szerző:
Hárs Géza

Az A-kategóriás Karlovy Vary-ban dokumentumfilmes fődíjra tartották érdemesnek, a 40. Magyar Filmszemlén azonban nem kerülhetett a versenyprogramba. Túl szakadt? Túl szubjektív? Viszont igazi minőség. Nehezen magyarázható döntés. Kritikusunk megnézte a Letűnt világot, amelyet legutóbb Pamplonában jutalmaztak díjjal.

© Absolut Film Studio
A Letűnt világ egy könyv címe. A kötet a földön hever, a kamera egyetlen pillanatra mutatja csupán. Ez a kép, ez a véletlen találat adja a film címét: Letűnt világ. És amire a film megnézése előtt morogna a néző, hogy de hát ebben pátosz van, meg kissé direkt, az a film végére értelmet nyer. Itt egyszerűen tényleg eltűnik egy világ, egy létforma. Nevezetesen a Dél-Budához közeli Kopaszi-gát gazos, kissé össze-vissza kiépült, merőben informális, de nagyon is otthonos világa. Otthonos persze annak, aki ismerte, akit nem zavart a félig lefestett csónak, amely talán tíz éve is a bakon áll, a bedőlt kerítés, a hullámpala, a furán összerótt házak, a kinyúlt pulóveres, sört ivó, borostás férfiak viccelődése, az orvhorgászok és a rozsdás kerékpárok bádogvárosa.

Nemes Gyula rendezőt és Dobóczi Balázs operatőrt nem zavarta. Sőt, a tíz év alatt, ameddig forgattak, filmre vették ezt a világot, meg is szerették. Szerencsére a személyes elköteleződés nem, csak a személyes érintettség látszik a filmen. Mintha privátmozit látnál éjfél után a Filmmúzeum csatornán. Véletlennek ható következetlenségek a vágásban, kapkodó képsorok, roncsolt filmnyersanyag, szubjektívek, rohanások. Dzsungelszerű összefonódásban, amilyen maga a Kopaszi-gát is.

A részletekben rejlő Ördög, a véletlen, vagy valami más Nemes Gyula kezére játszott. A kismacska, amely kifut a stégre tavasszal, ugyanabban a beállításban, ugyanúgy kifut még egyszer, de már közben tél van. A bácsi épp cápafogakat pingál ócska ladikjára. Tűz üt ki, kigyullad valami házikó, a tűzoltók vízsugara csapja szét a lángokat, holmik szóródnak mindenfelé. A földön heverő könyv címe ott virít: Letűnt világ.

© Absolut Film Studio
A véletlen abban az értelemben is a filmes kezére játszik, hogy egyszer csak igazi drámai helyzet előtt - vagy inkább kellős közepében - találja magát. A Kopaszi-gátra, akár a Csoda Milánóban című filmben a szegénynegyedre, ingatlan befektetők vetnek szemet. Le kell bontani a házakat, a hétvégi kunyhóból életre szóló otthonná vált házikókat, a sufnit, a toldozott-foltozott lakóépületet, a kocsmát, mindent. Jobb, ha a lakó kezd neki, mint ha jön a markoló és az takarítja el az életeket. A lakók neki is állnak, bontanak, törnek, kidobálnak, közben csomagolnak. Ami meg marad, azt a gépek takarítják el a gátról.

A Letűnt világ mindössze húsz perc. A fordulat, ahogy kell, valahol ott van a kétharmadánál, az egész környéket leradírozzák úgy, ahogy van. Azaz volt. A helyén pedig rendezett és szép park létesül. Ez a létesülés már színes, a film fekete-fehérből fordul át, ha akarom hatásvadász eszköz, de végül is, miért ne. Az előzőeknek most már úgyis csak a múlthoz van közük, a fényképalbumba kerülnek. Ami meg helyette lett, prospektusvalóság. Nem foglal állást a filmes, de gyanítom, a néző sem. Az urbánus környezetet ugyanis valóban - úgymond - gondosan alakítani kell. Pénz számolva, terep rendezve jó. S az új park, az építmények rendezettek, kétségtelenül. A lakónegyed, ami majd ott várhatóan létrejön, színvonalas lakókörnyezetet kínál annak, aki megfizeti.

Nincs itt érzelmeskedés, de az világos, hogy nem a csónakos bácsi lesz az, sem a kövér, cekkeres asszonyság, az olcsóbb megélhetés miatt horgászkunyhóba húzódó nyugdíjas, a társadalomból kivonuló ex-hippy, a piszkos melegítős, maszatos kissrácok, az orvhorgász, a kerékpárját toló szaki.

A szép, új gát már nem róluk szól. Semmi sem róluk szól. A Letűnt világ azonban nem ejt könnycseppeket értük; tárgyilagosan megállapítja, ez van. Leng a selyem lobogónk, az unió kék zászlaja a film végén. A filmet Karlovy Vary-ban kategóriájának fődíjára tartották érdemesnek, a 40. Magyar Filmszemlén azonban nem kerülhetett a versenyprogramba. Túl szakadt? Túl szubjektív? Nincs benne megszólaló, nincs több nézőpont? Nem "járja körül" a történteket? Túl rövid? Ez mind igaz. Viszont igazi minőség. Nehezen magyarázható döntés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Tarol a Letűnt világ: a magyar rövidfilm újabb sikere

Miután Karlovy Varyban a legjobb dokumentumfilm lett, most a legjobb rövidfilmnek járó elismeréssel díjazta Nemes Gyula Letűnt világ című alkotását a spanyolországi Pamplonában tartott navarrai nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál zsűrije - közölte a Magyar Filmunió.

Kult

Olcsó szívek háza: a Magyar Filmszemle játékfilmjei

A szemlén egy nyilvános vitán felrótták a szakíróknak: kíméletlenek a magyar filmmel. Kritikusunk szerint nagyon is megbocsátók. Persze a kritikus is kaphat filmvakságot. Néz és remél. Megeshet, hogy a lelkét otthon hagyja és csak a szemét viszi magával a moziba. Véleménye is csak egy vélemény. Rendező és néző aligha tehet mást, mint amit az orális aktus után a srác javasol barátnőjének a Papírrepülőkben. Lenyeli, vagy kiköpi.

Kult

A magyar kiberpunk nyomában a Filmszemlén

Most mutatták be a Filmszemlén az Adás és az 1 című új filmeket. Kritikusunk a sci-fi, vagy inkább a cyberpunk avagy kiberpunk körül vélte felfedezni az alkotások gyökereit. Örvendezhetnénk is akár, folytatja valami Monory Mész kultfilmjét, a Meteót. Kíbicek vagyunk a kiberműfajokban, vagy osztottak nekünk is lapot?

A szülők fele 10 ezer forintnál többet költ a gyerekei ajándékaira

A szülők fele 10 ezer forintnál többet költ a gyerekei ajándékaira

Elszörnyedtek a kutatók, amikor meglátták, mennyi műanyag van Hawaii partjainál

Elszörnyedtek a kutatók, amikor meglátták, mennyi műanyag van Hawaii partjainál

Trócsányi szerint csak egy báb volt, amikor meghallgatták biztosjelöltként

Trócsányi szerint csak egy báb volt, amikor meghallgatták biztosjelöltként

Kettős halálos baleset történt Jászberénynél

Kettős halálos baleset történt Jászberénynél

Húsz éve jött ki magyarul az első Harry Potter-kötet

Húsz éve jött ki magyarul az első Harry Potter-kötet

3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook

3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook