szerző:
MTI/hvg.hu

Pécsi értelmiségiek, köztük Takáts József - az Európa Kulturális Fővárosa-program (EKF) lemondott vezetője, a nyertes pécsi pályázat szerzője - figyelmeztetik a várost, el fogja játszani esélyét a kulturális fővárosi év sikeres megrendezésére.

"E nyilatkozat aláírói arra szeretnék emlékeztetni Pécs új polgármesterét és az önkormányzat új képviselőit, hogy városunk Európa Kulturális Fővárosa-programja (EKF) egy civil értelmiségi kezdeményezésből nőtt ki, abból nyerte szellemi energiáit, kidolgozóit és sikerre vivő szakmai vezetőit" - írja több értelmiségi közös nyílt levele a baranya megyeszékhely polgármesteréhez.
 
Szerintük ugyanis az EKF-projekt olyan modernizációs kísérlet, amelyben négy helyi társadalmi szereplő - az önkormányzat, a magánszektor, a civil szféra és az egyetemi-akadémiai világ - közti kommunikáció, partneri kapcsolat minőségén múlik.

Kijelentik: az elmúlt egy évben rosszul működött ez a partneri kapcsolat, nem sikerült kialakítani a Pécs 2010-program felelős szakmai irányítását, elválasztani politikusi és szakmai vezetését. A megvalósítás lassú és átgondolatlan és ma sokkal kisebb a program országos tekintélye, mint egy éve volt. 
 
A nyílt lvél szerzői között van Takáts József is, a nyertes pécsi pályázat írója, aki idén nyáron mondott le a projektvezetői tisztségéről, épp a szerinte elégtelen együttműködés, az átgondolatlan, szakmaiatlan városi döntések miatt. A levélírók a helyzet megoldására három javaslatot vázolnak.

Azt javasolják a város közgyűlésének, alakítsa ki az EKF-programot övező politikai konszenzus fenntartásának a szervezeti kereteit. Valamint, hogy a város közgyűlésének, biztosítsa az EKF-menedzsment szakmai önállóságát, négy évre előre tervezve a költségvetését, az Európai Uniónak benyújtott EKF-pénzügyi tervnek megfelelően. Illetve, minthogy az EKF-program nemzetközi kulturális térbe helyezi el Pécs városát, a város kérje fel a Pécs 2010-program fővédnökének Sólyom László köztársasági elnököt. Egyúttal arra kérjük őt, hogy fogadja el e felkérést, erősítve a program országos és nemzetközi tekintélyét, s emlékeztetve megvalósítóit a civil szakmai kezdeményezések befogadásának fontosságára.

A levelet és a javaslatokat Cseri László, újságíró Horváth András, építész P. Müller Péter, irodalomtörténész Nyári Zsolt, szobrászművész Patartics Zorán, építész Szokolai Zsolt, fejlesztési szakértő Takáts József, eszmetörténész jegyzik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Kulturális fővárosi javaslat: Pécs, Essen, Isztambul

Azt javasolja az Európa kulturális fővárosa címért benyújtott pályázatok értékelésére megalakult uniós bírálóbizottság, hogy 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet Essen, Pécs és Isztambul kapja.

MTI/hvg.hu Kult

Kipakolt a Pécs 2010 program vezetője

"A Pécs 2010 program elmúlt fél évi rossz működésének az az alapvető oka, hogy a városvezetés nem akarja kezéből kiengedni a különféle szakmai döntéseket, miközben azokat halogatja, vagy előkészítetlenül hozza meg az alacsony hatékonyságú városi bürokráciára támaszkodva." - írja Takáts József, aki a pécsi kulturális fővárosi pályázat szellemi motorja volt, s a múlt hónapban mondott le Pécs kulturális főtanácsadójának posztjáról. Az egyetemi világból érkezett és a sikeres pályázatot kollgáival együtt jegyző Takáts félti a pályázat szellemiségét az inkompetens városi vezetéstől.

MTI Kult

Pécs 2010: döntés a helyhatósági választás után

A pécsi közgyűlés rendkívüli ülésén elhalasztotta a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) program művészeti igazgatójának megválasztását. A poszt betöltéséről az önkormányzati választás után megalakuló képviselő-testület dönthet.

MTI Kult

Lemondott a Pécs 2010-projekt fő embere

Lemondott tisztségéről Takáts József, Pécs kulturális főtanácsadója, a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa pályázatának egyik fő alkotója - erősítette meg a Népszabadság csütörtöki információját a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

MTI Kult

Van jelölt a Pécs 2010 művészeti vezetői posztjára

Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának a direktor megválasztására hivatott szakértői bizottság - közölte Pécs alpolgármestere hétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

Nagy Gergely (hvg.hu) Műértő

Múzeumbotrány Pécsett

A Baranya Megyei Önkormányzat egy határozott rohammal megpróbálta bevenni a pécsi Káptalan utcát, vagyis a baranyai múzeumokat. Elvonta a költségvetési támogatás negyedét és kirúgott 18 dolgozót. Az ország egyik legrangosabb múzeumhálózatában a finanszírozás körül áll a bál. A megyerendszer éli végóráját, vagy a megyei fenntartású intézmények? S mit csinál ilyenkor a minisztérium?

Négyen bántalmaztak egy férfit a kórházban Újbudán, súlyosan megsérült

Négyen bántalmaztak egy férfit a kórházban Újbudán, súlyosan megsérült

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Pajtaszínházi Szemle lesz a Nemzetiben a hétvégén

Pajtaszínházi Szemle lesz a Nemzetiben a hétvégén

Megjött a sötét mód a WhatsAppba, de nem mindenkinek

Megjött a sötét mód a WhatsAppba, de nem mindenkinek

Kilőtt a Tesla, már a Volkswagent is lehagyta

Kilőtt a Tesla, már a Volkswagent is lehagyta

Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg

Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg