szerző:
MTI

Jogellenesnek minősítette szombati közleményében A nürnbergi mesterdalnokok szombat esti premierje előtt tervezett figyelmeztető sztrájkot a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

"A szakszervezet elnöke a főigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos időpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes" - írta a főigazgató közleményében. Hegyi Árpád Jutocsa leszögezte, hogy a premier nem marad el, azonban az előadás néhány perccel később kezdődhet.

A főigazgató cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, miszerint nem egyeztetne folyamatosan minden kérdésben Rotter Oszkárral, a szakszervezet elnökével. Ez már csak azért sem lehetséges, mert az egyeztetés törvényi kötelessége, azonban a szakszervezeti elnök a "kompromisszumos javaslatokat rendre elutasította" - olvasható Hegyi Árpád Jutocsa közleményében.

Rotter Oszkár, az intézmény szakszervezetének és sztrájkbizottságának vezetője pénteken jelentette be, hogy félórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombat este a Nürnbergi mesterdalnokok bemutatója előtt az Operaházban. Hozzátette, hogy munkabeszüntetés miatt sem most, sem a jövőben nem marad el előadás. Rotter Oszkár szerint a szakszervezet mind a 700 tagja csatlakozik a demonstrációhoz. A munkabeszüntetésről pénteken délelőtt nyilatkozatban tájékoztatta a sztrájkbizottság Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Nem szól bele az Operaház döntésébe a kulturális tárca

A kulturális minisztérium vezetése nem kíván beavatkozni a Magyar Állami Operaház vezetőinek szakmai kompetenciájába - közölte a tárca azután, hogy Bozóki András miniszter és Vass Lajos politikai államtitkár az intézmény vezetőivel tárgyalt.

MTI Kult

Operaház: modernizáció, bármi áron

A Magyar Állami Operaház modernizációs programjának bizonyos elemei sértik a dolgozók érdekeit, ezért természetes az érdekképviseleti szervezetek fellépése - mondta Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató parázs hangulatú sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy "filozófiai vita" folyik közte és mások között.