szerző:
hvg.hu

Négyszázmillióval megemelt költségvetéssel, kétféle hetijeggyel, 250 pluszvécével, komolyabb jazz-színpaddal és a szokásosnál is több sztárvendéggel vág neki a Sziget Rendezőiroda az augusztus 9. és 16. között tartott fesztiválnak. A szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem tervezik kilencnaposra bővíteni a Szigetet, hogy ismét jönnek a franciák, s hogy a szokott főzelékes pultját pedig mindenki továbbra is megtalálja, legfeljebb nem a szokott helyen.

© Végel Dániel
Napokon belül, május 15-től Magyarországon is árusítani kezdik az idei Sziget-jegyeket, külföldön pedig már a hó elején megkezdődött a terjesztés, Franciaország-ban  ezerötszáz hetijegy máris elkelt – derült ki a Sziget rendezőiroda csütörtöki, Kultiplexben rendezett sajtótájékoztató-ján. A hetijegyekből idén kétfélét kezdenek árusítani, a sátorozásra jogosító drágábbat június 15-ig 24 ezer forintért, ezután 30 ezerért lehet megvenni, míg az egész heti ki- és belépésre (sátorhely-foglalásra azonban nem) jogosító „hazamenős” karszalag előbb 20 ezer, később 25 ezer forint lesz. (A fesztivál szervezői, Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi hozzáfűzték: az elkerített sátorhelyeknél kívánják kontrollálni, hogy ki milyen belépővel rendelkezik.) A tavaly bevezetett gyakorlathoz hasonlóan idén is lesz előre kitűzött napra váltható napijegy, ez minden időben (elővételben és a helyszínen is) hatezer forintba kerül.

A hetijegyekből összesen negyvenezret bocsátanak áruba, ehhez képest – a Sziget befogadóképességét figyelembe véve - naponta legfeljebb 25 ezer napijegyet adnak ki. Tavaly már hetekkel a Sziget kezdete előtt elfogytak a heti belépők, így a piac nagyobb felvevőképessége realitásnak tűnik. Ráadásul ilyenformán az erősen időjárásfüggő rendezvény borúsabb napjain távolmaradó tömegek okozta bevételkiesés is ellensúlyozható.

A tömegek egyébként valamivel komfortosabb mellékhelyiségeket találnak majd a Szigeten, kétszázötven plusz, kivilágított konténeres vécét szerelnek fel öt gócban (csatorna ehhez nem szükséges, egy földbe süllyesztett, külön üríthető tartállyal állnak összeköttetésben az egyes kabinok). A beruházásokra és a fellépti díjakra a szervezők idén a tavalyinál négyszázmillió forinttal többet, 2,25 milliárdot áldoznak. (Tavaly a kiadások megtérültek: 1,93 milliárdos bevétel keletkezett.)

© Végel Dániel
Ami a fellépőket illeti, a szervezők szerint a program szellemi-kulturális tartalma imponáló. A Nagyszínpad visszaigazolt előadóinak névsora: az angol Radiohead, a tavaly remek koncertet adó skót Franz Ferdinand, a tavalyi Sziget-koncetrjét lemondó New York-i Scissor Sisters, a Placebo, a Therapy?, a Ministry, a belga dEUS, a visszatérő finn Rasmus, a holland The Gatering, Jovanotti (szintén visszatérő), a hip-hop zenész Guru’s Jazzmataz, a német Gentleman, s Beatstakes. A Pannon Világzenei Nagyszínpadon – ahol a szervezők szerint már jóformán minden nagyobb név felbukkant – a szokásos Boban Markovics, Goran Bregovics, Natacha Atlas hármason, s az örök vendég Besh o droM-on, s Ghymesen kívül fellép a perui Susana Bacam a kanadai La Bottine Souriante, a mali Toumani Diabate, a mexikói Lila Downs, hogy csak pár nevet említsünk.

A további részletes felsorolást ezúttal mellőzzük (a névsor itt megtalálható), arra azonban érdemes kitérni, hogy a rendezők két hangsúlyos helyszínt hoznak létre idén: az élvonalba még nem tartozó metálzenekarok a Zúzda nevű sátorban lépnek fel, a jazz kedvelői pedig a Művészetek Palotája Jazz Színpadhoz látogathatnak. Az is újszerű, hogy a Nagyszínpad előtti tér idén a budapesti Erzsébet téren már látott fényshow-nak ad helyet, magát a Nagyszínpadot pedig mozgóképpel világítják meg, már amikor nincsenek rajta fellépők.

A szervezők a jelenlévő újságírók kérdéseire is válaszoltak, ebből kiderült, hogy nem tervezik meghosszabbítani a rendezvényt, még akkor sem, ha így két hétvégét is magába foglalna, a szigetelők (értsük ez alatt a látogatókat éppúgy, mint a kinn dolgozókat) ugyanis teljesítőképességük határára érnek a fesztivál végére. Gerendaiék kedvenc főzelékeséért aggódó kollégánkat is megnyugtatták, mondván: nem tűnt az el, csak más helyre került. Müller Péter egy további félreértést is igyekezett eloszlatni: a Hajógyári-sziget eladása csak a sziget déli részét illeti, míg a fesztivált az északi felében tartják. Ha valamilyen befolyása ennek mégis lesz a rendezvényre, folytatta, akkor inkább a körülmények szerencsés alakulásában bíznak, a sziget déli részének átépítése során felhúzott szállodában ugyanis remekül el lehetnek szállásolni a külföldi fellépőket.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Nézőcsúccsal zárt a Sziget

Idén valószínűleg megdőlt a Sziget eddigi nézőcsúcsa, a szervezők szerint profitot is hozhat a 13. alkalommal megrendezett fesztivál. A keddi zárónapon, a Good Charlotte koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását, a takarítás pedig körülbelül 10 napig tart.

MTI Kult

Újpest beperli a Sziget Fesztivál rendezőit

Újpest birtokháborítás miatt beperli a Sziget Rendezvényirodát; az eljárás célja, hogy a szervezők a IV. kerület felé is oldják meg a hangszigetelést - közölte Derce Tamás újpesti polgármester.

MTI Kult

Már pörög a 2006-os Sziget Fesztivál kívánsággépe

Ismét beindul a Sziget kívánsággépe a rendezvény hivatalos weboldalán, a sziget.hu/fesztival oldalon - közölte a rendezvényszervező iroda. A szervezők ide várják a rajongók javaslatait arra, hogy a külföldi sztárok közül kik kapjanak meghívást a - 2006-ban augusztus 9-16 között zajló – Szigetre.

hvg.hu Média

Sziget 2005: a fél ország a szigetlakókat faggatta

A szociológusok és piackutatók számára korábbi évekhez hasonlóan idén is népszerű célcsoport volt a Sziget Fesztivál közönsége. A Sziget Szervezőiroda által megrendelt kutatás eredményeit hétfőn sajtótájékoztatón ismertették.

MTI Itthon

Elutasították a Hajógyári-sziget rendezési tervét

A főpolgármester indítványát elfogadva, a Fővárosi Közgyűlés többségi szavazással elutasította csütörtöki, e havi soros ülésén a Hajógyári-sziget rendezési tervét, amelyet a III. kerület készített.

hvg.hu Kult

Újabb sztárok a Szigeten

Újabb nevekkel bővült a Sziget 2006 nemzetközi fellépőinek listája. A korábban bejelentettek – Radiohead, Robert Plant, Franz Ferdinand, Sick Of It All, Ministry, Wir Sind Helden, Natacha Atlas, Enzo Avitabile – mellé a napokban jelzett vissza a Scissor Sisters, a dEUS, az Exploited, a Cathedral, az Evergrey, a Fear Factory, a Gogol Bordello, a Flogging Molly, a Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Toumani Diabaté és a Symmetric Orchestra valamint az Afro Celt Sound System.

Kult

Vasárnap 60 ezren mulattak a Szigeten

A Sziget Fesztiválon vasárnap 60 ezren mulattak, 14 ezerrel többen mint egy évvel korábban ugyanezen a napon. A hétvégén egyébként a rendezvény látogatottsága rekordot döntött.

MTI Itthon

A Hajógyári-sziget helyreállítását követeli a Fidesz

Bús Balázs alpolgármesternek, az óbudai Fidesz elnökének közlése szerint pártja kerületi szervezete a Hajógyári-sziget nagyrétjének helyreállítását követeli a fővárosi önkormányzattól, a zúzottkő elszállítását és a nagyszínpadnak helyet adó nagyrét újrafüvesítését az augusztusi Sziget Fesztivál után.

hvg.hu Kult

A Radiohead a Sziget Nagyszínpadán

A Radiohead, a Franz Ferdinand, a Ministry és Robert Plant - ők már biztos fellépői az idei Sziget fesztiválnak. De jön a zúzós Sick of It All is és újra visszatér Natascha Atlas.

TGM: Vége

TGM: Vége

Bekerül az új Mortal Kombat-moziba a videojátékok legdurvább része

Bekerül az új Mortal Kombat-moziba a videojátékok legdurvább része

A kirúgott szakszervezetis miatt ismét tüntetők vonultak az esztergomi Suzuki-gyár elé

A kirúgott szakszervezetis miatt ismét tüntetők vonultak az esztergomi Suzuki-gyár elé

Így öltözik egy őszinte EP-képviselő – fotó

Így öltözik egy őszinte EP-képviselő – fotó

Főleg útépítésekre szerződtek májusban az építőiparban

Főleg útépítésekre szerződtek májusban az építőiparban

Az Apple új sorozatában kicsit máshogy zajlott a holdra szállás

Az Apple új sorozatában kicsit máshogy zajlott a holdra szállás