szerző:
hvg.hu

Vagy a kultúra, vagy a vébé? Nem egészen: a meccsek között és után millió remek program vár. Indiai filmek Budapesten, kiteljesedő fesztiválszezon országszerte, múzeumok hosszú éjszakája, határon túli színházak mustrája Kisvárdán, New Orleans Sopronban...nem akármi! A hvg.hu segít választani.

Mozi

Három nővér
Pokol

Pokol
Három nővér, három sors.
Lélektani dráma a forró nyárban. Párizs a nyolcvanas években. Egy börtönből frissen szabadult férfit kidob a felesége. Elkeseredésében megveri a nőt, majd kiugrik az ablakon, három lánya szeme láttára. Sophie, Céline és Anne, a három nővér ma felnőttként éli saját életét. A családi kötelék megszakadt. Sophie, a legidősebb, Pierre-hez ment feleségül, egy fotóshoz, akitől két gyermeke is született. Kapcsolatuk ingatag. Céline egyedül él, csak ő látogatja az idősek otthonában élő, tönkrement édesanyjukat. Anne, építésznek tanul, szenvedélyes kapcsolat fűzi Frédérichez, egyik tanárához. Céline megismerkedik egy fiatalemberrel, a jóképű és kedves Sébastiennel, aki el akarja csábítani. A fiatalember olyan dologgal szembesíti, amely újra közel hozhatja a nővéreket, segíti feldolgozni a múltjukat és talán még teljes életet is élhetnek…

A film rendezője Danis Tanovic, aki 2001-ben Senkiföldje című első munkájával egyből berobbant a filmvilágba. Oscar- és Golden Globe-díjat kapott a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában, a legjobb forgatókönyv díját érdemelte ki Cannes-ban, valamint az Európai Filmakadémia díjátadó gáláján.

Színes, feliratos francia dráma, 98 perc, 2005
Rendezte: Danis Tanovic
Főszereplők: Emmanuelle Béart, Karin Viard, Marie Gillain

Se veled, se nélküled
Indiai filmfesztivál az Örökmozgóban

Bollywood Budapesten. A legsikeresebb indiai alkotások szerepelnek az idei indiai filmek mustráján. A hatodik alkalommal megrendezett fesztiválon ezúttal négy alkotást mutatnak be, tipikus "bollywoodi" filmeket, főként szappanoperákat, amelyek forgalmazásukat tekintve felülmúlják az amerikai mozisikereket. A rendezvényen látható lesz Aziz Mirza - Se veled se nélküled (Chalte Chalte) Anees Bazmee - Behajtani tilos (No entry); Ravi Chopra - Gondviselő (Baghban) és Rajkumar Hirani - Don Bombay (Munnabhai M.B.B.S.) filmje. A fesztivál nyitórendezvényén az Uránia Nemzeti Filmszínházban szerdán a Paheli című, tavaly a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Amol Palekar rendező alkotását vetítik.

Budapest, Örökmozgó Filmmúzeum, június 22-25.

Mindent a fülnek és a szájnak
Fesztiválok évadja

A hirtelen támadt forró nyárban egymást érik a fesztiválok. Csak úgy kapkodjuk a fejünket. A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány június 23-án és 24-én rendezi meg a Bánki-tó színpadán a Louis Armstrong Jazzfesztivált. Bánk kiemelkedő kulturális eseményének házigazdája a magyar származású Joe Murányi, aki Armstrong utolsó klarinétosa volt.

A hétvégén, június 24-én és 25-én lesz a Budapesti Búcsú. Az 1991-ben a szovjet csapatok kivonulásának emlékét megünneplő rendezvény az évek során egyfajta kulturális fesztivállá nőtte ki magát.

A paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválra (június 26 - július 2.) a blues, a jazz, a rock és gasztronómia szerelmeseit várják válogatott ínyencségekkel. A fesztiválon idén is lesz Országos Borbarát Találkozó, amelyre a magyar történelmi borvidékek legjobb pincészetei fogadták el a meghívást.

Alig ért véget a nagy sikerű Pécsi Országos Színházi Találkozó, máris elkezdődtek a városban a művészeti és gasztronómiai hetek, amelynek során, július 2-ig színházi, zenei, filmes, irodalmi és gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket. A fesztivál keretében rendezik június 30. és július 2. között a XVII. Pécsi Folknapok Nemzetközi Népzenei Fesztivált, amelynek időtartama alatt ismét benépesül a három fő helyszín, a Sétatér, illetve a Sétatéri Nagyszínpad, a Szent István tér és a Barbakán várárok. A gasztronómia főszereplői a villányi és más, Pécs környéki borok, míg a színpadon Hernádi Judit, valamint Gál Csaba Boogie és zenekara szórakoztatja a közönséget. (Pécs, július 2-ig)


Múzeumok éjszakája (Oldaltörés)


Hosszú Szent Iván éj
Újra Múzeumok Éjszakája

Erotikus éjszaka

Szent Iván éjjelén az erotika jegyében megrendezett kiállításokat látogathatnak az érdeklődők. Az este nyolc és éjfél között meghirdetett programok a Bozsó Gyűjteményben, a Cifrapalotában és a Nemzetközi Kerámia Stúdióban zajlanak. Bemutatnak egy parasztfehérnemű-gyűjteményt, és kiállítják  Varga-Amár László erotikus grafikáit. Lesz nyilvános aktfestés,
pajzán fotók és néprajzi tárgyak bemutatása, valamint a látogatók megismerkedhetnek két különleges égetési eljárással, a raku- és kokszégetéssel is. A programokat 18 éven felüliek látogathatják.

Kecskemét, június 24.

Ez a nyár egyik legjobb bulija. Tényleg. Ismét divat múzeumba járnmi, és ezt e helyről csak üdvözölni tudjuk! Az európai nagyvárosokhoz csatlakozva negyedik éve rendezik meg Szent Iván éjjelén a Múzeumok Éjszakája nevű rendezvénysorozatot, amelynek keretében az ország 43 városának múzeumai, gyűjteményei - Budapesten több mint 50 helyszínen - éjjel kettőig várják a látogatókat. Nemcsak az állandó kiállítások, az időszaki tárlatok is nyitva lesznek.

A Nemzeti Galéria Egy vad éjszaka címmel tartja rendezvényeit a pincétől, vagyis a Habsburg kriptától a padlásig, a kupola teraszáig. Ezen az éjen ugyanis a Galéria megnyitja a látogatók előtt a Habsburg Nádori Kriptát, amely 1715-ben, Mária Terézia uralkodása idején készült, és a királyi várhoz tartozott. A kripta őrzi a Habsburg nádori család díszesen faragott márvány szakofágokban elhelyezett maradványait. József nádor mellett itt nyugszik felesége, Alexandra Pavlovna, I. Pál orosz cár leánya is. A szobrokat a kor híres művészei, Zala Tibor és Stróbl Alajos készítették.

Jön a rózsaszín ház

A Pink House egy 170 m2 alapterületű, nyolc méter magas, görög templom mintájára készült, rózsaszínű felfújható ház. A projekt kurátorai, Aigars Bikse és Kristaps Gulbis lett képzőművészek szándékosan választották a tartalmi jelentőségét vesztett klasszikus formát és a popkultúra banális színét – eltökélt szándékuk, hogy a magas művészetet demisztifikálják, és hogy a látogatókat közelebb hozzák a gyakran érthetetlennek, elitnek tartott kortárs művészethez. A házat összesen kilenc európai városban mutatják be. Eddig Velencében és Birmingham-ben, majd pedig Budapest után többek között Brémában és Rigában láthatják az érdeklődők. A Pink House naponta 10-től 22 óráig várja a látogatókat, valamennyi programja ingyenes. Részletesen a programokról itt!

Jövő Háza Központ (volt Millenáris Park) Bp.II. Fény u. 20-22.

A sok múzeumi esemény közül kiemelkedik a Bajor Gizi Színész Múzeum programja, amelyben a fiúk apjukról beszélnek, Darvas Ferenc Darvas Szilárdról, Benedek Miklós Benedek Tiborról, Markos György pedig Alfonzóról.

A Ludwig Múzeum a délelőtti óráktól a gyerekeket képzőművészeti foglalkozással és bábelőadással várja, míg a videóműhelyben filmkészítéssel és filmvágással ismerkedhetnek az ifjak. Este nyolctól fellép Bozsik Yvette és társulata, az Emi és a Csoportterápia című táncjátékkal, majd Lajkó Félix és barátai muzsikálnak, ezután pedig a Krétakör SzínészTáncZenekar veszi át a stafétabotot. A Kiscelli Múzeum Szentivánéji csillagok címmel a templomtérben csillagászati előadásokkal, az udvaron pedig távcsöves bemutatókkal, majd jazz- swing esttel várja az érdeklődőket.

A Jövő Házában (volt Millenáris park) a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Palya Bea dalaira készült Álom-álom, kitalálom! című előadását láthatják az érdeklődők. Oliviero Toscani kiállításához kapcsolódóan kubai filmeket vetítenek és beszélgetés lesz a kubai elnyomás arcairól többek között György Péter esztéta, Orbán Anita újságíró és Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnökének részvételével. Éjjel óriásbábos vásári komédia lesz a Bab Társulat előadásában és tűzugrás éjfélkor.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban muzsikálnak. Az Erkel Színházban este héttől az Operastúdió vizsgaelőadására várják az érdeklődőket, Mozart: Cosí fan tutte című operáját adják elő. Az Országos Széchenyi Könyvtárban este 10-kor föllép Cseh Tamás és a 60-as, 70-es,  80-as évek dalait a történelmi interjúk tárának anyagából vetítés kíséri. Ezen az éjszakán az érdeklődők megnézhetik a 13 méter magas könyv raktártornyokat is.

„Edd meg a fényt” -Kozma Péter fényinstallációja a Róth Miksa Emlékházban.

Kozma Péter vetítőgépeivel gyakran feltűnik Európa különböző pontjain. Ezúttal a június 24-i budapesti Múzeumok Éjszakája nyújt alkalmat az újabb budapesti megjelenésre. A Róth Miksa Emlékházban tiszteleg a huszadik század első felének nagy magyar üvegfestője előtt.

Az említett helyszínen az ominózus napon nyitják a Kortárs Építészeti Központot (KÉK), mely három évre kap helyet az Emlékházzal szomszédos épületegyüttesben. Ebből az alkalomból a belső kertben és az épületek mindegyikében programok csokra várja az érdeklődőket.

A Young Blood – I’m a Young ’Hungerian’ Architect a prágai Közép-Európai Építészeti Központ nemzetközi kiállítássorozatának magyarországi megnyitója, a másik pedig a fiatal képzőművészek által alapított kortárs képzőművészeti és fotógaléria kiállításának megnyitója. A nap folyamán emellett lesz még kortárs színházi előadás is. Az épület belső udvarában hangulatos presszó várja a vendégeket délután kettőtől, ahol dj Suefo easylisteninges és downtempós muzsikája egészen hajnalig szól.


Június 24.

A hvg.hu előrejelzése!
Zempléni Fesztivál

Odébb van még, de nem árt készülni, főként, ha az ember jegyeket isszeretne szerezni. Augusztus 11-26  között  tizenötödik alkalommal rendezik meg a Zempléni Fesztivált, amelyről az elmúlt években is bebizonyosodott, hogy  az észak-magyarországi régió meghatározó kulturális eseménye. A idén először 2 hetes lesz a fesztivál, amelyet korábban Zempléni Művészeti Napok néven rendeztek meg. A rendezvény művészeti vezetője Hollerung Gábor Liszt-díjas karmester, igazgatója Turjányi Miklós.

A Zempléni Fesztivál az ország egyik legrangosabb komolyzenei eseménye, amelyen eddig is neves hazai és külföldi előadók léptek fel. A fesztivál segíti a zempléni régió gazdasági, idegenforgalmi, kulturális értékeinek megőrzését, feltárását is. Sok országos jelentőségű műemlék köztük a mádi zsinagóga és a füzérradványi Károlyi-kastély köszönheti felújítását a fesztiválnak.

A fesztivált a térség négy városában és mintegy harminc kistelepülésén közösen rendezik meg. A fő helyszín a sárospataki és a szerencsi vár, Tokaj főtere és a most felújított sátoraljaújhelyi Latabár Színház lesz. A kis falvakban sokszor a fesztivál az egyedüli kulturális esemény az év folyamán. A szlovákiai Kassa, Homonna, Királyhelmec, Lelesz bevonása megvalósítja azt az Európai Unió elképzelését, hogy a közös kulturális és történelmi gyökerű, de határokkal elválasztott régiókat újra összekapcsolják. A fesztivál programján táncprodukciók, színházi, világzenei, és operaelőadások, hagyományosnak nem nevezhető komolyzenei  koncertek szerepelnek. A szervezők a programok gazdagabbá tételéhez újabb támogatókat keresnek.
Színház, performansz, görög tánc (Oldaltörés)

Színpadon innen és túl
Határon túli magyar színházak fesztiválja

POSZT után (vagyis poszt-POSZT) megtekinthető több minden, ami kimaradt a pécsi mustráról. Kisvárdán tizenhat társulat részvételével csütörtökön kezdődik a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválja. Július 1-ig négy helyszínen, a helyi várszínpadon, a művészetek házában, a stúdió- és a kamarateremben összesen 32 előadást láthat a közönség. A rendezvénysorozaton Romániából tíz, Szerbiából négy, Szlovákiából és Ukrajnából pedig egy-egy társulat vesz részt. Az érdeklődők megtekinthetik többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Temesvári Csiky Gergely Színház és a nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának egy-egy előadását. Dél-vidékről az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a vajdasági Tanyaszínház és az Újvidéki Művészeti Akadémia Társulata érkezik, míg a felvidéki színjátszást a kassai Thália Színház, a kárpátaljait pedig a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei képviselik.

A nyitónapon a kisvárdai művészetek házában 18 órától Barta Lajos: Szerelem című darabját láthatják az érdeklődők, a Csíkszeredai Csíki Játékszín művészeinek tolmácsolásában, majd 21 órakor a várszínpadon az Újvidéki Színház művészei lépnek fel, Várkonyi-Nagy: Szép új világ című darabjában.

Kisvárda, június 22 - július 1.


Szívkanál - késő esti performansz
 

Baglyas Erika munkája
A szavak kényszerítenek c.sorozatból, 2003
Baglyas Erika - Szombathy Bálint: Szívkanál című performanszát láthatják az érdeklődők szombat éjszaka. A Szívkanál című performansz két ember, egy férfi és egy nő közötti történéseket mutatja be. Mint mindenki, ők ketten is a boldogságot keresik. A galériában folyik a cselekmény, a kirakaton keresztül követheti azt a közönség, és ebbe se tud beleszólni kívülről, mint ahogy más ügyekbe sem.

Baglyas Erika képzőművész Pécsett végezte a Művészeti Egyetemet és egyszer azt nyilatkozta, hogy "nekem a testem a lelkem," és ebben az akcióban ezt ki is fejezi. Szombathy Bálint a vajdasági Pacséron született, író, képzőművész, multimediális alkotó, aki részt vesz a szerbiai Vajdaság és Magyarország művészeti életében egyaránt. Kettejük akcióművészete a boldogságkeresésről talán besétál az emberek hétköznapjaiba.

A galéria (V. ker. Váci utca 36.) előtt terített asztal várja a nézőket. Az ízekről Domján Manó és Baglyas György spontánséf gondoskodik.
  
Budapest, K.A.S. Galéria, június 24. 22:00


Mozartot idézve

Szent Iván-éji Varázsfuvola
 

A darab az Operettvilág Együttes Budapest produkciójaként született. A Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor által vezetett művészegyüttes klasszikus operett-előadások bemutatásával színesíti a főváros és vidék kulturális életét.   Ez év januárjában - Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából - mutatta be az Operettvilág együttes a Der Schauspieldirektor (A színigazgató) című kisopera komédiáját. Az előadás jelenlegi formájában Magyarországon még nem szerepelt, ősbemutatónak tekinthető.

Az újabb kihívás Mozart Varázsfuvolájának, a teljes színpadi műnek a bemutatása, amelyet eredeti, német nyelven adnak elő. A darabot a Szabad Tér Színház Kht. Nyári fesztiváljának keretében kerül bemutatóra. Az opera hagyományos felfogásban a sötétség és a világosság, a jó és a rossz a hatalomért folyó párharcáról szól, ám Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor olvasatában a szereteté, az egymás iránti megértésé és a reményé a főszerep.

Német-magyar koprodukcióban készül a darab és a Margitszigetről indul el európai turnéra. Szent Iván éjjelén adják elő, ami egyáltalán nem mellékes. Ez a dolog pikantériája és sok kis meglepetéssel - tűzzel, vassal, játékokkal szolgálnak a szereplők a közönségnek.

Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 24.


Balkáni ritmusok
Görög táncház az Aquincumban

Görög táncházat tartanak az Aquincumi Ünnepi Játékok keretében szombaton, a múzeum romterületén meghúzódó színpadon. A görög és magyar fiatalokból álló Mydros együttes vezeti majd a táncos összejövetelt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődők elsajátítsák az alapvető tánclépéseket.

Aquincumi Múzeum, június 24. 18:00

Dzsessz, komoly
Palotakerti Esték

Ismét várja zenekedvelő közönséget a Petőfi Irodalmi Múzeum kertje, ahol közel egy hónapig zenei csemegék kóstolására és kulturális utazásra invitálják az érdeklődőket. A Károlyi Mihály utcában megbúvó klasszicista Palotaudvar kínálatában komolyzenei és dzsessz koncertek, színházi produkciók szerepelnek. A tárlatokon irodalomtörténészek és muzeológusok kalauzolják végig a vendégeket, akik megismerkedhetnek Bartók Béla és Móricz Zsigmond népzene gyűjtésével, a kupléirodalom történetével, Lesznai Anna - a Nyugat köréhez tartozó iparművész és író munkásságával - mindemellett azt is megtudhatják, ki rejtőzik egy-egy írói álnév mögött.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, június 25-18.


Autentikus muzsika és filmslágerek (Oldaltörés)

Koncert

New Orleans üdvözli Sopront
A Mississippi deltájának muzsikája

A különleges szabadtéri gálán négy autentikus zenét játszó együttes ad ízelítőt tudásából. A 23 vendégművész első ízben lép fel Magyarországon. A meghívottak között a dzsessz élő legendáival, így például Deborah Herberttel, Tyrob  Starks-szal, Kevon Duvernay-vel is találkozhatnak a műfaj kedvelői. Tradicionális New Orleans-i dzsesszt, ritmikus bluest egyaránt hallhatnak a rajongók a soproni Fő téren pénteken és szombaton. A program ökumenikus gospel istentisztelettel fejeződik be vasárnap. A muzsikusok nagy sikerű európai turnéjának utolsó állomása lesz Sopron. Luxemburgból érkeznek Magyarországra, s hozzák el a dzsessz városának utánozhatatlan hangulatát.

A szervezők 10 ezer vendégre számítanak, akik a fesztivál idején az amerikai gasztronómiai specialitásokat is megkóstolhatják. A különlegesnek ígérkező program előzménye a tavalyi fergeteges gospel-koncert, amelynek sikere egyértelműen jelezte, hogy a műfaj iránt van igény a Nyugat-Dunántúlon.

Sopron, június 23-25.

Ötvenes-hatvanas évek
Filmslágerek a Cotton Club Singers-szel és Marót Vikivel
 
Az ötvenes és hatvanas évek legendás magyar filmslágereit idézi fel a Cotton Club Singers és Marót Viki a Nova Kultúr zenekarral. Az előadás rendezője Koltai Róbert, a korszakot alaposan ismerő filmes szakember, aki hatvanas évektől kezdve számos filmben szerepelt. Látható többek között az  Ezek a fiatalok, a Sárika drágám, a Madárkák, az Azonosítás,  a Pókfoci, az Indul a bakterház, a Nagy generáció, a Sose halunk meg,  A miniszter félrelép, Csocsó, avagy éljen május 1-je - utóbbi két filmnek a rendezője is ő volt. Ugyancsak ő rendezte az Ámbár tanár úr és a Világszám! - Dodó és Naftalin című filmeket. 

Már a koncert előtt megjelenik a két együttes közreműködésével egy lemez, az ezen szereplő dalokon kívül a koncerten elhangzik többek között az Egy dunaparti csónakházban, a Rejtély, a Szeretni bolondulásig, a Kicsit szomorkás a hangulatom, a Táskarádió, az Élj vele boldogan, az Engem nem lehet elfelejteni, a Most kéne abbahagyni, a Villanegra, a Reszket a hold a tó vízén, a Szomorú vasárnap és a Megáll az idő.

Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 26. 20:00

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Műtét vár Daniel Craigre

Műtét vár Daniel Craigre

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Benkó Sándor nélkül is vihetik tovább a Benkó Dixieland Band nevet a zenésztársai

Benkó Sándor nélkül is vihetik tovább a Benkó Dixieland Band nevet a zenésztársai

Újabb mozis telefont készít a Sony?

Újabb mozis telefont készít a Sony?

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti