szerző:
hvg.hu

Csúcsidejénél tart a hazai fesztiválszezon: indul a Művészetek Völgye, a Budafest, miközben minden rendű és rangú régió saját művészeti eseményt rendez. Soha rosszabbat; még ha időnként a "gálák" bizony inkább haknik. Mindenesetre igyekeztünk válogatni: a hvg.hu programajánlója segít az eligazodásban!

Film

Művér és műszempilla
BloodRayne

Kristanna Loken, a vérszívó
Hát nem félelmetes?
Unjuk már a Drakula-mítoszt? Egy tikkasztó nyári délutánon azért a régi sztori is megteszi. Főként, hogy  új elemekkel gazdagodott.

A 18. században járunk, Drakula földjén, hisz, ugye, vámpírokról van szó. Rayne, egy fiatal dhampir (félig ember, félig vámpír!) - aki bár hajlamos megrészegülni a vértől, mégis emberi bűntudat kínozza - igyekszik bosszút állni az anyja elleni erőszakért és gyilkosságért, amelyet saját apja, a Vámpírkirály Kagan követett el. Hát nem ellenállhatatlan alaphelyzet?

Két vámpírvadász, a Sárkány Társaságból jött Sebastian és Vladimir ráveszik BloodRayne-t, hogy csatlakozzon hozzájuk, és együtt kíséreljék meg elpusztítani a világ leggonoszabb és legerősebb vámpírját, Rayne apját, Kagan-t. Vajon menni fog?

Színes, feliratos amerikai-német sci-fi-horror, 95 perc, 2005
Rendezte: Uwe Boll
Főszereplők: Kristanna Loken, Ben Kingsley, Michelle Rodriguez, Billy Zane


Fesztivál

Budafest-i körkép
Jubileumi Opera és Balett Fesztivál

Idén is lesz Budafest, amely - épp úgy, mint a neki helyet adó város - egyedülálló a maga műfajában. A fesztivál eddig minden évben egy nagy bemutatóval indult, olyan népszerű operákkal, amelyeket sokan ismernek és kedvelnek, mint például Mozart Figaróját, vagy Verdi Rigolettóját. A közönség idén is kulturális csemegék közül választhat, lesz Verdi és Puccini opera, balett, s természetesen ünnepi operagála is. Az előadások közül kiemelkedik az Othello, amelynek főszerepeit Sümegi Eszter és Fokanov Anatolij alakítja, de érdemes odafigyelni Patrick Rafteryre is, aki bár elénekelte az operairodalom legnagyobb tenor szerepeit, baritonként is világszerte sikeres.

A fesztivál augusztus 2-án ünnepi operagálával indul, amelyen Sümegi Eszter, Kovácsházi István, Perencz Béla, Wiedermann Bernadett, és Herczenik Anna énekli Verdi, Puccini, Mascagni, Leoncavallo népszerű áriáit. Augusztus 4. és 8. között háromszor adják elő Puccini Toscáját, amelyet Verdi Otellója követ augusztus 10-én, 12-én, és 14-én, majd Seregi-Goldmark-Hidas A makrancos Kata című balettjét láthatja a közönség.

Budapest, Operaház, augusztus 2-17.

Védjük együtt...
Kezdődik a Művészetek Völgye

Egy különlegesség a programból: a Művészetek Völgye fesztivál keretében örökségvédelmi programsorozatot szervez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a több helyszínen zajló programsorozat központja a kapolcsi Kuthy-kastély lesz. Tárlatok, filmvetítések, interaktív multimédiás programok, előadások mutatják be az örökségvédelem különböző területeit. Az építészekkel, régészekkel, művészettörténészekkel, táj- és kertépítészekkel beszélgetve a látogatók megismerhetik a hazai és határon túli műemlékeket, világörökséget, a történeti belvárosok építészetét és kastélyparkok értékeit.

Közben persze kezdődik a Művészetek Völgye, amely a pénzügyek miatt félrevert harangok zúgása ellenére mégiscsak megvalósul. Részletes program itt!


Harmadik típusú találkozás:
Krétakör a Völgyben

A környék Szputnyiknak hívja.
A Krétakör ideiglenes játszóhelye
© kretakor.hu
Egy új és izgalmas helyszínt emelünk ki a bőséges kínálatból: a Krétakör színház egy egészen különleges helyet választott, a Taliándörögd határában található egykori űrtávközlési központot, amelyet a népnyelv egyszerűen csak Szputnyiknak nevez. A hely szelleméből fakadóan idei kísérletük középpontjában a kommunikáció, az ismeretterjesztés és a fantasztikum áll. A társulat a konkrét helyszínre, alkalomra, közösségre épülő happeninget hoz létre, melyet a völgyből, a völggyel, a völgynek játszik. Esténként ez az előadás látható.

Kora este szabadegyetem jellegű, felolvasásokkal, illusztrációkkal színesített tudományos előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, A csillagász álma című bemutatójuk után éjféltől pedig ritkán látható sci-fi filmeket vetítenek a kertmoziban. A  fesztivált természetesen Krétakör SzínészTáncZenekarral zárják.

Művészetek Völgye, július 28-tól

Palócmulatságok
Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál

Észa-Magyarország egyre élénkebb fesztiválélettel büszkélkedhet. Itt zajlik évről-évre a Miskolci Operafesztivál, a nyár végi Zempléni Művészet Napok is és most itt van négy teljes nap a folk jegyében!  

Tizenkét helyszínen, négy szlovákiai és nyolc Nógrád megyei településen zajló, ötnapos rendezvényre neves vendég együtteseket várnak. A nógrádi, egri, békéscsabai, kisnánai, nagycsalomjai és a szlovák folklórcsoportok mellett idén Görögországból, Törökországból, Spanyolországból, Oroszországból, Lengyelországból és az új-zélandi Cook-szigetekről érkeznek a fellépők. A csoportok bemutatkoznak Balassagyarmaton, Salgótarjánban, Somoskőn, Szügyben, Mihálygergén, Szécsényben, Bánkon, Hollókőn, illetve a történelmi Nógrád területén Ragyolcon, Losoncon, Divényben és Füleken. A hagyományosan a magyar és a szlovák kultúra kézfogása jegyében szervezett fesztivál kísérő rendezvényei között lesz népművészeti kirakodó vásár, gasztronómiai és kézműves bemutató, játszóház, és palóc ételek kóstolója. Ki ne hagyjuk a palócgulyást!

Nógrád megye, július 26-30.


Szépség, túlnépesedés, kipakolás (Oldaltörés)


Kiállítás

Orrunknál fogva
Szépség - A nagy illúzió

Parfüm- és szépségipar.
Meg ami mögötte van
© sxc.hu
Kiállítás a kozmetikai és parfümipar három kelet-európai, zsidó származású nagyasszonyáról: Helena Rubinsteinről, Estée Lauderről és Judith Mullerről. A tárlat felvonultat a Szentföldről származó illatszeres üvegcséket éppúgy, mint és a XIX-XX. századi díszes tégelyeket. Láthatók kozmetikai felszerelések és gépek, gipsz- és thermomaszkok, parfümöket reklámozó plakátok, valamint számtalan parfümös üveg. Az anyag zömét azonban a kozmetikai ipar három nagyasszonyának életrajzi dokumentumai, fényképei alkotják. 

Helena Rubinstein kemény üzletasszony volt, aki még tizennyolc éves sem volt, amikor 12 tégely krémmel útnak indult Ausztráliába, s csaknem 30 év múlva, 47 évesen lett dúsgazdag. Estée Lauder volt a marketingzseni. Ez megmutatkozott már első termékénél, a Youth Dew, a parfümként is használatos illatosított fürdőolaj forgalomba hozatalakor. Estée Lauder az egyik párizsi áruházban leejtette a flakont, amely összetört, s a mindent betöltő illat vonzotta a vevőket, mint a mágnes. Helena Rubinstein és Estée Lauder mellett Judith Mulleré lett a „kreatív erő”, aki Párizsban sajátította el szakmája minden csínját-bínját, majd Izraelbe visszatérve megpróbálta megfejteni a Biblia ősi titkait, azt, hogy melyek lehettek a bibliai olajok, füvek, virágok. Így született meg az első izraeli nemzeti illat, a Bat Sheba parfüm és a King David Men’s Cologne nevű kölni. Legutóbbi alkotása, a magyar nemzeti illat, a Hungarian Rhapsody No.5, amelyet Szász Endre tervezte flakonban árusítanak.

Budapest, Magyar Zsidó Múzeum, október 22-ig

Overpopulation
R. a túlnépesedésről álmodik/gondolkodik

Túlnépesedés.
El-Hassan Róza munkája
Egy igen jelentős hazai kortárs alkotó, El-Hassan Róza magyar-szír származású szobrászművész szobrai, grafikái, videomunkái láthatók a kiállításon. A művésznő narancssárga pólóin az over-population (túlnépesedés) felirat olvasható, ezt nevezhetjük a jelmondatának és ez a kiállítás címe is. 1999 óta e köré a fogalom köré építi munkáit, egy egész műegyüttest. Régi alkotásai is újaknak hatnak, mert az installálás módja lesz teljesen újszerű, és ebben az új közegben más és más értelmezést kapnak.

El-Hassan Róza minden művével, akciójával, videomunkájával az alkotó és a nő érzékenységével foglal állást a pacifista, antirasszista eszmék mellett, a kirekesztettség, a kiszolgáltatottság ellen. El-Hassan kiállításához kapcsolódik a 2004-ben elhunyt Sík Toma - anarchista, a palesztinok jogaiért küzdő békeaktivista, természetvédő - hagyatéka, amelyet El-Hassan Róza őriz, hozzá került a szellemi rokonság okán. Az izraeli férfi tüntető táblái, montázsai, kollázsai és szlogenjei láthatók a tárlaton. A Gus Salom és az Alba Kör tagja élete utolsó éveiben Budapesten élt.

Budapest, Műcsarnok, július 27. - október 1-ig

Kipakolás a KogArt kollekciójából 
Remekművek -  XIX-XX. századi magyar festészet

A KogArt gyűjteményből és Kovács Gábor saját kollekciójából áll a kiállítás. Fő irányvonalát a természetelvű tájfestészet remekei képviselik, ezekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások. Látható a tárlaton id. Markó Károly több mint húsz alkotása és a XIX. század romantikus majd realista tájábrázolástól a nagybányai plein air festészetén keresztül a XX. század első évtizedeinek különféle izmusokat felvonultató munkái. 

Megnézhető  a többi között Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget, Tihanyi Lajos Tájkép kanyargó úttal és Vaszary János Itáliai emlék című műve, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos, Aba-Novák Vilmos, Egry József, Márffy Ödön, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Szőnyi István képei és Péreli Zsuzsa goblein-tervezőművész kárpitja.
 
Veszprém, Csikász Galéria, szeptember 24-ig


Zene az Állatkertben és a vízparton (Oldaltörés)Természetközelben
Nyáresti koncertek az Állat- és Növénykertben

"A rádióról 24-ben feljegyezhették, / hogy az Állatkertből sugározta az első koncertjét" - énekelte annak idején az LGT, a Szól a rádió című dalban. Hagyományos helyszínről van tehát szó, s idén is nyáresti koncertsorozattal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A sorozat július 26-án a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar fellépésével kezdődik, amelyen Rossini, Csajkovszkij, Dvorák, Johann Strauss, Verdi, Puccini, Offenbach és Brahms művei csendülnek fel, Ligeti András vezényletével.

Az Állatkert 19 órakor nyitja meg kapuit a koncertre érkezők előtt, akik a kezdés időpontjáig  a Pálmaház kávézójában és környékén múlathatják az időt. A következő hetekben még négy koncertet láthatnak és hallhatnak a zenebarátok. Augusztus 2-án a Hot Jazz Band lép fel, 9-én a Magyar Virtuózok Kamarazenekar adja elő neves zeneszerzők mesterműveit, 16-án a Budapest Klezmer Bandet láthatja a közönség, augusztus 23-án pedig a Benkó Dixieland Band szórakoztatja az érdeklődőket.

Budapest, Fővárosi Állat- és Növénykert, július 26- augusztus 23.

Aranyhíd
Virtuózok és operacsillagok gálaestje
 
Különleges zenei csemegét kínálnak az érdeklődőknek két estén át Balatonfüreden: csütörtökön 20 órakor világjáró virtuóz zeneművészek lépnek fel a Villa Alba parkszínpadán, pénteken pedig a magyar operacsillagok gálaestjét rendezik meg.

A virtuóz magyar zeneművészek estjén csütörtökön fellép Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész, Pege Aladár Kossuth-díjas bőgőművész, Berkes Kálmán klarinétművész és a világjáró Mendelssohn Kamarazenekar, Kovács Péter karnagy vezényletével. Különlegesség, hogy az esten szerepel Tunyogi Henriett balettművész is. Pénteken este 20 órakor a világjáró magyar operacsillagok adnak gálaestet a füredi Villa Alba színpadán: a fellépők közt lesz Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Bakos Kornélia, Kováts Kolos, Molnár András, Kossuth-díjas, valamint Molnár Levente, aki ifjú baritonistaként idén januárban debütált az Operaházban  Don Giovanniként.

Balatonfüred, július 27-28.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten