Tetszett a cikk?

Moszkvai városvezetők harcot indítottak azok ellen, akik bóvli matrjoskákkal árasztják el az orosz fővárost.

Tévednek, akik szerint több évszázados hagyományuk van a matrjoskáknak, és még inkább tévúton járnak, akik úgy vélik, a fababák közvetlenül Oroszországból indultak világhódító útjukra. Az igazság - amint ez a nemrégiben tartott moszkvai matrjoskaünnepségeken is kiderült - az, hogy az első orosz matrjoska a 19. század végén egy készségfejlesztő játékokat gyártó moszkvai üzemben készült, a minta pedig egy Japánból származó, hét egymásba illeszthető bábuból álló, Fukuruma névre keresztelt játék volt. Az első, nyolc babából álló matrjoskát Vaszilij Zvezdocskin asztalos és Szergej Maljutyin festő készítette: az "ősmatrjoska" burka egy városi ruhába öltöztetett kislány, a legbelső figura pedig egy pelenkába csavart kisfiú volt.

Az akkortájt gyakorinak számító női névről, a Matrjonáról elkeresztelt matrjoskák fővárosa hamarosan a Moszkvától északra fekvő egyházi központ, Szergijev Poszad lett, ahol a jól képzett helyi asztalosok - az első időkben az odaköltözött Zvezdocskin irányításával - ezerszám készítették a hamarosan ország-, majd világszerte ismertté vált babákat. A matrjoskák exportja egyébként már a 20. század elején, az első világháború kitörése előtt megkezdődött.

A szovjethatalom első éveiben még virágzott ugyan a matrjoskakészítés, ám amint a moszkvai kormányzat meghirdette az iparosítást és a magántulajdon visszaszorítását, véget ért a rövid ideig tartó fénykor. A kis manufaktúrák többségét bezárták, míg a közben Zagorszkra keresztelt Szergijev Poszadban lévő legnagyobb üzemet államosították, és a helyén létrehozták az 1. számú játékgyárat. A szovjet évtizedekben tömegesen készültek a gépi matrjoskák, amelyek azonban a nyomába sem léptek az eredetinek. A régi mesterek egy része szinte illegális körülmények között folytatta a matrjoskák kézi festését, ám ezek sohasem kerültek kereskedelmi forgalomba, most pedig a gyűjtők legféltettebb kincsei közé tartoznak.

A matrjoskák újjászületését a nyolcvanas évek közepén kezdődött gorbacsovi enyhülés, majd a szocializmus összeomlása hozta meg. Ekkor támasztották fel tehetséges fiatal művészek a hagyományőrző öregek segítségével a kézművesipart. Igaz, az utóbbi években nem csak a Szergijev Poszad-i, illetve a többi hagyományos iskola kelt új életre: tömegesen jelentek meg a turistacsalogatónak szánt, ízlésesnek aligha nevezhető fababasorozatok. Miközben Moszkva híres belvárosi sétálóutcáján, az Arbaton roskadoznak az üzletek polcai a gyönyörű, kézzel festett matrjoskák alatt, a külföldiek többségének figyelmét az utcai árusok portékája ragadja meg. A sláger évek óta a Putyin-matrjoska: a jelenlegi elnök alól Jelcin, Gorbacsov, Sztálin és Lenin kerül elő. Jól fogynak a Harry Potter-sorozat vagy a Micimackó-rajzfilmek szereplőit megörökítő - talán már Kínában készült - matrjoskák is, míg az amerikaiak körében a helyi labdarúgás sztárjait mintázó fababák is népszerűek. Új iskolát teremtett a pár éve megjelent, fényképalapú matrjoska. Egy élelmes kereskedőnek eszébe jutott - és azóta rengetegen átvették tőle az ötletet -, hogy fotókról családi matrjoskákat is lehet készíteni: a külső héjra a szülők arcképe, a belsőkre pedig a gyerekeké kerül.

Sokak szerint félő, hogy ami nem sikerült a szovjet tervgazdaságnak, azt megvalósítja az orosz piacgazdaság: egyre kevesebb valódi matrjoska fogy, így előbb-utóbb csődbe juthatnak a minőséget kínáló kézművesek. Több moszkvai városvezető - a régi reflexektől is vezetve - most azzal próbálkozik, hogy egyszerűen kitiltja a belvárosi utcákról a szerinte ízléstelen matrjoskákat, és csak azoknak a kereskedőknek adnak működési engedélyt, akik (szintén a tiltók szerint) értékes darabokat árusítanak.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!