szerző:
MTI

Kiegyensúlyozott szakaszban van Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programja, de több személycsere már nem fér bele az előkészületekbe - közölte az oktatási és kulturális miniszter újságírókkal kedden Pécsett, ahol részt vesz Janus Pannonius újratemetésén.

"Az oktatási és kulturális tárca azzal a vezetővel dolgozik együtt, akit a pécsi közgyűlés erre kijelöl. Ebbe nem szóltam bele és nem szólok bele, de több személyi változásra nincs idő" - mondta Hiller István annak kapcsán, hogy a város közgyűlése október elején felmentette posztjáról Mészáros András főigazgatót.
    

Csalódásmenedzsment
Mészáros András, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programiroda vezetőjének menesztése is azt jelzi, a város és a kormány is elégedetlen a dolgok állásával. Az biztos, hogy sem egységbe fogni, sem kommunikálni nem sikerül egyelőre, mi történik az EKF ügyében. Nemrég Brüsszelben mutatkozott be Pécs, hét másik leendő vagy volt kulturális fővárossal együtt. Olvassa el beszámolónkat!
Hozzátette: a program anyagi forrásai rendelkezésre állnak, a rendezvények megvalósíthatók, de szervezeti kérdésekkel a jövőben már nem szabad foglalkozni. "Én sem fogok és másnak sem ajánlom, mert az nagyon rossz és hátrányos lenne" - mondta Hiller István.
    
Kiemelte: "arra van szükség, hogy 2010 januárjától magas színvonalú, hangulatos programegyüttes valósuljon meg. Ehhez megvan minden, ami kell, köztük a pécsi közgyűléssel és a civil szervezetekkel való együttműködés is" - tette hozzá. 
    
Hiller István az MTI-nek arra a kérdésére, miszerint optimistán várja-e a rendezvénysorozatot annak ellenére, hogy addig mindössze tizennégy hónap van hátra és még egyetlen nagyberuházás sem kezdődött el, azt válaszolta: ezen fejlesztéseket Európa szinte minden eddigi kulturális fővárosában az adott évben adták át. A program nem valaminek a lezárása, hanem nyitánya. Ha a pécsi nagyprojektek 2010 folyamán megvalósulnak, méltó ünnepe és hagyatéka lesz a későbbiekben a kulturális főváros programnak - mondta a miniszter.
    
Az idén Liverpool (Nagy-Britannia) és Stavanger (Norvégia), jövőre pedig Linz (Ausztria) és Vilnius (Litvánia) az európai kulturális főváros. Pécs mellett 2010-re Essen (Németország) és Isztambul (Törökország) nyerte el a címet.

Mandulafa-ültetéssel tisztelegtek közéleti személyiségek Janus Pannonius előtt a humanista költő újratemetését megelőzően, Pécsett. A köztéri mandulafa-ültetési akciót a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága hirdette meg a közelmúltban. A költőóriás Egy dunántúli mandulafáról című verse ihlette kezdeményezés keretében félezer mandulafa-csemetét ültetnek el Pécsett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Megint fejetlenül

Hatalmi harcok zilálják a pécsi készülődést Európa kulturális fővárosának 2010-es programsorozatára, holott a város csak összefogással tudná teljesíteni erőn felüli vállalását.

Kult

Elbokázott lehetőségek Pécsett

Mészáros András, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programiroda vezetőjének menesztése is azt jelzi, a város és a kormány is elégedetlen a dolgok állásával. Az biztos, hogy sem egységbe fogni, sem kommunikálni nem sikerül egyelőre, mi történik az EKF ügyében. Pécs Brüsszelben mutatkozott be hét másik leendő vagy volt kulturális fővárossal együtt.

Magyar gazdaság

Tartalomszolgáltatók

Nem feltétlenül az a lényeg, hogy a kulturális fővárosi évben épülnek-e fel a beígért beruházások - ebben egyetért...

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán