szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét pályázó közül Balázs Péter színész, rendezőt választotta meg a fenntartó önkormányzat a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójának, vezetői megbízása öt évre szól - jelentette be a Tisza-parti város közgyűlésének keddi zárt ülésen hozott döntését Szalay Ferenc polgármester.


Az elöljáró tájékoztatása szerint a testület előtt már csak két pályázó jelent meg, de hétfőn az oktatási bizottsági meghallgatáson mind a hét aspiráns kifejthette a színházzal kapcsolatos terveit, és a bizottság Balázs Péter pályázatát támogatta. Szalay Ferenc újságírói érdeklődésre nem kívánta közölni, hogy a győztes milyen arányban kapott "igen" szavazatokat.

Egy másik újságírói felvetés az volt, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) résztvevői nyílt levélben tiltakoztak a szerintük szakmai szempontokat mellőző igazgató-választás ellen. Erre a polgármester megjegyezte, a felelősség Szolnoké, személy szerint az övé, ilyen levelekkel nem kívánnak foglalkozni, és "szégyen", hogy Magyarországon ezek megszülethetnek, majd hozzátette: "nehogy már a farka csóválja a kutyát!".

Balázs Péter elmondta, nagy kihívásnak tartja a 2011-ig szóló direktori kinevezését, és a szó nemes értelmében szolgálni szeretné Tháliát Szolnokon. Szólt arról is, hogy bár az ő kinyújtott kezét művészi pályafutása alatt sokszor elutasították, megfogadta, ha egyszer vezetői pozícióba kerül, ezeket elfelejti, és ismét ő kezdeményezi majd mindenkivel a kézfogást. Jelezte: két segítője lesz, egy író-dramaturg és egy üzletember. Tervei közül a közönség színházba való visszacsalogatását emelte ki.

A szolnoki Szigligeti Színház igazgatói állására újból kiírt pályázatra hét pályázat érkezett a teátrumot fenntartó városi önkormányzat polgármesteri hivatalához. A direktori posztra beadta pályázatát többek között Anger Zsolt színész, rendező, Bozsó József színész, Balázs Péter színész, rendező, Lukáts Andor színész, rendező, Mertz Tibor színész, Szikora János, a színház jelenlegi igazgatója, valamint Telihay Péter rendező.

A Szigligeti Színház igazgatói posztjára az intézményt fenntartó városi önkormányzat április ülésén azért írt ki új pályázatot, mert az előzőt március végén érvénytelenítette. Szalay Ferenc polgármester a visszavonást azzal indokolta: a felkért bíráló bizottság tagjaitól a legtöbb szavazatot Rátóti Zoltán színész kapta, azaz őt tartották a jelentkezők közül a legalkalmasabbnak, ám a művész visszavonta pályamunkáját.

A visszavonás előzménye, hogy a mostani vezető, Szikora János az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának március közepén tartott ülésén színjátéknak nevezte az igazgatóválasztást. Mint akkor fogalmazott, a direktori pályázati kiírás megszületése előtt a város vezetői megkeresték Schwajda Györgyöt, a nagy tekintélynek örvendő, Szolnokon már dolgozott színházi embert, és felkínálták neki az igazgatói posztot. A megkérdezett visszautasította az ajánlatot, viszont instrukciói alapján "kiszemelődött" egy másik személy, miközben a megkeresett szaktekintély a "háttérember" szerepét vállalta volna.

Szikora János időközben bocsánatot kért Szolnok önkormányzati képviselőitől kimondott szavaiért, és vállalta, hogy június közepéig közreműködik a következő évad előkészítésében.

A pályázati történések része, hogy Szalay Ferenc polgármester felkérte Balázs Péter színész, rendezőt éljen az újbóli pályázati lehetőséggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Heten lennének igazgatók a szolnoki színházban

Az újbóli kiírásra hét pályázat érkezett be a szolnoki Szigligeti Színház igazgatói állására a teátrumot fenntartó, fideszes többségű városi önkormányzat polgármesteri hivatalához – közölte a kulturális ügyekért felelős alpolgármester a pályaművek szerdai bontását követően.

MTI/hvg.hu Kult

Balázs Péter lehet a szolnoki színház igazgatója

A szolnoki önkormányzat a magyar színházak közössége nevében közzétett kérés ellenére nem függeszti fel a Szigligeti Színház igazgatói posztjára április 12-én kiírt pályázatát - közölte a város polgármestere. A Merlin színházban csütörtökön már tiltakozó levelet fogalmazott a színházi szakma több kápviselője.

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce