szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek hajnaltól megjelentek a műtehenek Budapest terein - megkezdődött a CowParade, a világszerte több városban már megvalósult köztéri projekt, amelynek egyik célja a kortárs művészet széles körben való bemutatása, hozzáférhetővé tétele.

© cowparade.hu
A városlakók és a turisták különböző helyeken láthatják a több mint ötven tehenet, többek között a Liszt Ferenc téren, a Szabadság téren, a Moszkva téren, az Andrássy úton, az Oktogonon, a Deák Ferenc téren, a Budai Várban és a Gellért téren.
 
Az elkészült alkotások közül pénteken sajtótájékoztató keretében bemutatták Koncz András, Galbovy Attila, Brunszkó László és Kóczián Veronika - Dobos Andrea kettős által megálmodott teheneket az Oktogonon.
 
Igazi magyar specialitások is szerepelnek az ötven mű között. Galbovy Attila szobrász alkotása Sáfrán Dóra festő és Péli Barna szobrász együttműködésével készült. Művük címe Magyar Vándor, amelyet Magyar Zoltán tornászbajnok híres, azonos nevű lólengés-száma inspirált. A sárga tehén hátán fogantyú látható, mintegy ötvözve a tehenet a lóval, mint tornaszerrel.
 
Kóczián Veronika és Dobos Andrea közös műve a Rubicow címet kapta, amely a világhírű Rubik Ernő által készített kockára utal. A "kifacsart" pózban lévő tehénúgy fest, mintha összegabalyodott volna egy óriási játékkockával. 
 
Csordáskirálynő
A HVG tükörtehene

Az ötven tehén között ott a HVG-é is.  A koncepciót Horváth Zoltán, a lap egyik szerkesztője, a hetilap címlapjainak ötletgazdája dolgozta ki. A világ számtalan, apró részletből áll össze egy valósággá. A HVG hétről hétre megpróbálja ezt a sok-sok részletet egésszé összerakni - és tükröket tartva bemutatni a világnak. A Cowparade-re készített Csordáskirálynő koncepciója ezt a sémát kísérli meg visszaadni a köztéri művészeti fesztivál  eszközrendszerével. A járókelő egy tükörmozaik-felületű tehenet lát, amely a világ fényeit tükörcserepenként adja vissza.  Közelebbről szemlélve aztán persze az apró részletek – a tükörcserepek – egyenként is megmutatják a valóságot.

Az alkotásokról a járó-kelők is elmondhatják véleményüket - erre egy hét múlva lesz módjuk, a CowParade honlapján - és SMS-ben is jelezhetik gondolataikat a kiállításról - ismertette az esemény sajtótájékoztatón Csikós Gergely, a CowParade Budapest projektvezetője.
 
Hamarosan "tehénnavigátort", vagyis olyan térképet osztanak majd ingyenesen a város több pontján, amelynek segítségével minden alkotást fel lehet keresni.
 
A sajtótájékoztatón részt vett Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is, aki hangsúlyozt, a művészi produktumokkal kézzelfogható, élményszerű kapcsolatba kerülhenek a városlakók. Kijelentette: családjával a hétvégén kerékpárra ül és megkeresi a térkép segítségével a teheneket. Arra a kérdésre, hogy néhány évvel ezelőtt miért nem sikerült megrendezni a kiállítást azt válaszolta, hogy akkor nem jutott el hozzá a kezdeményezés, tavaly viszont közvetlenül őt keresték fel a kiállítás ötletével, amit nagyon jó gondolatnak tartott.
 
CowParadet több világvárosban is rendeztek már, például London, Prága, New York, Sao Paolo, Stockholm, Tokyo és Brüsszel is helyet adott a műteheneknek. Volt ahol másfajta állatok szerepeltek, Berlinben például - a város címerállata - a medve helyettesítette a tehenet.

A magyar CowParade-re a művészek tavaly decemberben nyújthatták be pályázatukat, a kiírás után közel 900 pályamű érkezett a felhívásra. Ismert képzőművészek is nyújtottak be terveket, például Lossonczy Tamás, Hencze Tamás, és Wahorn András, de fogorvos, biokémikus, általános iskolai tanár és gyesen lévő kismama is pályázott.
 
A kiállított teheneket szeptember 10-ig lehet látni a fővárosban, majd elárverezik őket és a befolyt összeg jelentős részét a szervezők a Mosolyország és a Bátor Tábor alapítványnak ajánlják fel. A most ötven helyen felállított teheneket cégek szponzorálják; a HVG által prezentált mű az Erzsébet téren látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Tehéninvázió várható Budapesten

Budapestet idén nyáron birtokba vehetik a tehenek. Nem, nem egy újabb várható gazdatüntetésről van szó, hanem egy köztéri művészeti projektről. A világ számos nagyvárosában, Londontól Prágáig, Moszkvától Bukarestig volt már CowParade, most Budapesten is létrejön. Műanyag tehenek, köztereken, művészek keze által átalakítva.

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára