szerző:
hvg.hu

Fény az alagút végén: Múzeumok Éjszakája. Karcos brit bluesharcos: Ian Segal nálunk turnézik. Jumurta, török-görög filmdráma a mozikban. Határ, eset: Bosnyák Filmnapok. Mégis mozog: 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Egy ütés a gyomorba: Prong. Érden állva: Első Fesztivál idén már másodszor. Kulturális programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Fejest a nemzeti emlékezetbe
Múzeumok Éjszakája

Ilyenek vagyunk: egyetlen éjszakára elfelejtjük, hogy sok magyarországi múzeumban nincs fűtés és teremőr néni járkál utánunk, hogy leoltsa a villanyt, ha kimentünk a teremből. Meg azt is, hogy sok magyarországi múzeum gyakorlatilag láthatatlan is. (Próbáltak már bemenni a kalocsai Nicolas Schöffer-emlékmúzeumba? Na, ugye.) Mert ilyenkor ünneplünk, ilyenkor dajdajozunk éjnek évadján és örvendezünki afelett, hogy VAN még múzeumunk.

Élmények a Néprajzi Múzeumban
© Stiller Ákos

Jó, jó, ne legyünk cinikusak. Inkább a Strandok Éjszakája (június 19.) után ugorjunk fejet a nemzeti emlékezetbe. Egy éjszaka, amikor minden rendben. És tényleg. A Múzeumok Éjszakája amúgy azokat is behúzhatja a múzeumok bűvkörébe, akik lehet, hogy az év többi napján inkább a plázákat és nem a tárlatokat járják. Reménykedjünk hát. Úgyis az hal meg utoljára.

Részletes program itt!

A hvg.hu tippjei pedig itt!

június 20; szerte az országban


Határesettanulmány
Bosnyák Filmnapok

A szervezők írják: "A sokáig csak a háború okán emlegetett Bosznia-Hercegovina érdekes, figyelemre méltó színfoltja az európai mozinak, dokumentum és játékfilmjeik egyaránt színvonalas alkotások. Mi az oka a sikertörténetnek? Megtudhatja Ön is! A nemzetközi díjakkal szegélyezett bosnyák film útja elvezet az öröm és a bánat, a szeretet és a gyűlölet világába. (...)"

"Az is kiderül hol és merre tart a véres történelmű ország, anélkül, hogy a Balkán sztereotípiáiba ütköznénk. A kérdés maga az élet, hogyan lehetséges a posztháborús térségben, ha múlt és jelen kergetőznek? Olyan filmeket ajánlunk, amelyeken egyszerre sírhatunk és nevethetünk, választási kényszer nélkül."

És igazuk van. Bosnyák Filmnapok, részletes program, itt!

június 20-21., Bp. BEM moziLelki utazók
Jumurta

Szép példa a török-görög együttműködésre. A középkorú költő, Juszuf, anyja halála miatt hosszú évek után ismét visszatér szülőfalujába. Egy elhanyagolt, omladozó ház és egy fiatal lány, Ayla várja őt. A régi környezet, anyja temetése és az elhalálozás körüli teendők megkopó emlékeket ébresztenek benne, miközben a férfi önértékelésre is kényszerül a szomorú esemény árnyékában.

Ebben nyújt segítséget a lány, akihez egy közös - szimbolikusan lelki - utazás során kerül közelebb, miközben teljesítik a megboldogult utolsó kívánságát.

Yumurta - török-görög film, 2007., r.: Semih Kaplanoglu

Mégis mozog
9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Ma kezdődik a KAFF, amiért abszolút érdemes Kecskemétre utazni, kivéve annak, aki eleve is ott lakik. Az animáció műfaja rendkívüli átalakuláson megy keresztül most, hogy a technológia bárki száméára hozzáférhető, s olykor tizenéves srácok jobb filmeket készítenek a PC-jükkel, mint a nagy öregek.

Rövidek és egész estések. Magyarok és nemzetköziek. Több mint húsz éve, 1985-ben rendezték meg az első animációs filmszemlét. Kezdetben ez a filmszemle csak a magyar filmek seregszemléje volt egy-két külföldi programmal. 1996-ban, a 4. KAFF megrendezése előtt döntött úgy a szervező bizottság, hogy az európai animációs filmek ne csak az információs programban szerepeljenek, hanem versenyben is. 2005 óta a KAFF már biennále, azaz kétvéente megrendezésre kerülő esemény.

A részletes program itt!

2009. június 17-21.


Egy ütés a gyomorba
Prong

A Dürer belehúz. Budapest egyik legfontosabb koncerthelye lesz lassan, sőt, nem is lassan, hanem fénysebességgel. Most például a kilencvenes évek egyik legjobb zenekara jön ide, a new york-i groove metal csapat, a Prong. Nagy napjaik már mögöttük vannak, ma a kemény zene is mást jelent mint mondjuk 1994-ben.

De a Prong - őszintén - ma is brutális, mint az ütvefúró. Nem érdemnes kihagyni, még akkor sem, ha az a generáció, amely a kilencvenes évek progresszív metálján (Helmet, Prong) edződött, ma Bartók Rádiót hallgat.

június 24., Bp. Dürer Kert


A hvg.hu előrejelzése!
Karcos harcos
Ian Segal Band (UK)

A brit blues valaha fogalom volt. Hogy mást ne mondjunk, a Rolling Stones geneziséhez is köze volt ennek a - látszólagos - anakronizmusnak. Hiszen a blues nagyon is amerikai. Jó, de brit földön is voltak hiteles értelmezők és képviselők: Animals, Yardbirds, Stones, Cream, satöbbi. Na most Ian Segal az ő szellemi örökösük is.

Az elmúlt pár évben a brit blues legújabb csillaga; Ian Siegal karrierje üstökösként ívelt felfelé. Elképesztő energiájú koncertjei feledhetetlen élményt jelentenek a közönségnek. Nem is csoda, hogy rajongók ezrei várják őt Nyugat - Európában vagy Amerikában, és a Magyarországon adott koncertnek köszönhetően itthon is csinos rajongói bázist tudhat magáénak.

A 2007-es Swagger, és legutóbbi, 2008-as Dust előtt a neves Mojo zenei magazin is megemelte a kalapját, hiszen mindkét album bekerült az év 10 legjobb blues lemeze közé, megelőzve olyan nagyságokat, mint B.B. King.

június 25., Bp. Dürer Kert

Érden állva
Első Fesztivál

Kezdődik a fesztivál szezon, szinte az első az Első Fesztivál. Ameléy egyben a második is, hiszen tavaly már volt egy első. No. De a lényeg, hogy az ország legnagyobb falujának, Érdnek is van már rockfesztje. A hatvanezresre duzzadt Érd apraja-nagyja ott lehet, hiszen lesz itt minden, mint a búcsúban. A megunhatatlan (?) hazai szórakoztatók, Quimby, Ghymes, 30Y, de kövületek is, mint a Korál. Meg újak is, mint a Suhancos.

június 20-21., Érd, Sportpálya

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Belehalt agysérülésébe egy amerikai bokszoló

Belehalt agysérülésébe egy amerikai bokszoló