szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapja Berlin városának legrangosabb kitüntetését, az Ernst Reuter emlékérmet ebben az évben - jelentette be csütörtökön Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere.

A berlini szenátus ezzel a kitüntetéssel kívánja elismerni Kertész Imre életművét, amelyre a megbékélés és a párbeszéd hirdetése nyomta rá bélyegét, különös tekintettel arra, hogy az író Auschwitz és Buchenwald túlélőjeként Berlinben alkotott - fogalmazott a kitüntetést indokolva a szociáldemokrata kormányzó polgármester.

A német fővárosban élő magyar írót méltatva Klaus Wowereit hangsúlyozta: Kertész Imre nem csak Berlin kiemelkedő személyisége, de a német fővároson messze túlszárnyaló szellemi és kulturális élet meghatározó alakja. Az emlékérmet maga a kormányzó polgármester adja át az írónak hétfő este a berlini városházán.

Ernst Reuter

Ernst Reuter Berlin egyik legtekintélyesebb háború utáni, szociáldemokrata politikusa volt. 1947-ben Berlin főpolgármesterévé választották, azonban az akkori szovjet vétó megakadályozta, hogy elfoglalja hivatalát, így azt csak 1949-től, a főváros kettészakítása után tudta betölteni. 1948 szeptemberében a német parlament, a Reichstag romjai előtt több mint háromszázezer német polgár előtt mondta el "történelmi" beszédét, amelyben felszólította a világ országait: ne engedjék Berlin feláldozását. Ernst Reuter egészen 1953-ban bekövetkezett haláláig az akkori Nyugat-Berlinben székelő berlini szenátus kormányzó polgármestere volt.

Az Ernst Reuter emlékérmet 1954 óta adományozza a berlini szenátus olyan hazai és külföldi személyiségeknek, akik Berlin érdekében kimagaslót alkottak. A kitüntetéssel a főváros a politikai, a tudományos és a szellemi-kulturális élet területén elért, kiemelkedő teljesítményt jutalmazza.

Az Ernst Reuter plakett eddigi kitüntetettjei között volt egyebek között Hans-Jochen Vogel egykori berlini kormányzó polgármester, továbbá a világhírű olasz karmester, Claudio Abbado, aki - Herbert von Karajan örökébe lépve - 1989 és 2002 között vezényelte a világhírű Berlini Filharmonikusokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Francia premier Kertész Kaddisából

A párizsi Theatre Ouvert fekete falakkal körülvett színpadán egy íróasztal és rajta egy lámpa. Ebben a minimalista díszletben adja elő egy hónapon át minden este Jean-Quentin Chatelain zenei ritmusú igazi imaként Kertész Imre kisregényéből adaptált monológját.

MTI Kult

Kiadót vált Kertész Imre

Az író azért döntött a változtatás mellett, mert "fontos számára, hogy valamennyi műve egy tető alatt legyen összegyűjtve" - jelentette be az észak-németországi Hamburg mellett fekvő Reinbekben bejegyzett Rowohlt kiadó.