szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt eddig is tudtuk, hogy minálunk sokan sokféle magyar eredetmítoszban hisznek, ismerünk elméleteket a „Jézus magyar volt”-tól, a „magország”-ig, meg vannak köztünk Attila sírját kereső, meg a tarsolylemezes, nemezsapkás ősmagyar divatot követő, olykor nemzetközi összeesküvés-elméleteket gyártó honfitársaink. A blogz.hvg.hu a Filmszemlén!

De, hogy Németországban is komoly Attila-kultusz(ok) van(nak), az újdonság volt.  Pedig a kölni karneválon hunjelmezes felvonulók is megjelennek, egy „Hungyűrű”, azaz Hunnenring nevű különös, régészek által vizsgált kőrakás szomszédságában pedig többnapos, sátras hunbuli is van – kicsit a bikerek vad összejöveteleire emlékeztet - sőt, elszánt, kőkemény hun-hívek is vannak németföldön, akik hiszik és tudják, hogy nekik igenis gyökereik vannak itt, minálunk, Magyarországon. Ők – leglábbis a film tanúsága szerint – nem gyártanak összeesküvés elméleteket. Ettől a németség, úgy tűnik, még a hunnémetség is, megtartóztatja magát.

Jól kezdődött a 40. Magyar Filmszemle: a Hun volt, hun nem volt a dokumentumfilmes szekcióban ment mindjárt az első napon. Derűs ez a film, de nem azért, mintha kinevetné a hunok elismeréséért lobbizó politikust, a magyar nevet zűrzavaros etimologizálással egyetemessé avató botcsinálta tudóst, a  sramlizenére táncoló, bőrökbe öltözött germán-hunokat, a (már jól ismert) hungarista rockénekest. Megmutatja őket, megkérdezi őket, ugyan, mondanák el a saját verziójukat: mik vogymuk?

(...)

Bővebben a 40. Magyar Filmszemlén bemutatott alkotásról a hvg.hu blogjában!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Filmszemle előtt: miénk ez a cirkusz

Jó volna hinni, hogy a kedden kezdődő idei mustra az összetartozás fóruma lesz: ahol nem a megosztottság, hanem a konstruktív vita és a konszezus kerekedik felül. Volt ilyen szemle, amikor egyértelmű volt, hogy a filmélet felülről való központosításának csak összefogással lehet útját állni. Azóta állandósult a szűnni nem akaró anyázás. - A kritikus várakozásai a startoló 40. Magyar Filmszemle előtt.