szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító új kortárs képzőművészeti díj született, ami a kortárs képzőművészet rangját és elismertségét hivatott emelni. A díj az eddigi legnagyobb összegű elismerés ezen a területen.

Kifejezetten a fiatal – 40 év alatti művészek elismerésére – kiemelkedően magas értékű, 5 millió forintos díjat alapított az Aviva Életbiztosító, amit azok a művészek kaphatnak, akik legalább 3 éve vannak a pályán és volt már legalább egyszer figyelemre méltó önálló kiállításuk - adta hírül a budapesti Műcsarnok.

A képzőművészeti díjak jelentős értékvesztését tapasztalta az utóbbi néhány évben Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója. "A céges felajánlásokból alapított néhány százezer forintos díjak értéke nem üti meg az egyes műtárgyak eladási szintjét, ez pedig devalválja a kortárs képzőművészek értékét. Amióta Magyarországon is kialakult egy profitorientált galériahálózat, jellemző, hogy a piacon csak az idősebb kortársművészeti korosztály tud érvényesülni az alkotásaival, miközben a fiatal művészek számára szinte egyáltalán nincs kitörési lehetőség."

Az új díjjal kapcsolatban - amelyet szakmai körökben a magyar Turner Prize-ként is emlegetnek - Petrányi így fejezte ki várakozásait: "a kortárs képzőművészetet egy új dimenzióba helyezi és általános megítélését kívánja pozitív irányban változtatni.” A Turner díj 1984-es alapítását követően a legnagyobb és egyben a legnagyobb publicitással is járó művészeti díjjá vált Nagy-Britanniában. Összege ma 25 ezer font, odaítélése rangos szakmai és médiaesemény, s olykor éles vitákat is kivált.

Művészeti ág nem köti meg a hat jelölő kurátor kezét, akik várhatóan heves szakmai vita során fogják egymást meggyőzni és kiválasztani azt az egyet, aki a jelentős összeggel járó elismerést elnyerheti. A jelölők olyan ismert művészettörténészek, gyűjtők, akik közelről látják a fiatal generációs alkotókat.

Az idei első alkalommal felkérést kapott Mélyi József, akit a legjobb műkritikusok között tartanak számon, Sasvári Edit, a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum munkatársa, aki közelről figyelte a rendszerváltás körüli kultúrpolitika változásait és közvetlen rálátása van a kortárs művészekre. A kurátorok közé választották Somlói Zsolt műgyűjtőt, a MindShare médiavállalat igazgatóját, Készman József művészettörténészt, a Műcsarnok munkatársát, aki többféle műfajjal, köztük festészettel és szobrászattal is foglalkozott, és rendkívül érzékeny a szubkultúrák iránt. Lázár Eszter neve szintén szerepel a jelölők között, ő a Képzőművészeti Egyetem munkatársaként a legfiatalabb generáció munkáit követi nyomon; Szoboszlai János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Elméleti Tanszékének adjunktusa pedig művészeti szakíró és elkötelezettje a kortárs művészetnek. Emellett az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosaival, a szombathelyi Pados Gáborral és Pajor Zsolttal dolgozik, a budapesti acb galériában, amely a gyűjtők kereskedelmi galériája. 

„A kuratórium összeállításakor tudatosan nem az intézmények felső vezetőit választottam, mert az volt a cél, hogy elsősorban az adott személy szakmai tudása alapján válasszunk, és az általa képviselt intézmény most kisebb hangsúlyt kapjon.” – indokol a Műcsarnok igazgatója.

A zsűri május közepén hozza nyilvánosságra annak a hat művésznek a nevét, akik esélyessé válnak a képzőművészeti díj elnyerésére, és akiknek a műveiből kéthetes tárlat nyílik szeptember első napjaiban, a Műcsarnokban. „A Műcsarnok összes termét a kiállítás rendelkezésére bocsátjuk ezzel is jelezve, hogy mennyire örülünk és támogatjuk ezt a kezdeményezést.” – hangsúlyozza Petrányi Zsolt.

A képzőművészeti díj nyertesét a kiállítás végén hozza nyilvánosságra a zsűri. Ezzel egy időben kerül átadásra az 500 ezer forint értékű közönségdíj is, amelyet a látogatói szavazatok alapján legjobbnak ítélt művész vihet majd haza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!