szerző:
MTI

Egy görög bíróság szerint az ország filmszínházaiban vetíthetik A Da Vinci-kód című filmet, a testület egyben elutasította a görög ortodox egyház keresetét, amely szerint istenkáromlás miatt kell azt betiltani.

Maria Ralli bíró elfogadta a filmforgalmazó cégnek azt a védekezését, hogy a mű nem dokumentumfilm, és ezért nem lehet sértő - mondták név nélkül nyilatkozó görög bírósági tisztviselők.

A bíró egyben megállapította azt is, hogy a görög ortodox egyház nem kérte korábban Dan Brown amerikai regényírónak A Da-Vinci-kód című sikerkönyvének betiltását, amely a film alapjául szolgált. A görög egyház elítélte a filmet, de nem szólított fel bojkottjára.

Athénban eddig 90 ezer jegyet adtak el a filmre, amelynek csütörtökön lesz a premierje. A görög rendőrség fokozott biztonsági intézkedésekre készül a filmszínházak környékén, tartva vallásos csoportok kötekedő tüntetőitől. Egy teológusokból, ügyvédekből és bírókból álló csoport azzal fenyegetőzött, hogy pert indít a filmet bemutató filmszínházak ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Kult

Ami a Da Vinci-kód mögött van

Sikerkönyv, botránykönyv, bóvliirodalom, szervezett utazások a történet helyszíneire, egyházi tiltakozások, tüntetések - akármit gondolunk is Dan Brown Da Vinci-kódjáról, az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett könyvéről van szó. Csütörtökön mutatják be a történetből készült filmet a hazai mozikban. Ennek kapcsán vállalkoztunk arra, hogy összeszedjünk mindent, amit a Da Vinci-kódról tudni érdemes.

hvg.hu Gazdaság

A következő Da Vinci-kód?

A világ megváltozott, de a vállalatok nem tartottak lépést ezzel. Nem hagyatkozhatunk többé azokra a régi megoldásokra, bevált termékekre és szolgáltatásokra, amelyekre eddig alapoztunk – mutat rá Seth Godin - a HP támogatásával magyarul is megjelent - Mi a bőgés? című könyvében. Újabb fejezetek a kiadványból.