szerző:
Nagy Gergely (hvg.hu)

Budapest egyik legizgalmasabb kulturális helyszíne, a Kultiplex alól 164 millióért eladja a tulajdonos Főváros a telket és az épületet a IX. kerületnek. Budapesten dübörög az ingatlanbiznisz, a város is pénzt szeretne látni. Igenám, csakhogy a kerület egy sarokkal odébb egymilliárdért ad el egy építési telket.

A Kultiplex előtt
Rosszkedvük ősze
© kultiplex.hu
A szóban forgó 1669 négyzetméteres telek egy foghíjtelek, helyrajzilag ez az Üllői út 27. A Ferencváros éppen most értékesíti 1 milliárd 146 millióért. Teljesen igazuk van, ha alaposan megkérik az árát, hisz az ingatlanfejlesztés ma Budapesten jó üzlet. Akadt vevő is, a hvg.hu úgy tudja, az RT44 ingatlanfejlesztő cég már le is foglalózta a telket.

A jelen állás szerint elhárult az akadály az adásvétel elől, ugyanis a telekre elővásárlási joggal bíró Főváros lemondott erről a jogáról. Ezt Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere levélben kérte is a Fővárosi Közgyűléstől, amely szeptember 27-én aztán egyhangúlag megszavazta azt az előterjesztést, amelyben az elővásárlási jogról való lemondás szerepelt. Azért szavaztak így, mert a telek árát reálisnak tartották, és a Fővárosnak se pénze, se szándéka nincs újabb ferencvárosi építési telkekhez jutni. Sőt igyekszik azoktól megszabadulni, akár olcsó pénzért is.

Idén május 22-én a Főváros gazdasági bizottsága döntött arról, hogy egy kőhajításnyival odébb, 164 millióért adja el a Ferencvárosnak a Kinizsi utca 28-at, ahol egy 868 négyzetméteres telken az egykori Kinizsi mozi épületében, ma a többfunkciós Kultiplex Művelődési Ház működik. Hétszer kevesebbet érne ez a terület? Különös, mindenesetre a telek árát egy profi ingatlanbecslő cég határozta meg, és Ferencváros pedig már tavaly elővásárlási jogot jegyeztetett be rá.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere a terveit firtató kérdésünkre tömör választ adott: "A Kinizsi u. 28. ingatlanon található Kultiplex épületét az önkormányzat lebontja és a helyén parkot létesít". Világos beszéd - amely mögül azonban nem kevés számítást érzünk ki. A környéken a zöldterületet az erre vonatkozó szabályok értelmében pótolni kell, ha az Üllői út 27-nél építkezni fognak. Ám miért pont a Kulti helyét kell befüvesíteni? Amikor mellette például egy betonozott parkoló is található; s az egész park, az Üllőitől a Kultiig 8 és félezer négyzetméter. S amikor - amint ezt kérdésünkre a Kulti vezetői meg is erősítették - 164 milliót ők is adnának a saját helyükért. Csakhogy nekik senki nem ajánlott alkut.

Nyilvánvalóan eltérő szempontjai vannak a kerületnek, illetve az alternatív kultúra híveinek, s ez utóbbiaknak jóval gyengébb a lobbierejük. De mégis, rögzítsük: a Kinizsi utca 28-on áll egy épület, amelyben Budapest egyik igen fontos  kulturális intézménye, a Kultiplex működik. Az alternatív kultúrcentrumban art mozi üzemel, koncertterem van, vendéglátóhely, s innen szórja adását a Tilos Rádió is. Nem csak a romkocsmák új pesti reneszánsza miatt van dugig a hely - főként nyáron -, hanem mert a programok is jók. A Kulti nem utolsó sorban az itt fellépő előadók miatt Európa alternatív kulturális térképén is számottevő szereplő. Budapest idegenforgalmi vonzerejét e pillanatban igen nagy mértékben az "alulról jövő" kulturális kezdeményezések jelentik. Helyek, színterek, esemény-helyszínek a West Balkántól a Szimpláig, a Cinetripig, a Kultitól a Fecskéig, a Trafótól a Corvin-tetőig. Az intézményesülésig csak nagyon kevés kezdeményezés jut el, egyszerűen nem éli túl azt az időt. A IX. kerület ezidáig arról volt ismert, fontosnak tartja a kulturális helyszíneket. Ám úgy tűnik, kultutcaként elég neki a Ráday, az intézmények közül pedig azokat kedveli, amelyekre jön valamiféle támogatás. A Kultinak efféle támogatása, s úgy tűnik, hátszele sincs.    
 
A Fővárosnak a Kulti fontosságáról tudnia kell, hiszen a tulajdonában levő Budapest Film közhasznú társaságé az épület - itt korábban is mozi volt -, amely a CineReal vagyonkezelő cégen keresztül intézi annak ügyeit. A Kultiplex 2000-ben kötött öt plusz ötéves szerződést a ház működtetésére, fenntartására. A leromlott házat a Tilos és a Kulti munkatársai tették működőképessé. A Budapest Filmet ez kevéssé hatja meg. Mint tájékoztattak, az ő szempontjuk az volt, hogy Budapesten az "art mozi piacon túlkínálat van", s ha az egyik kisebb elvész, attól a környékbeli Vörösmarty mozi akár jobban is működhet. A pénzt pedig, amelyet a Főváros a Kultiért kap, egy az egyben a Toldi mozi felújítására fordítja majd - erről augsuztusban valóban született is fővárosi döntés. A Budapest Film szerint egyébként a 164 millió reális ár a Kultiért, amely - ők így tudják - kártalanítást fog kapni az eladás miatt. Erről a Kultiban egyelőre nem tud senki.  

A Városházán beszéltünk a kulturális alpolgármester, Horváth Csaba hivatalával, a kulturális ügyosztállyal, a vállalkozási és vagyonkezelési ügyosztállyal - amely értesüléseink szerint az eladásról szóló döntés előkészítője volt - s Hagyó Miklós alpolgármester irodájával. Sehol nem derült ki egyértelműen, milyen megfontolások indokolták az eladásról, illetve a lemondásról szóló döntéseket.

A kérdések kérdések maradnak, ha másoknak nem is, hát a budapesti kulturális sokszínűség híveinek. Miért mond le a Főváros ilyen könnyen egy helyéről? S ha már lemond, miért ennyiért? Jó döntés-e ez a főváros adófizetőinek szempontjából?

Két dolog biztos: a kulturális intézményrendszer szempontjából mindenképpen rossz. A Kulti, a Tilos, az artmozisok, meg az egész alter színtér pedig mehet ahova akar. Vagyis ahová tud.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Kult

Megszűnhet a Kultiplex

A bérlők feje fölött adják el a Kultiplex alternatív kulturális és szórakoztató központot, a megszűnéssel az intézményben működő mozi is bezárna - közölte Sömjén Antónia, a mozielőadások és programok koordinátora az MTI-vel.

Már jobban van a pénteken meglőtt szökött rab

Már jobban van a pénteken meglőtt szökött rab

Trump egészséges, csak kissé dagadt

Trump egészséges, csak kissé dagadt

Meglepetés az MSZP EP-listáján

Meglepetés az MSZP EP-listáján

Nagy Blanka most már az érettségire koncentrálna

Nagy Blanka most már az érettségire koncentrálna

Nagy bunyó volt a Ryanair egyik járatán

Nagy bunyó volt a Ryanair egyik járatán

Orbánék pápábbak a pápánál, de a csíksomlyói ziccert nemigen hagyhatják ki

Orbánék pápábbak a pápánál, de a csíksomlyói ziccert nemigen hagyhatják ki