szerző:
MTI

Mintegy félszáz, az '56-os forradalomhoz kapcsolódó könyv jelenik meg állami támogatással idén Magyarországon - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal '56-os emlékbizottságának adataiból.

   
A több mint negyven támogatott mű közül öt már a 2006-os Ünnepi Könyvhéten a boltok polcaira került. Az év elején jelent meg az angol származású, a magyar fővárosban élő író, Bob Dent Budapest, 1956 című műve, amely korabeli és mai forrásokat felhasználva írja le a forradalom történetét. Buda Ferenc Túl a falon című verseskötetét is idén adták ki. A forradalomhoz kapcsolódó szépirodalmi művek sorát gazdagította egyebek mellett Kovács István regénye, A gyermekkor tündöklete című. 
   
A tervek szerint szeptemberben harminchat kiadvány jelenik meg állami támogatással. Az 1956-os Intézet Közalapítvány két kötettel is készül, Kőrösi Zsuzsanna és Csics Gyula művével. Fejtő Ferenc 1956 a magyar forradalom című könyve is napvilágot lát.    Pomogáts Béla két műve is megjelenik idén 1956-ról: A szabadságról és a zsarnokságról, valamint az Ötvenhat csillaga.     Az idén megjelent történelmi témájú, korabeli dokumentumokat, szemtanúkat megszólaltató írások sorában megtalálható egyebek mellett Sümegi György szerkesztésében a Naplók, interjúk ´56-ról, valamint Szakolcai Attila és Á. Varga László kétkötetes műve a vidék forradalmáról. 
   
A 2006-os kiadású irodalmi naplók közé tartozik Ember Mária írása a Mindent késve, valamint Futaky István visszaemlékezése, az Utam a Dossziéhoz címmel.
   
A szépirodalmi művek körét gazdagítják egyebek mellett a Tollrajzok félálomban - Válogatott novellák, Isten szalmaszálán - Buda Ferenc legszebb versei, valamint 1956 - Magyar írók novellái című kötetek is.
   
Az 1956-os forradalom külföldi megítélését ismerhetik meg az olvasók a BBC Magyar Adásának egykori munkatársai, Pallai Péter és Sárközi Mátyás A szabadság hullámhosszán - Az 1956-os magyar forradalom története a BBC elmondásában című kötetéből. 
 
Egy szerb szerző, Vladimir Popin pedig Magyarország déli szomszédja szemszögéből mutatja be az forradalmi eseményeket '56 a jugoszláviai sajtó tükrében címmel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Portré

Rainer M. János: az 1956-os Intézet igazgatója

A rendszer szétesésének előrehaladtával a szamizdat Beszélőbe is ír - Fényes Elek álnéven, innen pedig egyenes út vezet az 1956-os Intézetbe, melynek igazgatását 1999-ben a polgári kormány teremtette anyagi ínségben vette át.

MTI Itthon

56-ra emlékezünk

Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, a Kossuth téren, az 1956-os forradalom 49., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 16. évfordulóján.

HVG English version

Seizing back 1956

It has been a long while since a new Hungarian play has stirred up such a storm. Andras Papp and Janos Terey's new play, Kazamatak is a harsh, brutal text. It is set on 30 October 1956 on Republic Square, when the Communist Party headquarters in Budapest were under siege. It is a precise, sharp performance for the fiftieth anniversary of the revolution, when both political sides are visibly planning to complete their shameful game of the last 15 years: finally cutting 1956 to pieces, squabbling over who owns the rights to it.

MTI Világ

"Az olasz államfőnek nem kell bocsánatot kérni 1956-os cikkéért"

Francesco Cossiga volt olasz köztársasági elnök védelmére kelt a jelenlegi államfőnek, és kijelentette: Giorgio Napolitanónak "nem kell bocsánatot kérnie semmiért" az 1956-ban megjelent cikke kapcsán, amelyben indokoltnak ismerte el a magyarországi szovjet beavatkozást.

MTI Itthon

Bush-beszéd: Irak is meríthet 1956-ból

Az 1956-os magyar forradalom, majd 1989, a magyar szabadság kivívása az iraki és a világ valamennyi, szabadságra vágyó népe számára ihletet és reményt ad - jelentette ki Gorge W. Bush amerikai elnök Budapesten, a Citadellán mondott beszédében.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Az ENSZ, 1956 és egy rejtélyes halál

Povl Bang-Jensen dán diplomata a magyar üggyel foglalkozó ENSZ-vizsgálóbizottság munkatársa volt, s 1959 novemberében holtan találták egy New York-i parkban. Halála körülményei máig tisztázatlanok. Csak az biztos, szembe ment az ENSZ és annak főtitkára, Hammarskjöld politikájával, amely elaltatta a magyar forradalom és az azt követő megtorlások vizsgálatát. Nagy András író, évtizedes történeti kutatásainak végén könyvet írt a Bang-Jensen-ügyről. A hvg.hu a szerzőt kérdezte.

MTI Kult

Elkezdődött Andy Vajna 56-os filmjének forgatása

Hónapokig tartó előkészületek után vasárnap megkezdődnek Andy Vajna producer Szabadság, Szerelem című filmjének forgatási munkálatai - közölte a forgalmazó InterCom. A film rendezője a Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékot jegyző Goda Krisztina.

Hét nap

ÜZLETELÉS 56-TAL

Kisebb botrányba fulladt kedden az Európai Parlament plenáris ülésén a Franco egykori spanyol diktátor hatalomra...

Fontos szerepet kap Neil Patrick Harris a Mátrix 4. részében

Fontos szerepet kap Neil Patrick Harris a Mátrix 4. részében

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

Megszólalt a Budapest Airport és a HungaroControl a repülőtér lezárásáról

Megszólalt a Budapest Airport és a HungaroControl a repülőtér lezárásáról

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra