szerző:
MTI/hvg.hu

"Egyszerűen nem fogadom el Fischer Iván véleményét" - fogalmazott Harsányi László, az NKA elnöke, aki szerint Fischer számára "minden, ami Kocsis Zoltán nevéhez kötődik, az támadandó". Fischer Iván az ÉS-ben közzétett levelében mondott le a Bartók-emlékbizottsági tagságáról, mert szerinte annak "egyetlen kitapintható tevékenysége zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása".

Mint ismeretes, Fischer Iván nyílt levélben jelentette be a Bartók Emlékbizottság elnökének, Gyurcsány Ferencnek, hogy lemond tagságáról. Ezt azzal indokolta, hogy a bizottság lényegében kifizetőhely, hiszen a Nemzeti Kulturális Alaptól 180 milliós támogatást kapott egyetlen projekt. Ez pedig a Kocsis Zoltán és a Hungaroton zeneműkiadó fémjelezte, hatalmas Bartók-összkiadás. A projekttel egyébként a Török András, volt NKA-elnök vezette Summa Artium pályázott. (A Summa Artium kulturális projekteket és támogató cégeket, alapítványokat összekötő szervezet, s az elmúlt években számos produkciót segített forrásokat találni.)

"Elvek is vannak a világon" - összegezte indokait Fischer Iván, akinek a levele pénteken teljes terjedelmében megjelent az Élet és Irodalom című hetilapban. Mint hozzátette, már nem tud azonosulni azzal, ami történik. Tapasztalata szerint a bizottságban "semmiféle munka nem folyik Bartók zenéjével kapcsolatban, az egyetlen kitapintható tevékenység zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása".

Fischer Iván kiemelte, hogy több kollégájával közösen olyan alternatív pályázatot nyújtott be, amely számos előadóval, elsősorban a legszebb létező Bartók-felvételekből állította volna össze a lemezt; a beadványt az NKA Zenei Kollégiuma elutasította.

Harsányi László, az NKA Bizottságának elnöke úgy nyilatkozott: Fischer Iván téved vagy "tudatosan hamisat állít". Mint felidézte, az NKA az emlékév kezdetén már vállalta, hogy az összkiadást támogatja. Ezután nyílt pályázaton a zenei kuratórium, szintén egyhangúlag nem Fischer Ivánék, hanem a Summa Artium elképzelését támogatta. Harsányi megjegyezte: a döntéssel szakmailag ő is egyetért.
 
Harsányi László értetlenségét fejezte ki, hogyan sértette volna meg az esélyegyenlőség elvét a kulturális alap, amelyen keresztül amúgy a fesztiválzenekar támogatása az idén meghaladja a 130 millió forintot. 
   

Az NKA Bizottságának elnöke hangsúlyozta: tiszta pályázat volt, többversenyzős, az indoklást pedig a zenei kollégium fogalmazza meg szabadon, abba senki nem szól bele.
   
Szólt arról is: az NKA korábbi elnöke 1994-98 között vezette a testület munkáját; Török Andrásnak semmi köze a kulturális alap jelenlegi döntéseihez, ugyanolyan pályázó, mint bárki más.

A miniszterelnök még nem reagált (Oldaltörés)

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a Bartók-év eseményeit felügyelő emlékbizottság elnöke, eddig nem reagált a történtekre.  A hétvégén az egyik kereskedelmi rádióban Török András, a Summa Artium vezetője is megszólalt. Visszautasította, hogy bármilyen nyomást gyakorolt volna az NKA-ra, hogy a Kocsis-féle projektet támogassák. Egyben jelezte, ez nem az ő terve, a Summa csupán pályázott az összkiadás tervével.  

Hollós Máté, a Hungaroton Records Hanglemezkiadó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Hungarotonnak nem feladata állást foglalni a CD-összkiadással kapcsolatban Fischer Iván által felvetett bírálatokról. "Egyrészt mert a pályázatban érintett, másrészt mert hanglemez-kiadóként az ügyben nem követett el jogilag vagy erkölcsileg sérelmezhetőt." 
   
Szakmai észrevételeiket ismertetve kiemelte, hogy vannak sok művészt foglalkoztató és egy művészre vagy művészcsoportra épülő összkiadások; Fischer Iván is volt már résztvevője az utóbbi típusú kiadványsorozatnak külföldi kiadóknál.
   
Hollós Máté emlékeztetett arra, hogy forgalomban van egy Bartók-összkiadásuk, amely a sokművészes koncepcióra épült a zeneszerző centenáriuma idején. "Most azt kívántuk kihasználni, hogy a világban különleges szakmai elismerésnek örvend Kocsis Zoltán Bartók-interpretációja" - írta, hozzáfűzve: Kocsis Zoltán karmesterként készített első Bartók CD-je az utóbbi évek kimagasló Hungaroton-sikere.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

SZERZŐIJOG-VITA BARTÓKRÓL

Tüntetőleg kivonult a Miskolci Bartók Operafesztivál A kékszakállú herceg vára-előadásáról Vásárhelyi Gábor, ifjabb...

MTI/hvg.hu Kult

Fischer Iván asztalt borít a Bartók bizottságban

"Elvek is vannak a világon" - összegezte indokait Fisher Iván, aki lemondott tagságáról a Bartók Emlékbizottságban. Fischer Gyurcsány Ferencnek szóló nyílt levele pénteken teljes terjedelmében megjelent az Élet és Irodalom című hetilapban.

hvg.hu English version

2006: Bartók Year

More tourists stayed the night in Hungary than ever before last year, with hotels earning record sums. But the overall situation remains poor.

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától

Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól