szerző:
hvg.hu

"A Dodó nagyon haverosan hangzik, nem érzek benne semmi eleganciát, fennköltséget, tehát pontosan megfelel a célnak" – beszél sajátos hangulatú képregénycsíkjainak szereplőiről a szerző, Marabu most megjelent könyve kapcsán.

"A dodó élelmét csámcsogva fogyasztja, sörrel öblíti le, majd bendőjében emészti. Tápcsatornájában az ételek lefelé haladnak, a forgalomban a jobbkézszabály érvényesül" – olvasható a biológiai felsőtagozat 8. leckéjében a dodófélékről. Legalábbis Marabu új albuma szerint.

Az első Dodók 1994-ben születtek, és legelőször a Kretén magazinban mutatkoztak be a nagyközönségnek, egy évvel később. Kezdetben nem volt dombocskájuk, a hozzávaló kavicsokkal, részről-részre csiszolódott ki a mostani forma és környezet. Bogárféléknek indultak, de valahogy mégse azok – alakulásukban nem volt semmi tudatosság, legalábbis a kezdetekben – emlékszik vissza teremtőjük, a hvg.hu-n is publikáló karikaturista, Marabu.

© MARABU

Figuráival a szerző a csík képregényeket (angolulul comic strip a napilapokban indult műfaj neve) szerette volna népszerűsíteni Magyarországon, ami saját bevallása szerint nem sikerült igazán, mert képregényrajzolói munkásságánál nagyobb kereslet mutatkozott karikatúráira. A dodóskönyv másik forrása az az ötlet volt, hogy mivel rengeteg sztrip van a világban, és mindegyik egy főhősre épül, mi volna, ha lenne egy olyan sorozat, ahol mindenki főhős, de csak egyszer. Egy figura tehát sose jelenne meg újra egy másik csíkban. Ezzel szemben minden szereplőt Dodónak hívnának, akiknek személyiségét egy dolog határozza meg: a totális idiotizmus.

© MARABU

A szerző kezdetben nem hitt dodófiguráiban, abban, hogy keletkezésük után több mint tíz évvel könyv is születik majd a főszereplésükkel. A sztripsorozat sikerének alapvető feltétele ugyanis a napi, napilapbeli megjelenés, amire egy magyar szerzőnek nincs sok esélye. Magának Marabunak is van jópár, tíz-tizenkét részből álló sztripsorozata, amit a kezdeti fellángolás után a szerző aztán félredobott. A Dodók azonban valahogy megúszták a fiókmélyét, először csak a szerző szerette meg őket, aztán az olvasók is, akik szinte kultikus rajongással fogadták az újabb és újabb epizódokat. „Abbahagyni már nem lehetett, mert a főszerk. azonnal lecsapott, ha lankadtam, újabb és újabb részeket követelve” – meséli Marabu.

A több mint tízéves dodótörténet beteljesülése egy album lett. A könyvbeli megjelenést dúsította, hogy a képcsíkok mellé szöveges anyagok is bekerülhettek - műfajparódiák (tankönyv, napilap, tudományos értekezés) és börleszk elemek. A kis csíkocskákból összeállt egy világ, amelyet az egyes epizódok önmagukban nem mutattak föl. A szerző így összegez: "a világ teli van hülyékkel, de szerencsére ez nem olyan tragikus, mivel mi is hülyék vagyunk, így az egész nem is olyan fárasztó, tehát az élet szép, de legalábbis tetszetős".

© MARABU

A könyvben minden csík felett megjelenő Descartes-idézetek az eredeti Kretén-sorozatban nem szerepeltek, ezeket a szerző kifejezetten a könyves megjelenéshez gyűjtögette. „Nagy emberektől mondattöredékeket idézni kifejezetten karikaturistához illő szórakozás: a töredékes, fennkölt értelmükből kiemelt félmondatok úgy működnek, mint egy karikatúra: a magasztos gondolat ott áll alsógatyában, hirtelenjében nem találja a tógáját, és olyanná válik, mint mi mindannyian. Nem lovas szobrot vagy Nobel-díjat érdemlő nagyság, hanem csak a mi hétköznapi okoskodásunk és tudálékosságunk egyik darabkája. A magasztosságnak és az ökörségnek ez a feszültsége illett a Dodókhoz, akik egyébként szintén folyton filozofálgatnak, keresik a létezés végső értelmét és a helyüket a világban” – magyarázza a szerző, kicsit sajnálkozva hozzátéve, hogy sokan csak munkái egyik szeletét látják: „Ha a hvg.hu látogatói találkoznának a Kretén magazin olvasóival, és szóba kerülne véletlenül a nevem, azt hinnék, más-más pasiról beszélnek. Az egyik lapnál a közélet kritikusa vagyok, a másiknál meg valami idióta börleszkbohóc. Mint ahogy azt valaki a neten megjegyezte: ’Hú, a Marabu b'''' az akkora hülye, k'''' jó!’ Na, talán ennyit a karikaturista megítéléséről, értékéről”.

Marabu eddigi önálló albumai:
Marabu Album (1997. Semic Interprint) karikatúrák, képregények
Sexy Pixy (2000. Powerfresh, Anglia) karikatúrák

A képregény itt rendelhető meg.

Marabu közéleti karikatúrái a hvg.hu-n.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Kult

Magyar képregény-történeti tárlat Budapesten

Az új, magyar képregény hullámra reflektál egy budapesti kiállítás. A Kis magyar képregény-történet című tárlat a magyar comics-múlt és az egyelőre még csak formálódó jelen műveiből válogat.

MTI/hvg.hu Kult

Az első képregényfesztivál Budapesten

Az új, hazai comics-reneszánsz egyik kétségtelen jele az 1. Magyar Képregényfesztivál. Az esemény április 9-én lesz Budapesten, gyűjtők, rajongók, alkotók és kiadók részvételével; ez utóbbiak több új kötet megjelenését időzítik erre az eseményre.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

MTI Világ

Mandelából képregényhős lesz

A Pókember és a Superman társaságába kerül Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete elnöke: képregényhős lesz.

hvg.hu Tech

Képregényzsaru óvja a kínai világhálót

A shenzeni internet felügyelet büszke, hogy vezető szerepe volt a Jingjing és Chacha névre keresztelt animált internet rendőrök megalkotásában és bevezetésében, melyek az illegális tartalmak elleni kínai küzdelem legújabb szimbólumaivá váltak rövid idő alatt.

MTI Kult

Maus képregénykockák a pesti metróban

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

Vajna Tímea elköltözik a budai villából

Vajna Tímea elköltözik a budai villából

Megszavazták az írek a válás feltételeinek eltörlését

Megszavazták az írek a válás feltételeinek eltörlését

A Rolls-Royce-stílusú öngyilkos ajtókkal álmodták meg az Audi Q8-ast

A Rolls-Royce-stílusú öngyilkos ajtókkal álmodták meg az Audi Q8-ast

Megvannak a lottószámok

Megvannak a lottószámok