szerző:
hvg.hu

Július 1-4. között immáron 15. alkalommal várják a szórakozni vágyókat a Soproni VOLT Fesztiválon. Idén is akad csemege a zenei ínyencségekre vágyóknak, első nap mindjárt itt a hazai fesztiválok állandó vendége, a skót Franz Ferdinand rockbanda, a közönségkedvenc Bëlga, a sokadik virágzását élő Edda, no meg az argentin és kolumbiai menekültekből verbuválódott barcelonai Che Sudaka, Manu Chao felfedezettjei. Programajánló szerdára.


Idén is biztosra mentek a VOLT Fesztivál szervezői, mert mindjárt az első napon neves hazai és külföldi előadók dömpingje várható. A Nagyszínpadon délután négy órakor a Strokes Ütőegyüttes alapozza meg a hangulatot a hazai zenei fesztiválok nagy kedvence, a 11. születésnapját ünneplő Bëlga zenekar előtt. A nagyszájú srácok fél hatkor lépnek színpadra, hogy aztán másfél órás tombolás, „sze-rel-mes va-gyok én” -nel fűszerezett skandálás után (ugye mindenki emlékszik a nagy slágerre?) átadják a terepet a Delinquent Habits elnevezésű Los Angeles-i latin hip-hop formációnak, amelynek tagjai angol és spanyol keveréknyelven szövegelnek.  Kilenc órakor a Nirvana és Red Hot Chili Peppers nyomdokain haladó pécsi alternatív rockegyüttes, a 30Y pörgeti fel a közönséget, hogy aztán este 11-kor berobbanjon a színpadra a skót Franz Ferdinand rockegyüttes. A banda, amely Habsburg-Lotaringiai Ferenc Ferdinánd után kapta a nevét, már többször fellépett a Sziget Fesztiválon is. Nem kell messzire sodródniuk azoknak, akik kedvelik a világzenei dallamokat, a felfokozott ritmust, és szívesen táncra perdülnek, a Samsung Mobile Arénában ugyanis az Icon és a Belmondo koncertjét követően este fél hétkor színpadra lép az Anselmo Crew. A hazai világzenei együttes latin-amerikai és balkáni dallamokkal fűszerezett tánczenével bombázza majd a salsa és hip-hop szerelmeseit. Nem véletlen, ugyanis fél kilenckor robban a barcelonai bomba, érkezik a pár év alatt hatszáz koncertet adó Che Sudaka. Az argentin és kolumbiai menekültekből verbuválódott banda - Manu Chao felfedezettjei - produkcióiban a punk és reggae alapjait ötvözi, látványos színpadi show-val körítve.Ha ez még nem lenne elég a tomboláshoz, fél tizenegykor a Kistehén Tánczenekar veszi át a stafétabotot - kérdés, ki bírja még szuflával -, majd éjféltől kezdetét veszi a Microforms Night: Chase Status and MC Jakes izzítja a hangulatot.


© Stiller Ákos

Aki az Edda együttes miatt látogat el a fesztiválra, este fél tízig várhat, ekkor lép ugyanis színpadra az MTV Pop-Rock Arenában Pataki Attila csapata. Az Aiming for Sunday, a Drawing, a Mátyás Attila Band és a Dalriada ugyan bemelegíti a közönséget, ám a régi slágerek mellett az Eddának - 27 aranylemezzel, 4 platinaalbummal, és 2 gyémántlemezzel a zsebében - valami újat is kell mutatnia, ha meg akarja táncoltatni az egybegyűlteket. Patakiékat az 1994-ben alakult punk/rock vonalat képviselő Alvin és a mókusok követi, majd zárásként a a Magna Cum Laude áll színpadra. A gyulai együttes új lemeze - melynek címe 9ilencszáz 9ilencven 9ilenc - jelenleg vezeti a MAHASZ listát.A Pesti Est Színpadon délután fél négykor a „magaskultúrára” vágyók a TÁP Varieté és Performansz Színház Ödisszeisz című előadását és koncertjét nézhetik meg: a hazatérő Odüsszeusz története ezúttal rap-opera formájában köszön vissza. Ezután a komolyzenei vonalat könnyűzenei motívumokkal ötvöző After Crying következik, az együttes, amely 2004-ben eMeRTon díjjat kapott. A The Kolin, és a kutya vacsorája nevű formációt tíz órakor a Singas Project követi, elsősorban az akusztikus zene kedvelőinek örömére. Éjféltől már a minimál techno és az experimentál elektronika megszállottjai is dörzsölhetik tenyerüket – készülhetnek egy kis testmozgásra – a színpadot ugyanis a Fine Cut Bodies veszi birtokba.Nem kell aggódniuk az Eric Sumo Band rajongóinak sem: az MR2-MOL Színpadon a legrégebbi hazai indie rock együttest, az Amber Smith-t követi este fél 11-kor a reggae-rock-soul-jazz műfajt ötvöző hazai együttes. Ezután a Heaven Street Seven koncertje következik. Az 1995-ben alakult magyar banda 2000-ben Hol van az a krézi srác? című kislemezével robbant be a köztudatba.

Akik kevésbé zajos kikapcsolódásra vágynak, a Cool teraszon megkapják: délután egy órától Fiala János beszélget vendégével, majd a férfi és női szerepek, viselkedési minták kerülnek terítékre Soma  tolmácsolásában. Délután négy órakor Gerendás Péter zenél, este kilenctől pedig a Takács Tamás Dirty Blues Band szolgáltatja a talpalávalót.

Rossz hír azoknak, akik nem váltottak jegyet elővételben, hogy az időközben életbe lépő áfaváltozás miatt a napijegyért a helyszínen 7990 forint helyett 8400 forintot kell fizetni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóta W.: Amikor a prolik diktálnak

Tóta W.: Amikor a prolik diktálnak

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Radar360 extra: magas a részvétel, leszavaztak a jelöltek, Orbánt Borkairól kérdezték

Radar360 extra: magas a részvétel, leszavaztak a jelöltek, Orbánt Borkairól kérdezték

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

Kacsóh Gábor: a NER elit titokzatos luxemburgi kapcsolata

Kacsóh Gábor: a NER elit titokzatos luxemburgi kapcsolata