szerző:
hvg.hu

Rivotril, Levszki Zsófia, Zakó, Maximize, Wérebek, Fatális Tévedés, Aranyér-M, YoYo; ezek nem egy punk tehetségkutató fesztivál fellépői, hanem kispályás futballcsapatok. Miközben a „nagy” foci két évtizede hullámvölgyben van, a hiperamatőr foci virágzik. Olykor a kispályás tornákon igen tehetséges játékosokat is látni. Hol, mennyiért, kik, mit: focikörkép a kispályák világából!

Sípszó előtt.
A műfű is épp úgy zöld
© sxc.hu
„Újrajátsszuk a VB-t!” – hirdette júliusban egy kézzel írt és sokszorosított hirdetmény Budán. A szervező 32 csapatot próbált összegyűjteni, hogy egy az egyben lejátssza a VB meccseit, persze lehet, hogy a II. kerületi Kolozsvári Tamás utcai sporttelep műfüvén mások lettek az ászok, mint Németországban.

Vannak, akik kisebb ambícióval vágnak bele. "Az I. Kispesti Futball Liga megrendezéséhez keresünk még 7 csapatot! Összesen 8 csapat nevezhet, de egy hely már elkelt!" – szól a felhívás a kispesti grundfocistáknak.

Zuhanyhíradó

A Budapesten, kispályás berkekben legfontosabbnak tartott helyszínek, illetve bajnokságok:

ATTE – Angyalföldi TTE, 1139. Rozsnyai utca 4.; Műfüves és teremfoci bajnokság.

Óbuda sportjáért!; III.ker Tanuló utca, Kerék utca
Salakos, illetve terembajnokság

Világliga-bajnokságok; Műfüves, illetve teremtornák több helyszínen: Mérnök utca, MOM Park, Városmajor

Futballaréna; XI. Fehérvári út 120.; Műfüves tornák 

SORI; IX. Soroksári út (Lágymányos és Gubacsi híd között); Művüfes tornák

Zuglói Foci; BVSC Műfüves Csarnok; XIV. Szőnyi út 2.
Műfüves tornák

Sportmax, 1112. Kánai u. 2. Kőérberek - Tóváros; Műfüves pályabérlés

A színtér ismerői szerint csak Budapesten legalább ezer kispályás amatőr csapat focizik.

Tucatszám működnek, mindenféle rendű és rangú kispályás bajnokságok a fővárosban. Egyetemi ligák, cégek közti versengések (pl. csak bankoknak, vagy reklámosoknak), nyílt bajnokságok, a soroksári úti családi Sportcentrumtól, a Budai Sportcentrum és a Sünök SE professzionális szervezettségű kupájától egészen a sok éves múltra visszatekintő, legendás, III. kerületi Tanuló utcai bajnokságig.

A Tanuló utcai torna 48. éve kerül megrendezésre, ami önmagában is figyelemre méltó. Két pályán, tavaszi-őszi rendszerben, minden nap zajlanak a meccsek. Hétköznap csak délután, hétvégén azonban reggeltől estig. A nevezési díj csapatonként 67 ezer forint, egy csapat 22 meccset játszik – ha egy csapat nem áll ki, vagy létszámproblémái vannak, ott kemények a szankciók is. Csak fényképes igazolással játszhatnak a játékosok, s mivel sok az „átjárás” más bajnokságok más csapatai között, szabályozva van, hol vállalhatnak még szerepet. Amúgy a „Tanuló” tényleg híres bajnokság, a jelenlegi futsal (teremfoci) válogatottunk jó néhány játékosa kezdett itt.

A tradíció fontos dolog: a Tanuló utca esküszik a salakra. Keresztúri Ferenc, régi kerületi sportvezető, aki 2000 óta a bajnokság szervezésében is részt vesz, kérdésünkre kifejti, a salak kíméli legjobban az ízületeket. Keresztúri úr szerint ők kitartanak a salak mellett, s különben is érdemes vigyázni a műfűvel, sok helyen nem alakítják ki hozzá az altalajt rendesen.

A  XI. kerületi Sportcentrum pályáira 96 ezer, illetve 101 ezer a nevezési díj csapatonként egy szezonra; itt a plusz szolgáltatásokat kell megfizetni. Ugyanis a pálya nem minden, nem árt ha van palánk, villanyvilágítás, jó színvonalú öltöző és fürdő is. A XVI. kerületi Csömöri úton 70 ezer a nevezési díj, a IX. kerületi Soroksári úti Sporttelepen 60-70 közötti a pályabérlés egy nyári szezonra; előbbi vonzereje a kulturált környezet, utóbbié a „Régi idők focija”-hangulat. Meszelt falú büfé - benne Márka Meggy – várja a megszomjazott aranylábúakat, s akár a lelátók népét is; igen, nem csak palánk, hanem aprócska tribün is övezi a pályát. Apropó, palánk: értelemszerűen itt mások a szabályok, van mandíner; bedobás, vagy berúgás pedig akkor van, ha a labda átszáll a palánkon. Berúgás persze lehet a mérkőzés után is, korlátlanul.

Foci csak úgy?
Nem bajnokság, csak amolyan laza, hétvégi foci? Műfüves pálya Budapesten óránként 7-9 ezer forint között bérelhető, műfüves nagypálya 16-18 ezerért, parkettás terem 4 ezer/óra áron már van. Lista a bérelhető pályákról itt!

2.félidő (Oldaltörés)


Meglátja, Mester, menni fog!
Taktikák kispályára
"Talán kevesen tudják, hogy a csapat az első lépéseit még nélkülem kezdte el, igaz, akkor még leginkább a bowlingról szólt a történet." - írja a Maximize nevű amatőr csapat honlapján a srácok szakvezetője.  Nos, aki komolyan veszi a kispályát, annak elkél a szakmai tapasztalat. Ami a felállást illeti, nem a klasszikus teremfoci szabadtérre való átültetéséről van szó. Vagyis ez nem a futsal 4+1-e -  „five-a-side”; azaz öten egy csapatban - itt a csapatok hatfősek. A 4+1-ben rengeteget kell futni, az egy kapus és öt mezőnyjátékos már olyanfajta taktikai feladatokat jelent, amelyet egy pocakosabb brigád is meg tud oldani. Vannak is taktikai tippek-trükkök jócskán. A 2-1-2 agresszívebb felállást jelent, a merészebbek támadásban csak egy embert hagynak hátul, a két csatár azonban a védekezésből is kiveszi a részét, azonnal letámadnak, ha az ellenfél labdát szerez. Ehhez kondi kell, a biztonságra törekvők inkább a 2-2-1-et választják, sok visszajátszással. A labda megy körbe, akár a kapus bekapcsolódik, aki megkapja, megpróbál középre indulni, a többiek pedig elviszik az embert, vagyis kissé széthúzzák a játékot. Így talán rés nyílik valahol az ellenfél védelmén. Előbbihez több futás, utóbbihoz talán nagyobb rutin kell. A pálya széléről mindenesetre az a megfigyelés tehető, hogy azok a csapatok általában sikerrel szerepelnek, amelyek pontosan és gyorsan játsszák a kényszerítőt.
Régi panasz a magyar fociban, hogy kevés a pálya. Nos, a nagypályák száma valóban csökkent – sokat szüntettek meg, építettek be a rendszerváltás óta – de a kispályák száma egyre nő. Kispályás labdarúgó pálya 479 van az országban, nagy pedig 1714 (adatok: Nemzeti Sporthivatal).

Pesten viszonylag könnyű helyet találni. A kispályás focibajnokságok számára internetes felületet adó bajnoksagok.hu szerkesztője,  a maga is amatőr focista Sándor Endre szerint - legalábbis a fővárosban -  már telítődött a piac, nincs már annyi csapat, amennyi folyamatosan megtöltené az összes pályát. Sándor Endréék amúgy a szervezés logisztikájában segítenek, a weboldalon egyéni jelszóval mindenki hozzáférhet a maga bajnokságának adataihoz.

És, hogy milyen a jó műfüves kispálya? Először is többrétegű, tehát nem simán a betonra fektetik a műfüvet. Ezen kívül időnként „feltöltik” a milliárdnyi apró szemcséből, afféle műanyag-granulátumból álló réteget – amelybe a valódinak látszó, zöld „fűszálak” ágyazódnak - és lazítják, karbantarják. Ellenkező esetben a műfüves talaj is „be tud állni”, vagyis kemény, rugalmatlan lesz, így persze nehezebb rajta játszani.

Az amatőrvilágnak is megvannak a maga profijai. Töttösi Attila, a 2000-ben Arany Ászok Sportaréna néven indult, Fehérvári úti komplexumban, a Trendsport nevű cégben szervezi az amatőr foicéletet. A 20-25 milliós beruházással elindult három profi műfüves pályán - mint elmondta -  az első évben 218 csapat kergette a labdát, 2003-ra ez a szám 356-ra ment fel. Ez volt az eddigi csúcsév. Egyre több a pálya a városban, így az idei kiírásokban a most éppen TippMix Sportaréna névre hallgató helyen 320-330 csapat verseng.
Igazi nagyüzem van, a 2005-2006-os őszi-tavaszi sorozatban közel négyezer meccset játszottak, s csak úgy potyogtak a gólok, összesen 26990 alkalommal rezdült a háló (adatok: bajnoksagok.hu).


Az a szép, zöld gyep...
Az átlagos műfüves kispályán, az alépítményen (pl. aszfalt) 10-12 milliméter kvarchomok-réteg van, 20-40 mm granulátum és benne a zöld fű. Egyre többen esküsznek erre; a jó műfű ruganyos, és adott esetben elesni sem vészes rajta. Vannak persze, akik nem szeretik, és nem csak azért, mert a fekete granulátummal telemegy a zokni. A fórumok kispályás-foci topikjain visszatérő panasz, hogy estefelé a lecsapódó párában bizony csúszik a talaj. Erre a felkészültebbek az úgynevezett műfüves cipőt ajánlják, az apró stoplikkal ellátott focicsukát. Igazi, élő füvön nem élnénk meg vele, a műfüvön azonban a simatalpú teremcipő lehet kifejezetten veszélyes.
Töttösiék az amatőr tornákat szerény haszonért csinálják, a szervezők akkor tudnak nagyobb pénzt keresni, ha valamely cég által szponzorált versenyt szerveznek. A játékosok se járnak rosszul: a néhány napos tornákon akár milliós díjak is lehetnek,  olykor személyautó is lehet a fődíj.

A profizmus megjelent az amatőrök között is: van csapat, amely szinte minden nap játszik valahol, s kifejezetten  a komoly díjazású versenyekre hajt. Ilyen sikercsapat például a CBF Bakó, amely összeszokott és erős gárda s rendre bezsebeli a nagyobb díjakat.

Egykori profi játékosok  is járnak vissza  kispályázni. A Fradi két legendáját, Kunticsot és Kopunovicsot csütörtökönként meg lehet nézni a Fehérvári úton, amint régi formájukat idézve fociznak. S ha nem is sokszor, de előfordul, hogy az amatőrökből lesznek profik: a futsal válogatott, illetve egynémely nagypályás csapat is fedezett már fel játékosokat az esténkénti haveri focikon.


Pénteken gyere ki...

 
"- Ha véletlenül van nálad egy bicska, szúrd ki a labdádat!
Ezt mondta, és közben már benne is volt a futásban. Akárhogy is futott, a fiú vele tartott. Hol egy kicsit lemaradt mögötte, hol megelőzte, aztán megint egy vonalban voltak.
- Szúrd ki! Érted! És felejtsd el az egészet, mert a végén úgyis szétrúgják a pofádat! Hallod? Egyszerűen szétrúgják a pofádat...és nincs Isten, aki összedrótozzon...és aztán senki se fog rád emlékezni, senki! Senki!
 Nem bírta tovább. Leesett egy padra. Nézte, ahogy a labda elgurul mellette, eszméletlen tekintettel követte a labda útját. Összezsugorodott a padon. Aztán alig lehetett hallani, hogy nagy sokára megszólalt.
 -Pénteken gyere ki a Titánia-pályára...fél háromkor, a kölyökcsapat tréningjére.
A fiú még néhány lépést tett, még egy kicsit vezette a labdát, aztán megállt és visszanézett.
-Ott leszek."

Mándy Iván: A pálya szélén (részlet)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Podcast: Miben kell még fejlődniük a fintech cégeknek?

Podcast: Miben kell még fejlődniük a fintech cégeknek?

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

Leszakadt egy kábel, teljes útzár van az M3-as autópályán

Leszakadt egy kábel, teljes útzár van az M3-as autópályán