szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas Sztálin-szobor, munkásmozgalmi dalok, Sztálin-, Lenin-, Rákosi-portrék minden mennyiségben - ez fogadta a betérőket csütörtökön Debrecenben a Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállítás megnyitóján.

A Rákosi-korszak műalkotásai az utóbbi években többnyire pincék mélyén pihentek. Se felemelni, se lesajnálni nem akartuk, csak bemutatni őket - mondta Gulyás Gábor, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója a megnyitón.

Gulyás Gábor szerint 18 évvel a rendszerváltozás után eljött az idő, hogy a hazai közönség szembenézhessen a Rákosi-kor kísérteteivel. A debreceni tárlat a szocreál képzőművészet első nagy történeti seregszemléje, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy lefújja a port az ,50-es évek rég elfeledett műalkotásairól és az utókor ítéletére bízza őket.

Kósa Lajos a kiállítás megnyitóján emlékeztetett rá, hogy például Sztálin 60. születésnapjára neves költők írtak dicsőítő költeményeket, amelyeket ki lehet kölcsönözni ma is a könyvtárakból.

Hozzátette, hogy a kor neves festői is letették a névjegyüket szocreál munkáikkal, amelyeket viszont nem láthattunk, csak most a debreceni bemutatón.

"Nem árt belenézni a tükörbe, különben nem tudjuk miért tartunk ott, ahol tartunk" - jegyezte meg a polgármester.

Mészáros Márta filmrendező a megnyitón utalt arra, hogy a Modem udvarán felállított hatalmas Sztálin-szobor az ő filmjéből való. Felidézte, hogy amikor a ,90-es évek elején a film forgatásához Budapesten felállították Sztálin nagyméretű szobrát, sokan riadtan sereglettek össze.

Mészáros Márta elmondta: a szocreál időszaka Magyarországon rövid periódus volt, 1956-tal befejeződött, de aztán kitolódott a korszak, mert sokáig a realisztikus alkotások határozták meg a művészeti életet.

A debreceni kiállításon több mint 100, nagyméretű 1950 és 1956 között készült festmény és néhány emblematikus szobor tekinthető meg.

Rieder Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátora a megnyitót megelőző sajtóbemutatón elmondta, hogy a szocreált a nagy méretek jellemezték, s a kiállításon olyan képeket is bemutatnak, mint a kor egyik leghíresebb festményének, Feketéné Gáspár Anni Füttyös kalauz képének a másolata. A képért hamarosan a névtelenségbe süllyedt festő akkor Munkácsy-díjat kapott, s az eltűnt eredeti festményt az ÁVH vásárolta meg.

A bemutatón Szőnyi Istvánnak, Bernáth Aurélnak és Glatz Oszkárnak a szocialista realizmus stlusában készült egy-egy munkája is látható.

A november 7-ig nyitva tartó tárlat rendszeres kísérőprogramjai minden pénteken délelőtt 10.00 órától a Modem kávézójában a Szabad Nép félóra, augusztus 5-től október 21-ig pedig minden kedden este Dalolva szép az élet címmel filmmúzeum lesz az ,50-es évekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műértő

Megjegyzések a szocreálról

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után a Habsburgok erődöt emeltek a főváros legláthatóbb pontján, egy évszázaddal...

MTI Kult

Szocreál a MODEM-ben: áll Sztálin szobra

Hatalmas Sztálin-szobor magasodik hétfőtől a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kertjében; a talapzatával együtt 10 méter magas monstrum a leglátványosabb darabja a csütörtökön nyíló Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállításnak.

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban