szerző:
MTI

Meglepetéssel ért véget szombaton este az 51. alkalommal megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál Athénban. A Lordi nevű finn hard rock, még inkább horror-rock együttes nyerte a versenyt.

© AP
Az öttagú Lordi által előadott Hard Rock Hallelujah című dala 292 pontot gyűjtött be a kontinens 38 országából beérkezett telefonos szavazatokkal. A maszkokban megjelenő finnek már a döntő előtt nagy feltűnést váltottak ki a jelenlévők körében. Az együttes vezetője a verseny után megköszönve a győzelmet jelentő szavazatokat, kijelentette: ez a dalverseny a zenei stílusok sokféleségét tükrözte, s ez lehet a célja a jövőben is.  

A második helyen az orosz Dima Bilan végzett Never Let You Go című dalával, amely 248 pontot ért el a telefonos szavazatok alapján. Boszniát a Hara Mata Hari együttes képviselte, amely a Leila című számért 229 ponttal a harmadik helyen végzett.

© AP
A szakma és a közönség körében a vetélkedés megkezdése előtt sokan a svéd Carolát várták győztesnek. Nem kis meglepetést okozott, hogy a Nagy-Britannia képviseletében induló Daz Sampson rapper produkciója csak a 19. helyre volt elegendő.

Ebben az évben nem volt magyar előadó a tekintélyes nemzetközi dalversenyen. Tavaly, a kijevi döntőben a Nox együttes a 12. helyen végzett. 

Eurovíziós dalfesztiválon indult többek között a svéd ABBA együttes, vagy a svájci színekben induló kanadai énekesnő, Céline Dion karrierje is.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!