szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kósa Lajos szerint "a rossz, politikai alapon meghozott döntés miatt" Magyarország lejárathatja magát az Európa kulturális fővárosa pályázaton. A címet elnyert Pécsett semmilyen 2006-ra tervezett beruházás nem valósult meg, sőt el sem kezdődött - mondta Kósa, a cívisváros első embere.

A cívisváros polgármestere szerdán az MTI érdeklődésére kifejtette: Debrecen annak ellenére, hogy nem nyerte el a rendezés jogát, valamennyi, a pályázatában megfogalmazott kulturális fejlesztést, beruházást időarányosan megvalósította.

Ezzel szemben a címet elnyert Pécsett semmilyen 2006-ra tervezett beruházás nem valósult meg, sőt el sem kezdődött - tette hozzá.

Kósa Lajos szerint a pécsi kulturális infrastrukturális fejlesztési tervekből semmi nem igaz. Szóvá tette, hogy a 4.000 négyzetméter alapterületűre tervezett galéria helyett már csak 1.200 négyzetméteres megépítéséről van szó, s nem jó üzenet a színház operatársulatának megszüntetése sem.

A polgármester annak kapcsán, hogy korábban újságírók megkérdezték, Debrecen bevállalná-e Pécs helyett, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen, megerősítette: elvileg szóba jöhet ez, de minden korábbi szereplővel, pályázóval tárgyalni kellene.

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy "rossz politikai döntés megint lejárathatja Magyarországot" - fűzte hozzá.

Kósa Lajos ugyanakkor megjegyezte: bár Debrecen megvalósított minden, a korábbi pályázatában szereplő kulturális fejlesztést, kormányzati támogatás nélkül nem lehet 2010-ben Európa kulturális fővárosa.

A polgármester annak nyomán nyilatkozott, hogy a Népszabadság írása szerint a Fidesz politikusa előző nap az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában kérdésre válaszolva vetette fel, hogy Debrecen átvehetné Pécstől a rendezvénysorozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Pécsi értelmiségiek szerint veszélyben az EKF-év sikere

Pécsi értelmiségiek, köztük Takáts József - az Európa Kulturális Fővárosa-program (EKF) lemondott vezetője, a nyertes pécsi pályázat szerzője - figyelmeztetik a várost, el fogja játszani esélyét a kulturális fővárosi év sikeres megrendezésére.

MTI Kult

Van jelölt a Pécs 2010 művészeti vezetői posztjára

Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának a direktor megválasztására hivatott szakértői bizottság - közölte Pécs alpolgármestere hétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

MTI Kult

Mégis megmarad az operatagozat Pécsett

Lekerült a pécsi közgyűlés napirendjéről a Pécsi Nemzeti Színház alapító okiratának módosítása, amely együtt járt volna az intézmény operatagozatának megszüntetésével. Ám nem világos, az elvárt létszámcsökkentést hogyan oldja meg a színház.

MTI/hvg.hu Kult

Kipakolt a Pécs 2010 program vezetője

"A Pécs 2010 program elmúlt fél évi rossz működésének az az alapvető oka, hogy a városvezetés nem akarja kezéből kiengedni a különféle szakmai döntéseket, miközben azokat halogatja, vagy előkészítetlenül hozza meg az alacsony hatékonyságú városi bürokráciára támaszkodva." - írja Takáts József, aki a pécsi kulturális fővárosi pályázat szellemi motorja volt, s a múlt hónapban mondott le Pécs kulturális főtanácsadójának posztjáról. Az egyetemi világból érkezett és a sikeres pályázatot kollgáival együtt jegyző Takáts félti a pályázat szellemiségét az inkompetens városi vezetéstől.

hvg.hu Kult

MODEM: új személyek, új titkok a koncepcióban

Nem derült fény minden fontos részletre a MODEM csütörtöki sajtótájékoztatóján, épp a legfontosabbat, a 2007-es kiállítási program részleteit nem tudhatták meg az érdeklődők. Debrecen új, modern művészeti kiállítóhelye ma mutatta be új munkatársait és a hivatalába lépő művészeti vezetőt.

MTI/hvg.hu Kult

A MODEM előállt kiállítási programjával

Igaz, hogy "modern és kortás művészeti" intézményként nyílt meg Debrecenben tavaly, de 2007-es kiállítási programjában Leonardo da Vinci kiállítás is szerepel. A MODEM beszámolt kiállítási terveiről.

MTI Kult

Megszűnhet az opera Pécsett

Három évvel az Európai Kulturális Fővárosi szerzon előtt megszűnhet a Pécsi Nemzeti Színház Operatagozata a közeljövőben a baranyai megyeszékhely önkormányzatának megszorító intézkedései következtében - közölte a tagozat zeneigazgatója csütörtökön.

MTI Kult

Pécs 2010: döntés a helyhatósági választás után

A pécsi közgyűlés rendkívüli ülésén elhalasztotta a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) program művészeti igazgatójának megválasztását. A poszt betöltéséről az önkormányzati választás után megalakuló képviselő-testület dönthet.

Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília