szerző:
hvg.hu

Veszprémi fesztivál világhírességekkel, galériák éjszakája Budapesten, zene a Dóm téren, Szegeden, rövidfilmfesztivál a pesti IX. kerületben. Tart még a nyár, s noha éppen monstre fesztiválok után és előtt vagyunk, azért ez a hét sem eseménytelen. A hvg.hu segít eligazodni a nyárközépi programok között. Ajánló szerdától-szerdáig!

Film

Na, miju-miújság?
Garfield 2.

Kedvenc macskánk ismét a mozikban.
Tud élni
Igen, ő egy másik macska, de szívünknek legalább annyira kedves, mint a Macskafogó minden rendű és rangú háziállata.  
Visszatért a mozikba a világ legkényelmesebb macskája. 2004-ben Garfield, a világ legnépszerűbb képregényfigurája berobbant a filmvászonra. A vegyes technikával, hús-vér szereplőkkel és számítógépes grafikával készült film nagy siker lett a mozikban is. Ez nem csoda, a pikírt macska kalandjait világszerte 2600 újság 260 millió olvasója követi nyomon. És Garfield végre egy akkora filmet kapott, amelyben a legszélesebb vásznat is betöltő egója elfért. 

Garfield jön, lát és hódít, sikerrel ostromolja meg a Big Bent, a Buckingham Palotát, a Scotland Yardot, sőt még egy új kedvenc ételt is talált: a húsos pitét. A világ kedvenc macskája partra száll Britanniában, és végigrombolja a birodalmat. Nem marad el mellőle Odie sem, akivel együtt szelik át az óceánt, hogy meglepjék Garfield gazdáját, Jont, aki viszont azért utazott Londonba, hogy megkérje barátnője, az állatorvos Liz kezét. Dagadt macskánkat ezen a földrészen is megtalálják a méltó feladatok: helyet cserél Herceggel, a királyi származású macskával, aki éppen akkor örököl egy kastélyt. Ám Garfield szélesvásznú új élete hirtelen veszélybe kerül…

Színes, szinkronizált amerikai vígjáték, 78 perc, 2006
Főszereplők: Breckin Meyer, Jennifer Love Hewitt, Billy Connolly
Rendezte: Tim Hill

Busho-járás
Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Irány a Kulti, Budapest igazi kult-helye! Hiszen idén is lesz BUSHO, azaz BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. A rendezvényen, amelyre közel húsz országból érkeztek az alkotások, négy nap alatt 14 órányi versenyfilmet vetítenek. Több tavalyi díjazott film alkotója szállt ringbe idén is. Lehoczky Tamás, aki tavaly az Ez itt én vagyok című macskatehetség-kutató filmmel lopta be magát a nézők és a zsűri szívébe, most A macskásember 3-mal tér vissza a vászonra. A tavalyi fesztivál fődíjasa a Dési-Móray szerzőpáros A 639. baba című sci-fi rövidfilmje volt. Az idei megnyitón, ízelítő gyanánt három filmet is levetítenek a tavalyi év díjazott alkotásaiból. A fesztiválon a rövidfilmdömping mellett nagyjátékfilmek, koncertek és kiállítás is várja az érdeklődőket

Budapest, Kultiplex mozi, augusztus 4-8.

Galériák éjszakája (Oldaltörés)

Kiállítás

Korszakok asszonyai
Picasso szerelmei Budapesten
 

Picasso műve
Nem nyugvó vulkán
Már a Picasso kiállítás plakátja és címe is olyan, hogy az embernek kedve kerekedik megnézni. Éjfekete borítású falakon magyar és angol nyelvű magyarázó forrásidézetek mellett fotók, egyenként megvilágítva vonulnak fel Pablo Picasso (1881-1973) asszonyai: ott van a kék korszakából az Anya gyermekével című kis kép, valamint a Francoise Gilottól született két gyermek, Claude és Paloma kettős portréja. A fő helyen, külön falon látható Picasso Az olvasmány című, Marie-Thérése Waltert ábrázoló, 1932-es festménye. A kép a jellegzetes, kubisztikus formatorzítások ellenére portrészerűen mutatja be a telt idomú, szőke hajú germán szépséget, a festő fiatal kedvesét. A kiállítóterem hangulatát vulkán hangjait idéző hangeffektusok festik alá, valószínűleg azért, mert Georges Pompidou egykori francia köztársasági elnök egy alkalommal megjegyezte: "Picasso olyan, mint egy vulkán, amelyik soha nem nyugszik meg."

Picasso korszakai mögött mindig egy-egy nagy szerelem, személyiség állt, és ezek az asszonyok sokat tettek sikeréért. A szerelmek közül ezen a kamara kiállításon Marie-Thérése mellett további hetet ismerhet meg a közönség. Az összesen 17 alkotást a párizsi Picasso Múzeum, a stuttgarti Staatsgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményéből válogatták.

Budapest, Szépművészeti Múzeum, szeptember 17-ig

Galériák az utcán
Műgyűjtők éjszakája

Konkurensek együtt: kortárs műalkotásokhoz invitál néhány Falk Miksa utcai galéria. A Múzeumok Éjszakája sikerén felbuzdulva hívják életre a műkereskedésekkel, antikvitásokkal szegélyezett utca kortárs művészekkel foglalkozó galériák a Műgyűjtők éjszakáját. A program új kiállítások megnyitásával, művészeti kiadványok bemutatásával indul, 17 órakor. Miközben a látogatók egyik galériából a másikba sétálnak, arra is alkalmuk nyílik, hogy előadásokat hallgassanak, műtörténészekkel, műkereskedőkkel vagy művészekkel beszélgessenek. A galériák egyetlen éjszakára kitelepülnek az utcára, a szobrokat, műtárgyakat kiviszik a sétálók közé.

A Körmendi Galériában a Tornyai-díjas, Hódmezővásárhelyen élő Kéri László kiállítását nyitják meg. A franciaországi magyar alkotókra szakosodott Erdész-Makláry galériában a 2001-ben elhunyt Paul Kallos fehérre fehérrel festett képeit láthatják az érdeklődők. A Haas Galéria Modern klasszikusok címmel 20. századi és kortárs festményeket és grafikákat vonultat fel. A Pintér Szonja Kortárs Galériában a Kapu a teljesség felé címmel nyílik tárlat, míg a Pintér Antik régiségkereskedésben a megszokott bútorokat, csillárokat, festményeket, szőnyegeket, ezüstöket, porcelánokat tekinthetik meg az érdeklődők. A 20. század első felének polgári bútoraival foglalkozó Bardoni régiségkereskedésben a szecesszió, a Bauhaus és az art-deco irányzatok lakberendezési- és dísztárgyait lehet megcsodálni. A Studio Agram a biedermeiertől a modern stílusokig képviseli a lakberendezési stílusokat.

Budapest, Falk Miksa utca, augusztus 3.

Síkok és ritmusok
Festmények kortárs zenére

Fekete Marianna Párizsban élő magyar festőművésznő képeiből látható kiállítás Peintres, dessins - Festmények, rajzok címmel. Fekete Marianna 1956-ban született Pécsett, 1988 óta él és dolgozik a francia fővárosban. Mostani tárlatát a galéria a Francia Intézettel közösen rendezte meg, és az intézet Párizsi magyarok című kiállítás-sorozatához kapcsolódik. A művésznő munkáit a festés közben hallgatott kortárs zene ihlette, a zenei ritmusok játékát a vászon két síkú terén adja vissza a színekkel és sajátos ecsetvonásaival. Munkáit Franciaország szerte és Európa több városában, így Belgiumban és Németországban is bemutatta, Magyarországon utoljára kilenc éve, a Francia Intézetben nyílt kiállítása.

Budapest, Ernst Múzeum, augusztus 26-ig


Varázsfuvola, soul és dzsessz (Oldaltörés)

Zene
        
Soul a dzsessz
Veszprémi játékok világhírességekkel

Manhattan Transfer
Transzfer Veszprémbe
Veszprémet az Isten is fesztiválhelyszínnek teremtette. A Veszprémi Ünnepi Játékok ki is tesz magáért: idén is a város patinás várnegyedében, az érseki palota előtti szabadtéri színpadon rendezik meg s ezúttal is világhírű művészek lépnek fel, például Miklósa Erika, Reinhard Hagen, Anton Scharinger operaénekesek, az Oscar-díjas Isaac Hayes, a soulzene koronázatlan királya és a tízszeres Grammy-díjas The Manhattan Transfer.

Paco De Lucia
A spanyol művész is Veszprémben
Az első estén az operáé a főszerep, Mozart Varázsfuvoláját adják elő a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar Kocsis Zoltán karmester vezényletével. Az Éj királynője szerepében Miklósa Erika látható, Sarastrót a német basszus, Reinhard Hagen kelti életre, míg Papagenót a Mozart-díjas osztrák basszbariton, Anton Scharinger. A fesztivál második estéjén a 64 éves amerikai Isaac Hayes, a soulzene koronázatlan királya ad koncertet.

A harmadik napon lép fel tizenegy tagú zenekarával az ugyancsak világhírű, a gitárzene világában csak El Maestro-ként emlegetett spanyol gitárművész, Paco De Lucia. Negyedik este az amerikai The Manhattan Transfer veszi birtokba a színpadot. A 25 lemezzel és tíz Grammy-díjjal büszkélkedő két hölgy (alt és szoprán), és két férfi (tenor és basszus) három évtizede ad teltházas koncerteket világszerte. Az ünnepi játékok záró napján Barbara Hendricks és a Magnus Lindgren Quartett lép fel. A világhírű szoprán operaénekesnő, Barbara Hendricks a legnagyobb karmesterekkel - Karajan, Bernstein, Solti György - dolgozott együtt Európa és Amerika leghíresebb operaházaiban, Veszprémben azonban dzsesszműsorral lép színpadra.

Veszprém, augusztus 2-6.

Fújják a magukét
A dzsessz és a dixieland ünnepe

Kilencedik nyara tartanak jam sessiont a hagyományos dzsessz és dixieland élcsapatai a szegedi Dóm téren. A szabadtéri gála egész Európában egyedülálló, olyan sztárok léptek itt föl, mint Joe Murányi - aki idén is a fesztivál vendége lesz -, Hans Carling, Mike Vax vagy Audrey Montaung. Szerdán fellép Chris Barber, a világhírű brit harsonás, akit sokan a magyar dixiemuzsika egyik atyjának tartanak. A hetvenöt éves muzsikus zenekarával a hatvanas évek elején hazánkban járt, és a Magyar Rádió stúdiójában rögzített egy lemezt, amelyen magyar dzsessz- és dixielandzenészek generációi nevelkedtek. Az igényes könnyűzene rajongói a Dómdixie Gálán Chris Barber mellett Joe Murányi, Louis Armstrong legendás klarinétosának, a francia Jazzticots-nak és a határőrség big band-jének előadását is hallhatják.

Szeged, Dóm tér, augusztus 2. 21:00

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Titkosított" címlappal küzd a demokráciáért az ausztrál sajtó

"Titkosított" címlappal küzd a demokráciáért az ausztrál sajtó

"Feszültségek és súrlódások helyett szép emberi találkozások" – befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

"Feszültségek és súrlódások helyett szép emberi találkozások" – befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

Újabb világháborús japán repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak a tenger mélyén

Újabb világháborús japán repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak a tenger mélyén

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember