szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csia Csang-ko kínai filmrendező alkotása, a Szanhszia Hoazsen (Nyugodt élet) érdemelte ki a 63. Velencei Filmfesztivál legrangosabb díját, a legjobb filmet jutalmazó Aranyoroszlánt.

A fesztivál zsűrije szombaton este osztotta ki a verseny díjait. A fődíjas film, amely a fiatal, független kínai rendező harmadik műve, a jangcei Három Szoros erőmű építésekor elárasztott egyik kis kínai falu történetének megható krónikája, két főhőse partnerét keresi az áttelepítettek tömegében.

A világ legnagyobb vízierőművének felépítésekor elárasztott területről több mint egymillió embert kellett átköltöztetni. Kezében az Arany Oroszlánnal, Csia Csang-ko elmondta: azt akarta bemutatni, milyen óriási megrázkódtatásokat okoz a páratlanul gyors kínai gazdasági fejlődés a társadalom legszegényebb rétegei számára. Csia filmjeit Kínában ritkán vetítik, mivel a hivatalos stúdiókon kívül dolgozik. A vasárnapi La Stampa egyenesen azt írta, hogy egy "Kína elleni kínai film" nyert Velencében. A Corriere della Sera szerint a zsűri döntése "zavart kelt", miközben Róma is - Velencével vetélkedő - filmfesztivált szervez.

A legjobb rendezésért járó Ezüstoroszlánt a francia Alain Resnais filmje, a Coeurs (Szívek) kapta. A legjobb felfedezést jutalmazó Ezüstoroszlánt az olasz Emanuele Crialese vihette el Nuovomondo című alkotásáért.
 
Különdíjjal jutalmazta a zsűri a Jean-Marie Straub és Daniele Huillet francia rendezőpáros francia-olasz koprodukcióban forgatott filmjét, a Quei loro incontrit.
 
A zsűri különdíja a csádi Mahamat-Saleh Harounnak jutott Daratt című filmjéért.
 
A legjobb férfialakításért járó díjat Ben Affleck kapta. Az amerikai színészt az Allen Coulter rendezte Hollywoodlandben játszott szerepéért jutalmazták.
 
A brit Helen Mirrené lett a legjobb női alakításért járó díj, amelyet II. Erzsébet megformálásáért kapott Stephen Fears filmjében, a The Queenben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

3 millió új galaxist találtak 300 óra alatt az ausztrál tudósok

3 millió új galaxist találtak 300 óra alatt az ausztrál tudósok