szerző:
MTI

A Gettómilliomos című dráma kapta meg a legjobb film Oscar-díját vasárnap este Los Angelesben a 81. Oscar-gálán. Aranyszobrocskát kapott mások mellett Sean Penn, Kate Winslet, Heath Ledger és Penélope Cruz.

Oscar-nyertesek: Kate Winslet, Sean Penn és Penelope Cruz
© AP
A Gettómilliomos egy indiai fiatalemberről szól: egy utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, amikor csalással vádolják meg, és ezért elmeséli az életét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat.

A hollywoodi Kodak Színházban rendezett díjkiosztó gáláról a rendező, Danny Boyle is hazavihette az Oscar-szobrocskát, és ez a film kapta meg egyebek között a legjobb adaptált forgatókönyv, operatőr, filmzene, betétdal és vágás díját is. Danny Boyle brit rendező – akinek ez volt az első Oscar-jelölése – korábban ugyanezért a rendezésért megkapta a brit BAFTA-díjat és az Arany Glóbuszt is.

A legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat Sean Penn amerikai színész kapta, aki a Milk című filmben Harvey Milk, a meggyilkolt San Franciscó-i polgármester és melegjogi aktivista szerepét játszotta. Ez volt az ötödik jelölése, eddig egyszer nyerte el az Oscart, a legjobb színész kategóriában a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért.

„Nem számítottam erre” – vallotta be elfúló hangon az Oscar-szobrocska átvételekor. A 48 éves Penn a legjobb színész Oscarjára esélyesnek tartott vetélytársát, Mickey Rourke-ot, a The Wrestler (A pankrátor) című film főszereplőjét "testvérének, visszatérőnek" nevezte beszédében.

Kate Winslet nyerte el a legjobb női alakítás Oscar-díját. A brit színésznő – akinek ez volt a hatodik jelölése – A felolvasó című holokausztdrámában nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyet első alkalommal vehetett a kezébe. A 33 éves színésznő, a Titanic egykori sztárja egy koncentrációs tábor egykori őrét alakítja Stephen Daldry filmjében; Winslet a pályafutása legnehezebb alakításának nevezte a szerepet.

Heath Ledgernek, a tavaly 28 évesen elhunyt ausztrál színésznek ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A sötét lovag című filmben nyújtott alakításáért. Ledger – aki a legbiztosabb befutók egyike volt az Oscar-gálán – a második olyan színész, aki posztumusz kapta meg az aranyszobrocskát. Korábban Peter Finch nyerte el halála után a legjobb férfi színésznek járó elismerést az 1976-os Network (Hálózat) című filmben nyújtott teljesítményéért. Ledger az Arany Glóbuszt és a brit BAFTA-díjat is megkapta Joker szerepéért a Batman-filmben. Az Oscart szülei és nővére vették át.

Penélope Cruz spanyol színésznő vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért. A 34 éves Cruz az egyetlen spanyol színésznő, aki valaha Oscar-jelölést kapott, már másodszor. Angolul és spanyolul mondott beszédében Woody Allen mellett az "összes spanyol színésznek" is megköszönte az aranyszobrocskát.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait több mint húsz kategóriában ítélték oda. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a japán Okuribito (Departures) című alkotás nyerte el; a Takita Jodzsiro által rendezett film egy állását vesztő csellista történetéről szól. Az Oscar-díj történetében már tizenkétszer jelöltek japán filmet, ám ez az első alkalom, hogy a szigetországból származó alkotás nyert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Brad Pitt új filmjét 13 Oscarra jelölték

A Benjamin Button különös élete című film 13 jelölést kapott az Oscar-díjra, ezen belül esélyes lehet a legjobb film, a legjobb színész (Brad Pitt), a legjobb női mellékszereplő (Taraji P. Henson) és a legjobb rendező (David Fincher) díjára.

MTI Shake

Lestoppolná Oscarjait a filmakadémia

Szerződésben kötelezné az Oscar-díjra jelölteket az amerikai filmakadémia arra, hogy nem bocsátják áruba szobrocskájukat anélkül, hogy először fel ne ajánlanák megvételre egy dollárért az akadémiának.

hvg.hu Kult

A Iszka utazása a magyar Oscar-jelölés

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2008. szeptember 5-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2009. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Bollók Csaba ISZKA UTAZÁSA című játékfilmje képviseli - adta hírül a magyar film nemzetközi reprezentációjára létrejött iroda, a Filmunió.

Shake

Náci pornónak tartják az egyik Oscar jelölt filmet

Holokauszt filmet készíteni nem könnyű feladat, különösen, ha az alkotóknak komoly ambícióik is vannak, vagy a szereplők nem kizárólag feketék és fehérek. Azok a mozinézők, akik kényelmetlenül érezték magukat A felolvasó című film alatt, nemtetszésüket kampánnyá változtatták, amely úgy tűnik, megingathatja a a vasárnapi Oscarr-díj bírálóit.

MTI/hvg.hu Kult

Armani-bojkottra szólítanak állatvédők az Oscar-gálán

Az Armani ruhák bojkottjára szólítottak fel az Oscar-díj átadásának estéjére állatvédők. A PETA képviselői Pinokkióként ábrázolták a divatcézárt, amiért az ígéretei ellenére nem mondott le a prémek használatáról.

Nőkkel erőszakoskodott Budapesten, rács mögé került

Nőkkel erőszakoskodott Budapesten, rács mögé került

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Likvidálja a PET-et a PTE: nem vesz többé műanyag palackos vizet a pécsi egyetem

Likvidálja a PET-et a PTE: nem vesz többé műanyag palackos vizet a pécsi egyetem

Apákról szól majd a TV2 új vígjátéksorozata

Apákról szól majd a TV2 új vígjátéksorozata

Twitteren keresett földalatti bunkert a titkos fejlesztéseket végző amerikai szervezet

Twitteren keresett földalatti bunkert a titkos fejlesztéseket végző amerikai szervezet