Dzsnázod? Buli a budapesti Mátyás téren, egész hétvégén. Húsz évet átfogó cseh dokumentumfilm: René - Egy élet a rácsok mögött. Férfi erények - Férfi ékszerek: a héten még látható a Sterling galéria kiállítása. Rockhajó: igazi nyári vígjáték a mozikban. Kor-határok nélkül. Roadshow. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!


Húsz év múlva
René - Egy élet a rácsok mögött

Különleges dokumentumfilm a mozik műsorán. Húsz éven át követte a filmkészítő René Plasilt. A törvénnyel szembeszegülő férfi életét követjük nyomon két évtizeden át ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja.

A rendezőnő 1987-től 2008-ig dokumentálta a társadalom peremén élő fiatalember, majd felnőtt férfi megpróbáltatásait a történelem változásainak árnyékában. A René - Egy élet a rácsok mögött afféle dokumentum-naplófilm. A címszereplőnek a rendezőnővel való levelezése, naplófeljegyzései és a történelmi események képeinek beszerkesztése adja a film ritmusát. Megismerjük a társadalmon kívüli ember életét, gondolkodásmódját, érzékeljük a film és a nyomorúságos élet időtlensége mellett az idő, a világ változásait. Třeštíková nem ítélkezik. Dokumentál, s a néző betekintést nyer a rácsok mögötti élet ingerszegénységébe, kilátástalanságába. A szociális téma egyszerre fogalmaz meg kérdéseket az egyéni és szülői felelősségről, valamint a büntetés-végrehajtásról.

René, cseh dok.film, r.: Helena Třeštíková

Utcabálról jött a hír...
Dzsanázod? Buli lesz a Mátyás téren!
Magdolna Napok

 A tradicionális roma hangzásvilágot és az elektronikus zenét a dzsesszel ötvöző !DelaDap koncertje ígérkezik a legnagyobb bulinak azon a rendezvényen, amelynek június 12–14. között ad otthont a józsefvárosi Mátyás tér. A VIII. kerületi Magdolna negyedben 2005-ben indult el az a szociális városrehabilitációs program, amely nem csupán az épületek és a környezet fizikai megújítására helyezi a hangsúlyt, hanem a lakók társadalmi integrációját is kiemelt feladatként tekinti. Az immáron négy éve zajló projekt egyik célja, hogy a negyed a kerület és a főváros szerves, meghatározó részévé váljon. 

Most a Mátyás tér és az itt található Kesztyűgyár Közösségi Ház a főváros legnagyobb bulijának helyszínévé avanzsál. A rendezvény sztárfellépője az önmagát a „nu roma” stílus képviselőjeként definiáló !DelaDap, amely a tradicionális cigányzene és a dzsesszes elektronika egyedi ötvözésével-keverésével tett szert világhírnévre.

A Bécsből érkező formáció június 12-én este fél 8-kor lép fel. A koncert után DJ Kokolo, a Rádió C lemezlovasa gondoskodik a hangulatról. Nem ígérkezik azonban kevésbé ígéretesnek a szombat este sem: 21 órától a Vodku zenekar ad koncertet, majd fergeteges utcabáltól lesz hangos a környék.

A zenei programok, koncertek mellett számos további program tarthat számot az érdeklődésre a rendezvény ideje alatt. A szombat a gyerekeké, vasárnap családi napra kerül sor. Délelőtt tíz órától bográcsgulyás főzésében bizonyíthatják konyhai jártasságukat a környéken élő felnőttek – míg a kisebbeket kézműves foglalkozásokkal, játékos vetélkedőkkel várják a Kesztyűgyár Közösségi Ház munkatársai.

június 12–14., Bp. VIII. Mátyás tér

Kalózok
Rockhajó

1966-ban, a brit popzene fénykorában a BBC mindössze két órányi rock'n'rollt játszott hetente. Ám egy kalózrádió napi 24 órában nyomta a rockot és popot a tengerről. És 25 millió ember, Britannia lakosságának több mint a fele hallgatta a kalózokat naponta. A suliból frissen kicsapott Carlt az anyja elküldi nagybátyjához, Quentinhez, hogy az kicsit az életre nevelje. Csakhogy Quentin a főnöke a Rádió Rocknak, az Északi-tenger közepén állomásozó kalózadónak, melyet a rock DJ-k különc csapata népesít be.

Vezetőjük a Báró, a hullámhosszok nagydarab, rámenős, amerikai istene, aki a zene megszállott szerelmese. Hűséges segédei az ironikus, intelligens és kegyetlenül vicces Dave; a szuperkedves Simon, aki az igaz szerelmet keresi; a rejtélyes, jóképű Éjfél Mark, aki nem a szavak embere; Korai Bob, a hajnali DJ, akinek a népzene és a drog a hobbija; Sötét Kevin, az emberiség legkisebb intelligenciájával bíró tagja; Óránként John, a hírolvasó és Angus "Félnóta" Nutsford, aki valószínűleg Britannia legidegesítőbb embere. Az Északi-tengeren zajlik az élet. Simon megtalálja álmai asszonyát, Eleanore-t, és feleségül veszi a hajón - ám az ara másnap lelép. Gavin visszatér amerikai drogturnéjáról a Britannia legjobb DJ-ét megillető trónra, ám ezzel összeütközésbe kerül a Báróval. Carl pedig rájön, hogy ki az igazi apja.

Eközben a kalózrádiók felkeltették Dormandy miniszter figyelmét, aki a törvényszegők vérét akarja, és minden politikai befolyását latba veti, hogy betiltsa a Rockhajót és züllött legénységét. Erre viszont kitör a vihar a tengeren. Az elszánt rajongók felkerekednek, hogy megmentsék hőseiket. Van, ami véget ér, de a rock'n'roll örök és elpusztíthatatlan.

The Boat That Rocked, angol vígjáték, 2009; r.: Richard CurtisAggasd magadra
FÉRFI erények - FÉRFI ékszerek

Szombatig még látható a Sterling Ékszergaléria kiállítása. A galéria arra kérte tervezőit, hogy a férfi erények tükrében tervezzenek, készítsenek férfias ékszereket.

Juhász Ádám munkája
© Sterling galéria

Ízelítőnek, íme négy férfias erény: A bölcsesség: gyakorlatias, céltudatos, felelős gondolkodás, a férfi veszi magának a fáradságot, előre elgondolja, mit fog tenni, és annak mi lesz a következménye. A mértékletesség: nem az élvezetektől való tartózkodás, hanem a helyes mérték. Az igazságosság: magában foglalja a becsületességet, a hűséget, az ígéretek megtartását, a megbízhatóságot, a számon kérhetőséget, az elfogulatlanságot. Az állhatatosság erényébe sűrűsödik a bátorság, amellyel a férfi egyrészt vállalkozik, kockáztat és szembenéz a veszéllyel, másrészt nehézségek idején kitart és állja a sarat: Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja! 

június 13-ig, Bp. Sterling Galéria


A hvg.hu előrejelzése!
Ilyenek leszünk
Kor határok nélkül


Vándor- fotókiállítás és előadássorozat az ötven felettiek jegyében

Milyen képet mutat a média az ötven felettiekről? Kispénzű nyugdíjasok. Cekkeres asszonyságok. Betegek az orsovi váróban. Nagypapák, nagymamák. Ilyenek az ötven felettiek? Is. Mindenki más. Más modellek, máűs életek, más viselkedés- és fogysztásminták.

Szabó Judit "Tánc, Belgium" (1994), a " Kor határok nélkül" kiállítás anyagából
Társadalmi-esélyegyenlőségi roadshow országszerte. A „Kor határok nélkül“ országos rendezvénysorozat célja, hogy bebizonyítsa: ötven év felett is van aktív, önkiteljesítő élet – annak ellenére, hogy a közvélemény szemében ez a kor gyakran az emberi élet kiszolgáltatott periódusaként jelenik meg.

Vándor- fotókiállítás megnyitók: június 18. Szombathely; 25. Szekszárd; július 2. Eger; 10. Budapest
Szakmai napok: június 16. Szeged; 17. Debrecen; 24. Székesfehérvár; 29. Kaposvár

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Pusztított a dunántúli dióültetvényeken a fúrólégy

Pusztított a dunántúli dióültetvényeken a fúrólégy

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Elegánsabb lesz az új Skoda Octavia

Elegánsabb lesz az új Skoda Octavia

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát