A napokban a magyarországi boltokba került hatodik Harry Potter-kötet kapcsán nem árt megjegyezni, hogy a jelenség ma már a meglett tudósokat sem hagyja hidegen. Alig akad olyan tudományág, amelyik ne próbálná a saját szempontjai alapján elemezni a sorozatot, és így a bestseller farvizén némi reklámot kapni - és adni.

© AP
"A Harry Potter-könyvek komolyan befolyásolhatják a következő nemzedékek hozzáállását a joghoz és a jogi intézményekhez" - indokolta hét amerikai egyetem egy-egy jogászprofesszora, miért publikáltak a napokban vaskos közös tanulmányt Harry Potter és a jog címmel. Benjamin Barton, a Tennessee Egyetem tanára például a könyvekben felvázolt formális jogi hatalom visszásságaira hívta fel a figyelmet. Magyarán arra, hogy a varázslóvilág legfőbb végrehajtó szervének, a Mágiaügyi Minisztériumnak időnkénti önkényes döntései úgymond alááshatják az olvasó ifjúságnak a jogrendbe vetett bizalmát. A problémát szerinte tovább mélyíti az a tény, hogy a minisztérium súlyos legitimációs hiánnyal küszködik, ezt bizonyítaná, hogy az eddig hat év eseményeit feldolgozó széria egyik darabjában sem tartottak demokratikus választásokat.

Az idézetek olvastán nehéz eldönteni, vajon a posztmodern világ tudósai a regényciklus tudományos jelentőségét felismerve próbálják Harry Pottert mihamarabb beleszőni az egyetemi tananyagba, avagy csupán arról van szó, hogy az ifjú varázslótanonc sikerén felbuzdulva igyekeznek újabb megszólalási lehetőséghez jutni a pluszfigyelem révén pluszpénzeket is remélő, költségvetési gondokkal küszködő tudományos társaságok. Mindenesetre tény: a néhány év alatt minden idők egyik legnagyobb bestsellerévé vált, s mára hatrészes sorozattá duzzadt Potter-saga köteteiből eddig legalább 300 millió példány kelt el világszerte, s ma már több ezerre rúg azon könyvek és tanulmányok száma, amelyekben tudósok elemzik a maguk szakterületének szempontjai szerint a mesevilágban történteket.

A jogtudomány mögött a pszichológia sem kíván lemaradni a Harry Potter-értelmezések szaporításában. Az Egyesült Államokban megjelenés előtt álló Harry Potter pszichológiája című könyv szerkesztője, Neil Mulholland kanadai gyermekpszichológus több kollégájával együtt a főhős lelkivilágát boncolgatva olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, hogy Harry csupán egy különcként viselkedő tinédzser, vagy poszttraumás stressz szindrómában szenvedő ifjú. E tudományterületen egyébként Magyarország sem maradt el a világtrendektől: Kende B. Hanna lélekgyógyász már öt évvel ezelőtt, az Osiris Kiadónál megjelent Harry Potter titka, a gyermek csodavilága című művében a sorozat szövege alapján analizálta Rowlingot és könyvei szereplőit. Tőle lehet tudni, hogy a Roxfort varázslóiskola igazgatója, a jóságos Dumbledore professzor tulajdonképpen az árvaként felnőtt kis Harry "példaképe, fölöttes énje és egyetlen, majdhogynem teljhatalmú ideális apja".

Tudományos berkekben immár általánosnak mondható a Potter-láz. Tavaly Amerikában már kifejezetten egyetemi oktatóknak szánt tanulmánygyűjtemény is jelent meg Harry Potterről. A kötet szerkesztője, Cynthia Whitney, az észak-karolinai Bennett College angolprofesszora és kollégái azt feszegetik, hogyan tárgyalható egyetemi kurzusok során a varázslófiú története. Igyekezetük azonban némileg megkésett, ugyanis Lori Brown, az amerikai Meredith College szociológiatanára már tavaly szeptember óta Harry Potterből kiindulva magyarázza a társadalomtant. Szerinte kiválóan modellezhetők a társadalmi státusok és rétegződések Harry történeteivel. Módszerének hatékonyságát eleddig tudományosan még nem igazolták vissza, népszerűsége azonban vitán felül áll: előadásaira valósággal özönlenek a hallgatók.

Társadalomtudományi vonatkozások (Oldaltörés)

Még az antiszemitizmus kutatói is érdekes csemegére bukkantak a Potter-szériában. Ezen tanulmányok szerzői a regényfüzérnek azt a momentumát "fedezték fel", miszerint több szereplő is kasztrendszert kíván bevezetni a varázslóvilágban. A többieknél "egyenlőbbek" volnának az úgynevezett aranyvérűek, akiknek mindkét szülője generációkra visszamenően igazolható varázserővel rendelkezett, és akik lenézik a varázstalan ősökkel bíró sárvérűeket. Márpedig - érvelnek a témát kutatók - ilyesmi áll az antiszemitizmus hátterében is. Korai lenne persze a regények kapcsán fajgyűlöletet emlegetni, hiszen maga a főhős, Harry Potter sem teljesen aranyvérű, sőt a sors és Rowling iróniájából fakadóan a tiszta vérvonal felett árgus szemmel őrködő - halálfalóknak nevezett - elit kaszt alapítója, Voldemort nagyúr származását tekintve csak félvarázsló.

A társadalomtudományok művelői mellett a természettudósok sem tétlenkednek. Roger Highfield, a londoni The Daily Telegraph című napilap tudományos rovatának szerkesztője három éve azt elemezte egy könyvében - 150 tudóssal, köztük Nobel-díjassal való konzultáció nyomán -, hogyan valósíthatóak meg földhözragadt tudományos eszközökkel a Potter-könyvekben leírt, természetesen szigorúan varázserővel működő kunsztok. A lelkes Harry-rajongók Highfield könyvéből megtudhatják, hogy a tudomány mai állása szerint kétféle módon repülhetnek a seprűk: óriási antigravitációs mágneses mezők segítségével, illetve sugár- vagy más hajtómű seprűre szerelésével. De a Potter-könyvekből elhíresült Bogoly Berti-féle mindenízű (mindig más ízű) drazsék titkáról is lerántani véli a leplet a szerző, amikor részletesen elmagyarázza az ízlelőbimbók működését és "becsapásuk" lehetséges módját.

A nagy érdeklődésre tekintettel tavaly már az első tudományos Harry Potter-konferenciát is megtartották, méghozzá a jó nevű angliai Reading Egyetemen - egyebek mellett a regényekben feltűnő alkimista jelképeket elemezve, vagy a zsidóság és a könyvek kapcsolatát fejtegetve. Már csak ezért is bizakodhat minden érdeklődő, hogy nem sokáig marad e téren érintetlen diszciplína. Biztató jel például, hogy az amazon.com internetes könyváruház előrejelzése szerint májusban várható egy újabb szakterületet meghódító mű megjelenése, a Harry Potter és a nemzetközi kapcsolatok. De az üzleti tudományok iránt érdeklődő Potter-rajongóknak is csupán néhány hónapot kell még várniuk Tom Morris amerikai bizniszguru új könyvére, amelyben a tudós arról fog elmélkedni, vajon hogyan vezetné Harry Potter a General Electric óriásvállalatot.

IZSÁK NORBERT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Feloldozás

Mint a megtérő bűnöst, úgy fogadja a Harry Potter-rajongók kemény magja a keresztény egyházaknak a kis varázslót...

Napokig bujkált Kaposvár mellett egy brutálisan összevert nő

Napokig bujkált Kaposvár mellett egy brutálisan összevert nő

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Magyar milliárdos közelében a tönkrement Thomas Cook itthoni leánycége

Magyar milliárdos közelében a tönkrement Thomas Cook itthoni leánycége

Bombameglepetéssel jöhet februárban a Samsung új telefonja

Bombameglepetéssel jöhet februárban a Samsung új telefonja

Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve

Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik