szerző:
hvg.hu

Kerestünk, de nem találtunk: nincs közös szál, amelyre felfűzhető volna a hét kínálata. Pedig minden héten szoktunk találni ilyesmit. Most azonban olyan az egész, mint egy fagylaltkehely; azt válogattuk bele, ami jól esik. Színek és ízek, minden, ami hűsít a kánikulai nyárban. Programok szerdától szerdáig. Tessék fogyasztani.


Exjátékok
Szakíts, ha bírsz

Vince Vaughn és Jennifer Aniston.
Külön, mégis együtt.
Vele, vagy nélküle? Vannak örök kérdések, ez is olyan. A szóban forgó válaszkísérlet egy vígjáték, amely ott kezdődik, ahol a romantikus komédiák véget szoktak érni. Miután a fiú és a lány találkoztak és egymásba szerettek, összeköltöznek, hogy boldogan éljenek, amíg el nem kezdenek egymás agyára menni.

Akkor az egyik szokásos "Miért vagy képtelen erre a kis apróságra a kedvemért?” - mottójú vita szakítással végződik, Brooke és Gary praktikus okokból együtt maradnak - mármint egy lakásban -, amely hadszíntérré változik, és különböző taktikák, praktikák, kitolások és betartások terepe lesz, ahol az előző pasik és nők, a jóbarátok és különféle idegenek avanzsálnak taktikai tanácsadókká, és rukkolnak elő változatos haditervekkel. És mivel egyik ex sem hajlandó kiköltözni, a háború folytatódik, míg valaki meg nem adja magát…

Színes, szinkronizált amerikai romantikus vígjáték, 2006
Rendezte: Peyton Reed
Főszereplők: Vince Vaughn, Jennifer Aniston

Doku-hangjáték Pasoliniről
Persona non grata
 
Egy elfeledett műfaj, a hangjáték - talán épp  a hangoskönyvnek köszönhetően - kezd ismét divatba jönni. A Pier Paolo Pasolini (1922-1975) olasz filmrendező halálának 30. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Persona non grata című dokumentum-hangjátékának nyilvános bemutatója lesz. Pasolinit 1975 végén gyilkolták meg az ostiai tengerparton. Halálának körülményeit számtalan feltételezés, összeesküvés-elmélet, tévhit övezi mindmáig 

Ez a hangjáték, objektív feldogozásmódra törekszik, hogy maga a hallgató alakíthassa ki saját véleményét a tragikus eseményről. A szövegkönyv a bírósági peranyagból, a rendőrség és a csendőrség dokumentumaiból, Giuseppe Pelosi, a gyilkos vallomásaiból, híradó- és cikkrészletekből áll össze, kiegészülve Pasolini utolsó interjújával és egy rádiós felvétellel, amelyben Pasolini maga olvassa föl Meditazione orale című írását, és amelyhez Ennio Morricone szerezte a zenét.

Budapest, Olasz Kultúrintézet, június 29. 17:00

A hvg.hu előrejelzése - VOLT fesztivál

Volt, van, lesz. Hamarosan indul a 14. VOLT Fesztivál! A szervezők készen állnak, a Lővér Kempingben már jó ideje zajlanak azok az átépítési munkálatok, amelyek eredményeként szebb, jobb és komfortosabb VOLT Fesztivál várja majd a Sopronba látogatókat. A színpadoknak otthont adó területeket is előkészítették, és e hét végén elindulnak a nagy munkálatok, hogy jövő kedden pontban délben újra elindulhasson Magyarország egyik legfontosabb kulturális eseménye.

© sziget.hu
Hétfőn ipari alpinisták egész napos munkával "VOLT-ba öltöztették" a soproni Tűztornyot. Felmérések szerint a Tűztorony mellett mára a VOLT Fesztivál Sopron második legfontosabb jelképévé vált. A soproniak ezzel a közel 200 négyzetméteres vászonnal köszöntik a VOLT-ra érkezőket.

Országszerte nagy a készülődés. Csütörtökön a margitszigeti Cha-Cha-Cha teraszon a VOLT két házigazdája (Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert) várja a fesztiválra készülőket egy igazi VOLT-os előbulival, míg szombaton a soproni Lővér Kempingben nemrég megnyílt Soproni Teraszon VOLT bemelegítő bulival készülhetünk a nagy napokra.

Addig pedig elolvasható a hvg.hu VOLT krónikája!

Sopron, július 5-8.


 

Fesztivál, nosztalgia, klezmer (Oldaltörés)Jiddis, utca- és kabarédalok
Posztklezmer Feszivál

Három estén szól klezmer muzsika a Művészetek Palotájában: június 29-én a The Klezmatics a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, 30-án a Brave Old World a Fesztivál Színházban, július 1-jén ugyanott a The Cracow Klezmer Band lép föl.

A hetvenes években a jiddis zenének is reneszánsza támadt Amerikában, majd Európában. A hetvenes-nyolcvanas évek klezmer újjászületése a feledésbe merülő hagyomány megidézését szolgálta, ám a későbbiekben egyre több olyan kortárs produkció jött létre, amely a klezmer-hagyományt inkább ihlető forrásként használta. Ennek a törekvésnek három kiemelkedő - két amerikai és egy lengyel - képviselője lép fel a fesztiválon. A Magyarországon oly népszerű The Klezmatics más profilját mutatja: Szimfonikus Klezmatics címmel ad estet; a szokásos klezmer előadók mellett közreműködik a Danubia Szimfonikus Zenekar. A Brave Old World a lódzi gettó dalait játssza. A korábban feldolgozatlan utca- és kabarédalokat Izraelben és az Egyesült Államokban gyűjtötték össze. A Cracow Klezmer Bandet 1997-ben alapította Jaroslaw Bester Krakkóban. "Szokatlan energia és lenyűgöző virtuozitás, szenvedélyes előadásmód és elbűvölő kifinomultság" - tartja róluk a szakma.
   
Budapest, Művészetek Palotája, június 29-július 1.

Filmslágerek és boldog békeidők
Óbudai zenés estek
 
Jöjjön ki Óbudára...de jó túrócsusza mellé muzsika és nosztalgia is dukál. Az óbudai városháza fennállásának századik évfordulóját ünnepelve megidézi a múltat: újra feleleveníti a régi idők dalait, szokásait és közlekedését. Június 30-án este hét órától a Hot Jazz Band ad elő ismert és újra felfedezett régi filmslágereket. Július 1-jén, szombaton a kor divatját, szokásait, közlekedését, szórakozási formáit idézik fel a Fő téren. Boldog békeidők címet viseli az este fél 9-kor kezdődő, ­Pest, Buda, Óbuda slágereit felidéző­ műsor, amelyben többek között Szabó Gyulával, a Stúdió 11 zenekarral és az Operettvilág Együttes énekeseivel, táncosaival találkozhat a közönség. Az óbudai zenés estek ezzel még nem érnek véget. Július 7-én és 8-án a Budapest Klezmer Band és a Payer Andrással fellépő Budapest Ragtime Band ad koncertet, majd 21-én lesz a fiatalokból álló Danubia Szimfonikus Zenekar Strauss estje, végül 22-én, a Rajkó Zenekar szórakoztatja a közönséget.

Budapest, Fő tér, június 30-tól

Egy hónapon át
Szentendrei Nyár

 
Minden eddiginél gazdagabb programot kínál a most kezdődő Szentendrei Nyár kulturális, művészeti, zenei rendezvénysorozat, amely a városháza udvarán a Magyar Virtuózok kamarazenekar koncertjével veszi kezdetét. Másnap ugyanitt népszerű  operettekből adnak elő fiatal művészek, július 14-én pedig a Bozsik Yvette Társulat lép fel. Júliusban a Dunaparti Művelődési Házban több darabot is bemutatnak, így többi között Szigligeti Ede: Fenn az erdő, nincsen kas című darabját láthatja a közönség Magyar Attila és Hajdu István rendezésében.

Júliusban, augusztusban zajlanak majd a Jazz-folk estek, amelyeknek a Barcsay Múzeum kertje ad otthont - hívta fel rá a figyelmet a polgármester. Július 8-án a Vujcsics együttes, augusztus 5-én  Tony Lakatos mutatja be repertoárját, de itt ad majd koncertet Balogh Kálmán és együttese, főként pengetős hangszereket megszólaltatva. A képzőművészeti kiállítások között különösen érdekesnek ígérkezik Schéner Mihály festő, grafikus, író, költő festményeit bemutató válogatás a MűvészetMalomban.
 
Szentendre, június 30-tól 


Hamupipőke és Faust
Nyilvános operavizsga az Erkelben


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének tanszékének növendékei opera vizsgaelőadáson lépnek föl. A világhírű operaénekesnő, Marton Éva vezette tanszék vizsgaelőadásán az énekszakos hallgatók mellett közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság kórusa és a Failoni Zenekar. Az első részben Gounod: Faust című operájából, míg a második részben Rossini: Hamupipőke című operájából hallhat a közönség részleteket. 
   
Budapest, Erkel Színház, június 30. 19:00

Színház, kiállítás (Oldaltörés)Portrék és zsánerfigurák
Rembrandt 400
 
Rembrandt van Rijn (1606-1669) rajzaiból és rézkarcaiból nyílik kiállítás pénteken a holland mester születésének 400-ik évfordulója alkalmából. A művész 170 munkáját tárják a nagyközönség elé, ebből tíz grafika, a többi rézkarc, hidegtű eljárással készült kép. Az anyagból hat rajz a múzeumé, négy rajzot és két rézkarcot a bécsi Albertina gyűjteménye adott kölcsön. Egy festményt, amely Rembrandtot ábrázolja, és műhelyében egyik tanítványa készítette róla az 1650-es években, a Staatsgalerie Stuttgart adott kölcsön a budapesti kiállításra.

Kronologikus sorrendbe, tíz-tíz évenkénti csoportokra osztották a műveket, azon belül pedig tematikailag külön csoportokba rendezték. Az 1630-as évek elején a portré, a zsánerfigurák voltak a mester munkásságának jellemző motívumai, később a holland házak, tájképek kötötték le inkább érdeklődését. Láthatják az érdeklődők a Nő síró gyermekkel és kutyával -, és a Saskia az ablaknál című rajzát, műhelymunkákat, mint a Női akt, vagy a XVI. századi velencei táj rajza.

Holland Aranykor
Rembrandt a világ egyik legismertebb festője, a XVII. század egyik legjelentősebb holland művésze. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek "Holland Aranykornak" neveznek. Ebben az időben a holland kultúra, a tudomány, a kereskedelem, a katonai és a politikai hatalom a csúcspontján volt.

Budapest, Szépművészeti Múzeum, június 30 - szeptember 25.
Zene: Morissey és Emerson (Oldaltörés)You Have Killed Me
Morissey a Petőfi Csarnokban
 

Morrisey egykor,
Oscar Wilde-dal
A The Smiths a nyolcvanas évek elejének emblematikus brit zenekara volt - dekadens (vagy legalábbis nálunk így értelmezett) melódiái a hazai alter-popra is nagy hatást gyakoroltak. Annak idején nem láthattuk őket, amikor már láthattuk volna, akkorra feloszlottak. Morrisey, az énekes azóta szólóban, megkomolyodva, megbölcsülve készíti lemezeti.

Most Budapesten lép föl Morissey, a brit alternatív rockzene legendája, a(z amúgy meleg kultzenekar) The Smiths együttes egykori frontembere. A brit énekes előtt a magyar Heaven Street Sevené lesz a színpad.    
Morrisey manapság,
bölcsebben
Az énekes 1959-ben született Manchesterben. Morissey nemcsak frontembere volt az 1982 és 1987 közt működő The Smithsnek, szövegírója is volt ennek az együttesnek, amelyet a szakmabeliek a rocktörténet legjelentősebb és legnagyobb hatású zenekarai között tartottak számon. 1988-ban kezdte máig is tartó, hatalmas sikerű szólókarrierjét. Ezt a közel húszesztendős időszakot az Everyday Is Like Sunday, a The Last of the Famous International Playboys, a Suedehead, a Roy,s Keen,  a November Spawned a Monster, az Irish Blood, English Heart,  a You Have Killed Me és más dalok tették emlékezetessé több generáció számára. Legújabb lemeze, a Ringleaders of The Tormentors idén tavasszal került a boltokba, s Morissey ezt mutatja be a Budapestet is érintő nyári turné során. A Tomorrow című dala 1992-ben, a The More You Ignore Me, The Closer I Get két évvel később vezette a Billboard kislemezlistáját, de több más dala is a legjobbak közé került Angliában és Amerikában is.
           
Budapest, PeCsa, július 5.

Kelj fel, Laci!
Július 1., Bp., Gödör

Barátai egész napos segélykoncertet szerveznek Horváth László, zenész támogatására. A váratlanul kezdődött súlyos betegséggel küzködő fiatal muzsikus gyógykezelését támogatja a rendezvény július 1-én a Gödörben.
 
Horváth László, a Pop Ivan zenekar trombitása 2005. április 13-án, 33. születésnapja másnapján gyomorszájától lefelé lebénult. Azóta életét kerekesszékhez kötötten éli. A moszkvai Neurovita Klinika ős-sejtbeültetéses kezelése lehet az egyetlen gyógykezelés, ami - ahogy a barátai által kiadott közlemény fogalmaz - "újra lábra tudná állítani". A kezelés költsége 15-20 millió forint. A társaság azt tűzte ki célul, megteremti a feltételeket a gyógykezeléshez. Ezért szervezik a Kelj fel, Laci! című programot, amely olyan művészeti és társadalmi akciók összefoglaló elnevezése, ami a gyógykezeléshez szükséges költségeket próbálja előteremteni. A program keretében most egy segélykoncertet szerveznek, amelynek teljes bevételével a trombitás gyógykezelését támogatják. A Gödör térítésmentesen biztosítja a fellépéshez a helyszínt és a technikai feltételeket, és a programban szereplő művészek is baráti alapon - azaz ingyen - vesznek részt a támogatói koncerten. A belépő 1500 HUF, amely teljes egészében adomány.

Az egész napos program fellépői:

16.00 Korai Ütősök
16.30 Pluto
17.00 Vázsonyi János
17.30 Másfél
18.00 Kamu
18.30 Tornaclub zenekar
19.00 Sumo Light
19.30 Brezo Quartet
20.00 Specko Jedno
20.30Tudósok
21.00 Ef. Zámbó Happy Dead Band
21.30 Kiss Tibi és Gazda Bence
22.00 Lovasi András
22.30 Sziámi
23.00 Ági 50-Kontroll Válogatás
23.30 Chakra Hacker
24.00 Pop Ivan
24.30 Kiss Erzsi
01.00 Amorf Ördögök
01.30 Dj. Palotai

Vetítés:
Khaos Camping, és válogatás Horváth Laci közreműködésével készült filmekből ( 40Labor: Program, A Másik ember iránti féltés diadala, Csáky László - Bánóczky Tibor: Az ifjúság megnyugtat)Billentyűs tabudöntögető
Keith Emerson ismét Budapesten

 

Keith Emerson
Hammond-és 
tabudöntögető.
Emerson nemcsak színpadi stílusával, a hangszerek között végzett pusztításaival döntögeti évtizedeken át az élő zene határait, hanem azzal is, hogy megtalálta a tökéletes találkozási pontokat a klasszikus és a rock-zene között, sőt, még sokak számára testközelbe tudta hozni a legmodernebb kortárs törekvéseket is. Ő volt az első olyan rock-billentyűs, aki igazi frontemberré vált, és aki valósággal körülbástyázta magát hangszereivel. A klasszikus koncertzongora és az orgona mellett már a 60-as évek végétől keze ügyében voltak a különböző szintetizátorok, mindenekelőtt a Moog változatai, amelyek továbbfejlesztéséhez maga is hozzájárult, és a mellotronok is. A hangszererdő azonban nemcsak látványelem nála, hanem zenéje gazdagságának nélkülözhetetlen kifejező eszköze is.

Emerson, aki november 2-án lesz 62 éves, a brit progresszív rock első nagy hullámával, 1968-ban vált világhírűvé. Minden legendával ellentétben nem végzett zeneakadémiát, "csak" apja zenei tehetségét örökölte, sőt, alaposan túl is nőtt rajta. Első híres együttese a The Nice volt, ahol már elkezdte a zenei korszakok és irányzatok összemosását. A banda két legnagyobb "slágere" Bernstein West Side Story-jának Americája, illetve Dave Brubeck Rondójának féktelen rock-változata volt. A XXI. századot a The Nice felelevenítésével kezdte, koncertlemezt is adtak ki Vivacitas címmel (2004), majd új zenekart alakított Keith Emerson Band néven, amelyben az új amerikai gitáros-nemzedék egyik nagy ígérete, Marc Bonilla, Pete Riley dobos és Paul Williams basszusgitáros játszik. Az együttes saját új darabjai mellett természetesen feleleveníti a The Nice és az ELP legjavát is.

Budapest, Jövő Háza, július 5.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

A tények makacs dolgok, de Orbánék ugyanilyen makacsul hallgatják el azokat

A tények makacs dolgok, de Orbánék ugyanilyen makacsul hallgatják el azokat

A KDNP is beindult a kampány végére

A KDNP is beindult a kampány végére

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot