvényre, azt fogja mondani, hogy otthon is jár moziba, kiállításokra, koncertekre, beszélgetésekre a barátaival. A hétköznapokban azonban nehéz összehangolni, hogy mindenki ott lehessen, illetve mindenre jusson idő. Abban az esetben, ha ezt egy fesztiválhoz tudja kötni, akkor ezek köré szervezve ki tud venni szabadságot, el tud jönni az iskolából, el tud utazni, és kikapcsolódni.

hvg.hu: Hogyan áll nálatok össze a kiadási és bevételi oldal? Idén mennyi lesz a költségvetés? Ki kérte a legtöbb gázsit?

LN: Idén mintegy 250 milliós a költségvetésünk. A kiadások 50 százalékát adják a programok, két nagyobb tétel még a technika, ami nem saját, hanem bérelt, és a marketing, ami ugyancsak tetemes összeg.

FZ: A bevételi oldalon négy tényezővel lehet számolni: jegyekből származó bevétel, szponzori hozzájárulások, állami támogatások és a vendéglátás és kereskedelmi bevételek.

Hvg.hu: Szándékos tértetek ki az utolsó kérdés elől? A gázsi az üzleti titok? Mennyit kért a The CULT?

LN: Arról sajnos nem áll módomban nyilatkozni, hogy a The CULT mennyit kért, azonban annyit szívesen elárulok, hogy idén már 100 000 eurós (26 361 000 Forint 2006.04.29-es MNB árfolyamon, a szerk.) gázsit is fizettünk.

hvg.hu: Mennyi pénzért lehet szponzorként feltűnni egy komolyabb nagyvállalat esetében? Vegyünk, mondjuk egy bankot, hiszen a pénzintézetek előszeretettel finanszíroznak kulturális rendezvényeket.

FZ: Egy bank esetében 3-5 millió Forint az az összeg, amiért cserébe már szponzori státuszt ajánlunk. Ez azonban komoly megjelenési lehetőség egy pénzintézetnek, hiszen nem pusztán a logójukat tesszük ki; az ilyesmi hosszas tárgyalások eredménye.

hvg.hu: Mennyi állami, vagy önkormányzati támogatást kaptok?

LN: A Soproni Önkormányzat finanszírozza és bonyolítja a fejlesztéseket a VOLT fesztivál helyszínén, a Lővér kempingben, ezzel támogatva az eseményt. Ez jó nekünk, mert terhet vesz le a vállunkról, hasznos a városnak, mert mi rengeteg vendéget hozunk, és jó a kempingnek, mert fejlődik és nem csak a VOLT Fesztivál ideje alatt tud színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtani.

FZ: Állami forrás úgy néz ki, nem jön idén. Tavaly az IHM-től kaptunk 1-2 milliós támogatást, ezért cserébe itt állomásozott egy buszuk, ahol különböző szóróanyagokat és kiadványokat osztogattak és a voltak ott egyéb informálódási lehetőségek is.

hvg.hu: Mi a véleményetek, miért jönnek kevésbé szívesen nagyobb sztárok Magyarországra? Bécsben, ami körülbelül 50 kilométer Soprontól, egy nap lép fel a Metallica, a Red Hot Chilli Peppers és a Korn.

LN: Az egyik biztos ok a pénz. Egy magyar fesztivál finanszírozásában nehéz extra gázsikkal számolni, mert a bevételi oldal elég ingatag. Nem biztos, hogy egyszerre több sztárt képes elbírni a költségvetés. Azért ha megnézed, az idei műsor mégis tele lesz világsztárokkal.

FZ: Mi hiába készítünk csodálatos portfoliókat, a fellépők mindig a lemezeladási statisztikáknak hisznek. Nem mindegy, hogy 300, vagy 15 000 lemezt adnak el egy országban. Magyarországra jelenleg sajnos az előbbi jellemző.

Zsolnai Máté

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Kult

Megvan a VOLT fellépőinek névsora

Tizennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Soproni Volt Fesztivál július 5-én - hangzott el a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján. Az egyik fő zenekar idén a sokadvirágzását élő The Cult lesz.

MTI Kult

Hetvenezren voltak szombaton a Szigeten

Nézőcsúcsot döntött a Sziget Fesztivál, a szombati programokra mintegy 70 ezren voltak kíváncsiak. A Sziget Fesztivál tizenhárom éves történetének legsikeresebb napja volt a szombati, este 11-re az összes napijegy elfogyott, a szervezők a Hajógyári-sziget bejáratához kirakták a "Mára megtelt a Sziget" feliratú táblát.

Kult

VOLT: buli a nyugati végeken

Valaha egy szép reményekkel induló popkulturális lap volt a VOLT, afféle magyar Village Voice, vagy Rolling Stone magazin. A lap lett a soproni fesztivál névadója, aztán a lap kimúlt, az esemény túlélt. Előbbi stábjából ma a WAN2-nál munkálkodnak, utóbbi maradt, ami volt: VOLT. Csak kicsit kinőtte magát.

Magyar nyelvű szerelmes levél került elő egy skóciai tó partján

Magyar nyelvű szerelmes levél került elő egy skóciai tó partján

Közel 18 millió forintból tartanak csapatépítőket az új paksi blokkokat építőknek

Közel 18 millió forintból tartanak csapatépítőket az új paksi blokkokat építőknek

A címvédő Fucsovics az első meccsén kiesett

A címvédő Fucsovics az első meccsén kiesett

Sok dolgozó bukhatja a vasárnapi pótlékot a nyári szezonban

Sok dolgozó bukhatja a vasárnapi pótlékot a nyári szezonban

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Eltűnt egy 14 éves lány a II. kerületből

Eltűnt egy 14 éves lány a II. kerületből