szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kósa Lajos (Fidesz) debreceni polgármester szobrát is kiállították a helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ "Kis magyar pornográfia" című kiállításán, s ez okozott némi zavart csütörtök este a tárlat megnyitóján.

Gulyás Gábor, a Modem igazgatója, a kiállítás kurátora az MTI tudósítójának elmondta: felkérésükre 20 művész küldött alkotást a tárlatra, amit Esterházy Péter műve alapján rendeztek annak bemutatására, változott-e a korábbi provincializmus, mentalitás az elmúlt húsz évben, s hogyan látják ezt a képzőművészek. Gulyás Gábor szerint az utolsó pillanatban leadott munkák alapján szembesültek azzal, hogy az egyik művész - Gerhes Gábor - Kósa Lajos című portrét készített, s felmerült a kérdés: miután a Modem felkérésére - közpénzből - készültek az alkotások, szabad-e a város polgármesterét ábrázoló szobrot kiállítani.

A kiállítás csütörtök esti 18 órai megnyitója előtt ezért megbeszélésre hívták a jelenlevő művészeket, amely tanácskozásra megérkezett Kósa Lajos polgármester is. Végül úgy döntöttek, bemutatják az alkotást, de kihelyeztek rá egy táblát, hogy az nem Kósa Lajos megrendelésére készült, s a Modem sem kérte az alkotót, hogy a polgármesterről készítsen szobrot. Kósa Lajos egyébként nem ment be a kiállítás megnyitójára, a megbeszélés után azonnal távozott a helyszínről - értesült az MTI.

Gerhes Gábor Politikus című alkotása
© MTI - Oláh Tibor


A kiállítást jelentős késéssel megnyitották és a végül nem marad el az eredeti program: Vallai Péter színművész részleteket olvasott fel Esterházy Péter könyvéből. A szóban forgó szobor alkotója, Gerhes Gábor az MTI telefonos kérdéseire csak annyi válaszolt, hogy nemsokára közleményben tájékoztatják a nagyközönséget a történtekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

MODEM: új személyek, új titkok a koncepcióban

Nem derült fény minden fontos részletre a MODEM csütörtöki sajtótájékoztatóján, épp a legfontosabbat, a 2007-es kiállítási program részleteit nem tudhatták meg az érdeklődők. Debrecen új, modern művészeti kiállítóhelye ma mutatta be új munkatársait és a hivatalába lépő művészeti vezetőt.

MTI Kult

Szocreál a MODEM-ben: áll Sztálin szobra

Hatalmas Sztálin-szobor magasodik hétfőtől a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kertjében; a talapzatával együtt 10 méter magas monstrum a leglátványosabb darabja a csütörtökön nyíló Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállításnak.

hvg.hu Helyi érték

Gondok a debreceni Modem körül

Csütörtökön tárgyalja a debreceni közgyűlés a Modem hitelfelvételéhez szükséges kezességvállalást. A kortárs művészeti központnak több mint 40 milliós lejárt tartozása van.

MTI/hvg.hu Kult

A MODEM előállt kiállítási programjával

Igaz, hogy "modern és kortás művészeti" intézményként nyílt meg Debrecenben tavaly, de 2007-es kiállítási programjában Leonardo da Vinci kiállítás is szerepel. A MODEM beszámolt kiállítási terveiről.

MTI Kult

A MODEM nagyot akar dobni Leonardo da Vincivel

Megkezdődött a jegyárusítás Az igazi da Vinci című, augusztus 16-án nyíló debreceni kiállításra, miközben a bemutató anyaga Tokióból már Európa felé hajózik - jelentette be Gulyás Gábor, a kiállításnak otthont adó Modem Galéria igazgatója.