szerző:
hvg.hu

A bacchanália folytatódik, mégpedig egy teljes éjszakán át a Szépművészetiben. A roma színházban Josephine Bakerre emlékeznek, s Magyarországon a Cannes-ban kifütyült Da Vinci-kód is. De itt lesz még a héten a dobvirtuóz Joey Baron, míg John Zorn magyar zenészekkel adja elő a Cobra-t. De lesz fesztivál és tavaszünnep is, válogassanak! Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

Film

A titok megfejtése
Da Vinci-kód

Tom Hanks mint szimbólumkutató.
Nem tértek el Brown sztorijától.
Dan Brown könyve, A Da Vinci-kód elsöprő sikertörténetének elején tartott, amikor felhívták John Calley producer figyelmét a könyvre. Calley pedig, amint elolvasta, azonnal le is foglalózta a megfilmesítési jogot. A film készítői, élükön Ron Howard rendezővel mindent elkövettek, hogy hitelesek legyenek: pontosan kövessék mindazt, amit Dan Brown megírt. A 44 nyelvre lefordított bestseller alaptétele, hogy a Louvre meggyilkolt muzeológusa által hagyott jeleket és szimbólumokat megfejtve kiderül, hogy Jézus Krisztusnak volt családja, de ezt a katolikus egyház kétezer éve próbálja titkolni.

Nézzük hát a történetet. Robert Langdon professzort, a híres szimbólumkutatót a Louvre-ba hívják egy éjszaka. A múzeumban meggyilkolták a kurátort, és a tettes titokzatos jeleket és nyomokat hagyott maga után. Élete kockáztatásával és Sophie Neveu rendőrségi kriptográfus segítségével Langdon felfedi a Leonardo Da Vinci műveiben elrejtett titkok sorozatát. Ezek egy titkos társasághoz vezetnek, amely kétezer éve őriz egy ősi titkot. Langdon és Neveu végigszáguld Párizson, Londonon és Skócián, egyre több nyomot találnak a kód feltöréséhez - és az emberiség történetét átíró titok feltárásához.

Színes, szinkronizált amerikai kalandfilm, 2006
Rendezte: Ron Howard
Főszereplők: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno


Vidéki vígjáték
4 évszak kis falumban

A film plakátja.
Egy különleges év, egy különleges faluban: ez a tiszta vidéki vígjáték, amely a fikció és a dokumentum vékony határán táncol, segít megfeledkezni a televízió 60 éves uralmáról, az évszázadról, amelyben a vidék teljesen háttérbe szorult, és a maga egyszerűségében a mozi új ezredévét indítja el.

A film a dél-francia Espigoule falu egy évét mutatja meg, amelynek jelentősége akkora Provence számára, mint a galloknak Astérix. Bolondok és költők faluja, ahol a méz tölti be a varázsital szerepét, ahol a vadakat megriasztó helikoptereket lelövik, és zsákmányul ejtik, és ahol a politizálás gyakran torkollik verekedésbe. Espigoule valós falu; a film dokumentumfilmnek tűnik, ám valójában jól komponált vígjáték, ahol mindenki a saját szerepét játssza a költőtől (Jacques Bastistide) a kocsmároson át (Jean-Marc Ravera) a polgármesterig (Guy Lombard) furcsa öniróniával. Espigoule a füllentések birodalma, ahol a hazugságok szinte igazak, ahol fikció és valóság olyan szorosan együtt él, hogy saját valóságot alkot: Espigoule valóságát.

Színes, feliratos francia játékfilm, 97 perc, 1999
Rendezte: Christian Philibert
Főszereplők: Jacques Bastistide, Jean-Marc Ravera, Guy LombardBanánszoknya, folklór és tavaszünnep (Oldaltörés)

Színház

Az én babám egy fekete nő
Josephine Baker a roma színházban

Gyere Josephine! címmel tűzi műsorára a Duende Színházi Társulás Forgách András, Böhm György és Fodor Ákos zenés darabját. A Gyere Josephine! műfaja zenés monológ két hangra, és Josephine Baker (1906-1975), a híres revücsillag, énekes, táncos első budapesti fellépésének történetét meséli el. A párbeszédekből kirajzolódik Baker gyermekkora, mélységes hite a művészet felszabadító erejében, és sajátos harca önmaga és a másság elfogadtatásáért. Az énekesnő tiszteletére írt két magyar sláger, Márkus Alfréd Az én babám egy fekete nő és Zerkovic Béla Gyere, Josephine! című dala is belesimul a prózai részek közé.

Baker, a revücsillag
Josephine Baker szegény családban született az Egyesült Államokban, a Missouri állambeli St.Louisban. 1925-től Párizsban, a La Revue Negre együttesében táncolt. Ő viselt először banánszoknyát – és e különleges ruhadarabon kívül mást nem - a színpadon. Tizenkét különböző bőrszínű gyermeket fogadott örökbe és nevelt fel franciaországi kastélyában. A második világháború idején részt vett a francia ellenállási mozgalomban, volt vörös keresztes ápolónő és a légierő alhadnagya. Josephine Baker 68 évesen a színpadon ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját, ám három nappal később elhunyt.

Budapest, Roma Parlament (VIII. ker. Tavaszmező utca 6.) május 18. 18:00

Folklóregyveleg
A víz szalad, a kő marad

Budapesten vendégszerepel a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes. A darabot Varga János, a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa szerkesztette, aki már több mint 25 éve gyűjti és tanulmányozza az erdélyi falvak folklórkincsét. A marosvásárhelyi és a zalai tánccsoport évek óta készít közös produkciókat, már 1998-ban közös folklórműsort állítottak színpadra. A kétrészes műsor első felében mezőmadarasi, gerendkeresztúri, széki, vajdaszentiványi és körtefáji táncokkal ismerkedhet meg a közönség. A második részben a művészek román, délszláv, cigány és zalai táncok mellett Wass Albert "Üzenet haza" című versére komponált táncképeket adnak elő.

Budapest, Hagyományok Háza, május 20. 19:00

Fesztivál

Ráday Kultucca
Plein-Art művészeti fesztivál
 
Németország lesz a díszvendég a Plein-Art, a Ráday Kultucca hagyományos kortárs művészeti fesztiválján. A fesztivál szervezői idén elsősorban az alternatív képzőművészet felé nyitottak, és sok fiatal művésznek adnak bemutatkozási lehetőséget, mint például a pécsi mesteriskola növendékeinek. Emellett nagynevű művészek is kiállítanak, mint Jovián György Munkácsy-díjas festő. A Ráday utcában szobortárlat, az úttest fölött művészzászló-kiállítás lesz látható, de a zene kedvelőinek is gazdag program ígérkezik. Hallhatják majd a többi között a Yengibarian Triót és az Egy Kiss Erzsi Zene koncertet.

Az Erlin Galériában lesz Sabine Franek és Bernd Damke élvonalbeli berlini képzőművészek kiállítása és egy stuttgarti művészcsoport is bemutatkozik az Art9 Galériában csakúgy, mint négy neves finn képzőművész, a Pinta csoport, akiket az igazgatónő külön köszöntött. Európa oázisokkal címen zenés bemutatót szervez a Goethe Intézet egy XIX. században élt német újságíróról.

Budapest, Ráday utca, május 19-21.


Floralia 2006
Tavaszünnep az Aquincumban
 
Az Aquincumi Múzeum a római kor egyik legkedveltebb ünnepét eleveníti fel. Az érdeklődők két napon át ismerkedhetnek az antik Róma életével: kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, készíthetnek ékszert, sarut, kerámia edényeket, verhetnek érmet. Két színházi előadás is lesz: szombaton Phaedrus: Állat és embermesék című darabját a Miskolci Nemzeti Színház művészei adják elő, míg a Női sorsok - képek és hangulatok Gorsiumból című összeállítást Pécsi Ildikó rendezésében vasárnap délben láthatják az érdeklődők. A rendezvény ideje alatt is működik a múltba látó készülék, a kronoszkóp. S akinek mindez nem elég, hat múzeum római gyűjteményét is végignézheti.

Budapest, május 20-21.


Kiállítás: művészkönyvek és bacchanália (Oldaltörés)

Kiállítás

Múzeumok éjszakája
Bacchanália - az élet érzéki örömei

Poussin: Bacchanalia, 1631-1633
© abcgallery.com
A Szépművészeti Múzeum is csatlakozik a múzeumi világnap alkalmából meghirdetett nemzetközi rendezvénysorozathoz; a közintézmények világszerte egész éjszaka állandó és időszaki kiállításaik nyitva tartásával és különleges programokkal várják a látogatókat.

A Szépművészeti éjszakai programja a most látható "Bacchanália - Az élet érzéki örömei egy letűnt aranykor igézetében" című kiállításhoz kapcsolódik. Este hattól egészen éjfélig különleges tematikájú tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók. Íme egy kis ízelítő a címekből: Megbízások kéjvágyból: Testiség a XV.-XVII. századi német-németalföldi művészetben; Életre keltett szobrok: A bacchánsnők extatikus tánca az antikvitástól a XX. századig; Bor és kenyér nélkül nincs szerelem. A Reneszánsz Csarnok színpadán fellép a tangóharmonikán francia dallamokat játszó Molnár Trió, majd Bacchus dicsérete címmel bordalok és versek hangzanak el. Majd szépségideál bemutató és kultúrtörténeti-show várja a látogatókat. Az est további részében fellép Szőke Nikoletta, a Shure Montreaux Jazz Voice Competition 2005-ös győztese és a Jazzclusive együttes, éjjel pedig a Bergendy Szalonzenekar kíséretével táncos mulatság lesz.

Budapest, Szépművészeti Múzeum, május 20.


UP 66 2006
Ujházi Péter művei egyszerre öt helyen
 

Ujházi Péter munkája
Nagy torony, 1973
© godot.hu
Ujházi Péter Munkácsy-díjas festőművész UP 66 2006 című gyűjteményes kiállítása egyszerre öt belvárosi galériában is látható. A nagy terű Budapest Galériában (V., Szabadsajtó út 5.) a művésznek az elmúlt tíz évben készült munkáit, köztük nagy alakú festményeket, úgynevezett dobozokat, amelyeket az alkotó megpakol képekkel és egyéb tárgyakkal, valamint két modern kerámiát állítanak ki.
   
A Bartók 32 Galériában (XI., Bartók Béla út 32.) Ujházi Péternek a 70-es, 80-as években festett képei láthatók. A Pintér Galéria (V., Falk Miksa utca 10.) a Nadapon készült, a falusi életet ábrázoló festményeit, valamint a New Yorkban készült művészi dobozait mutatja be. Nadap a Velencei hegységben található falu, amely Vörösmarty emlékparkkal büszkélkedik, s a művész impresszionisztikus tájképeinek állandó helyszíne. A Körmendi Galéria (V., Falk Miksa utca 7.) terében az úgynevezett földes képeit, homokkal kevert festékkel készült domború alkotásait és kerámiáit mutatja be.
   
A Godot Galéria (VII., Madách út 8.) Ujházi Péter kisebb méretű festményeit, a 70-es években készült kollázsait, köztük az utcán talált XIX. századi kéziratokból, és régi fotókból összeállított képeket mutat be, amolyan apró anyagot, amely még nem volt kiállítva - tette hozzá Nagy T. Katalin, aki elmondta még, hogy a művész hihetetlen természetességgel nyúl minden anyaghoz, stílusa határozott és mindenkitől eltérő.

Ujházi Péter - a megélt 66 év
Ujházi Péter a Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél tanítványa volt. Élete és több mint három évtizedes munkássága Székesfehérvárhoz kötődik, s mostani tárlat címe a megélt 66 évre utal. Legutóbb 1994-ben volt gyűjteményes kiállítása szülővárosában, de Budapesten eddig csak kisebb galériákban láthatták az érdeklődők a képeit. Mivel nagyon kevés a nagy kiállítóhelyiség a fővárosban, ezért úgy döntöttek, hogy - szokatlan módon - egyszerre öt galériában mutatják be a művész alkotásait. 
Budapest, több helyszín, május 18-tól

Vizuális ötletek
Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás

A hagyományos könyvektől eltérő, a legváltozatosabb technikákkal és a legkülönfélébb anyagokból készült műalkotásokból nyílik kiállítás, amelyhez Matej Krén szlovák képzőművész könyvekből épített installációja csatlakozik, s a szlovák művész Omphalos című könyvkupolája is látható majd. A kiállítás anyagát a Szent István Király Múzeum művészkönyvekből összeállított gyűjteményéből válogatták össze. Az intézménynek jelenleg 1200 munkát tartalmazó gyűjteménye van a különleges műalkotásokból.

A művészkönyvek elsősorban műalkotások, nem pedig olvasásra szánt nyomdaipari termékek. Különböznek a hagyományos könyvektől, és bővelkednek vizuális ötletekben és tartalomban. A legváltozatosabb technikákkal - másolással, nyomtatással, metszéssel, ragasztással, forrasztással vagy varrással - készülnek. A legkülönfélébb anyagok lehetnek alkalmasak a készítésükhöz, egyebek között papírból, fából, műanyagból, textilből és gipszből állnak össze.
 
Székesfehérvár, Csók István Képtár, május 20.

Jazz, dobszóló, B-connected (Oldaltörés)


Koncert

A Cobra Budapesten
John Zorn, az élő legenda

John Zorn munkássága a legkülönbözőbb műfajokat öleli fel: jazz, rock, hardcore punk, klasszikus zene, klezmer, improvizált zene. Legizgalmasabb művét, a világszerte több mint 25 éve népszerű Cobrát mindig helyi zenészekkel adja elő. A mostani fellépésén a magyar jazzélet meghatározó zenészei is közreműködnek.

John Zorn az 1970-es évek elején a St. Louis-beli Webster College-on végzett szaxofon- és zeneszerzés szakokon. 1975 óta a "downtown music scene" központi figurája. Munkái azt bizonyítják, hogy hihetetlen művészi érzékenységgel megáldott zenész, aki korunk élő legendája. Zorn saját kiadót működtet Tzadik néven, amelyet azért alapított, hogy mindennek, amit ő értékesnek gondol, legyen maradandó lenyomata. Elsősorban nem szaxofonosnak tartja magát, hanem zeneszerzőnek, aki szaxofonozni is tud. Munkáiban mindig közvetlen kapcsolatot teremt a zenészekkel. 

Budapest, Művészetek Palotája, május 21. 19:30

An Event of Music
Joey Baron koncert a Trafóban

Joey Baron dobkoncertje a Trafóban
© trafo.hu
Baron nagyon sokat tud a hangzásról: egy többszáz fős teremben is tisztán hallatszik a leghalkabb hang is, a döbbent figyelemről is gondoskodik. Joey Baron első szóló-dob koncert turnéjának alkalmából érkezik hozzánk. Egyfajta küldetésként vezetve célja kiteljesíteni a dobról mint hangszerről, annak zenei lehetőségeiről alkotott képünket. Figyelmének fókuszában nem a dobolás, vagy annak technikai aspektusa, hanem a ZENE áll.

Nagyon sok rendkívüli dobos között azon néhány közé tartozik, akik egymagukban képesek a zene nagyságával, ünnepélyességével átszellemíteni a teret és a hallgatóságot. Joey Baron által megvalósított szellemiség előtti tiszteletünk jeléül mi is csatlakozunk eszköztelenségéhez: egy dobszerelés, egy fellépő, székek, a résztvevők. A többi a ZENE.

Budapest, Trafó, május 19. 20:30

B-Connected Budapesten is
 
Budapest is helyszíne lesz a nemzetközi B-Connected fesztivál eseményeinek, amelyet évek óta európai és afrikai városokban rendeznek május harmadik vasárnapján. A fesztiválnak ebben az évben Budapesten kívül Hollandia, Etiópia, Tanzánia és a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosa ad otthont. A koncerteket egy időpontban rendezik mind az öt országban, így a fiatalok egyrészt kivetítőkön élőben láthatják az afrikai és a hollandiai rendezvényeket.

A budapesti rendezvényen magyar, holland és afrikai együttesek szerepelnek. Fellép a Barabás Lőrinc Eklektrik, az Irie Maffia, Erik Sumo, a Kamu, a Das Primeiro, valamint MC Alfred Sankok és zenekara is. Az ingyenes eseménynek Budapesten az A38-as hajó ad otthont. A szervezők négy-ötezer látogatóra számítanak a magyar fővárosban, az összes helyszínt figyelembe véve pedig 35 ezer embert várnak.

Budapest, A38, május 21.
  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!