szerző:
MTI

Ultraortodox egyházi szervezetek több száz híve tüntetett kedden a görög főváros központi terén Dan Brown amerikai regényírónak A Da Vinci-kód című sikerkönyvéből készült film bemutatása ellen.

A görög parlament előtt összegyűlt tiltakozók a görög tévé jelentése szerint azt kiabálták, "Botrány!", "Botrány!", és felszólítottak minden hívő embert arra, ne nézzék meg a bestsellerből készült filmet.

A tüntetők hol a "nemzetközi szabadkőművességet", hol "a hollywoodi cionistákat" vádolták a "szentségtörő provokációval". A Da Vinci-kód egy sötét összeesküvésről szól, amely szerint az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet minden erővel el akarja tussolni azt a felfedezést, hogy élnek a világon Jézus Krisztus és Mária Magdolna nászának utódai.

Az elmúlt napokban a görögországi ortodox egyház fölszólította a híveket, hogy ne olvassák el a könyvet - amelyben a szerző, hangoztatták, meghamisította a történelmet -, s a filmet se nézzék meg.

A Tom Hanksszel és Audrey Tautouval a főszerepben elkészült alkotásnak szerdán a cannes-i filmfesztiválon lesz az ősbemutatója, a görög mozikban péntektől vetítik.

A szerdai cannes-i premier előtt szerte Ázsiában is tiltakoztak a film ellen, bojkottot helyezve kilátásba. Dél-Koreában a bíróság elutasította egy keresztény ernyőszervezetnek a film betiltására irányuló beadványát, mondván, "nyilvánvaló, hogy a regény és a film fikció", ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a nézők azt higgyék, valós történetet látnak a vásznon. Thaiföldön az ottani keresztény csoportok a film utolsó 15 percének cenzúrázását kérték a kormánytól. A többségében hinduk lakta, de 18 millió római katolikusnak is otthont adó Indiában a film betiltását követelték. Az újdelhi kormány illetékes minisztere a péntekre tervezett bemutató elhalasztását határozta el, miután több száz panasz érkezett hozzá a filmmel kapcsolatban. Szingapúrban, ahol a városállam egyházi tanácsa szintén a film sugárzásának betiltását szerette volna elérni, 16 éven felülieknek szólónak kiáltották ki Ron Howard rendezte alkotást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

A következő Da Vinci-kód?

A világ megváltozott, de a vállalatok nem tartottak lépést ezzel. Nem hagyatkozhatunk többé azokra a régi megoldásokra, bevált termékekre és szolgáltatásokra, amelyekre eddig alapoztunk – mutat rá Seth Godin - a HP támogatásával magyarul is megjelent - Mi a bőgés? című könyvében. Újabb fejezetek a kiadványból.

MTI Kult

Kódolt szöveget rejtett ítéletébe a Da Vinci-kódról tárgyaló bíró

A jogtörténelemben alighanem példátlan módon kódolt szöveget rejtett el ítéletében egy londoni bíró - méghozzá éppen abban, amely a Dan Brown ellen Da Vinci-kód című nemzetközi bestsellerré vált regénye kapcsán indított plágiumpert zárta le, elutasítva a felperes keresetét.