szerző:
MTI

Sigray Antal örökösei újabb pert nyertek első fokon; a keddi ítélet alapján a Magyar Nemzeti Múzeumnak vissza kell adnia 14 darab nagyméretű, XVIII-XIX. századból származó családi festményt az örökösöknek - tájékoztatta a leszármazottak képviselője szerdán az MTI-t.

Schell József közleményében emlékeztetett arra, hogy Gróf Sigray Antal a két világháború közötti időszak egyik meghatározó politikusa volt, aki vagyonának egy részét még a németek elől az 1940-es évek első felében, majd pedig leánya a Rákosi-korszak időszakában a magyar múzeumi szerveknél helyezte el megőrzésre.

Így került a Magyar Nemzeti Múzeumhoz 15 családi festmény, amelyeket az örökösök az elmúlt évek során visszaköveteltek. Az egyik festmény kiadása érdekében az örökösök 2004-ben próbapert indítottak, amit meg is nyertek, de a múzeum a képeket nem adta vissza, ezért azok csak végrehajtó közreműködésével kerülhettek vissza a család birtokába. A mostani per tárgyát képező, azonos jogi sorsú 14 képet ugyancsak perelnie kellett az örökösöknek, mert a Magyar Nemzeti Múzeum önként ezeket sem adta vissza számukra.

A tegnap megszületett elsőfokú ítéletben a Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy ezek a festmények is letéti szerződés alapján kerültek a múzeumhoz, és mivel azokat az örökösök visszakérik, ezért vissza kell adni számukra, mivel jogellenes volna, ha továbbra is a múzeumban maradnának - szögezte le Schell József. Az MTI megkeresésére a Magyar Nemzeti Múzeum arról adott tájékoztatást, hogy az ügyben egyelőre tájékozódnak.

Az előzményekhez tartozik, hogy Sigray Antal, illetve leánya összesen több mint 2000 tárgyat adott át a magyar múzeumi szerveknek, ezek egy kis töredékét három múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Balatoni Múzeum és a Természettudományi Múzeum önként visszaadta az örökösöknek. Nem így járt el a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, valamint a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, e szervek perre kényszerítették az örökösöket. A próbaperek eredményeképpen a Magyar Nemzeti Múzeum kénytelen volt kiadni az Ocskay Johannát ábrázoló XVIII. századi festményt, valamint a Helikon Kastélymúzeum a Párisz ítéletét ábrázoló szoborcsoportot. Az Iparművészeti Múzeumot a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével ugyancsak kötelezte egy XVII. századi angol karosszék visszaadására, amire még nem került sor.

Eddig összesen hat különböző bíróság hozott ítéletet a Sigray-tárgyak további sorsa tekintetében. Mind a hat bíróság egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutott: vissza kell adni a Sigray-örökösök tulajdonát. Schell József kitért arra, hogy a 2000-es évek elején a Kincstári Vagyoni Igazgatóság két hivatalos iratban is elismerte: a múzeumokban fellelhető Sigray-tárgyak nem képeznek állami tulajdont, ezért ezeket vissza kell adni az örökösöknek.

Az örökösök úgy látják, a hat különböző bíróság álláspontja egyértelműen megerősítette saját és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság véleményét arról, hogy ezeket a tárgyakat vissza kell kapniuk. "A perköltség az ismert összes Sigray-tárgy tekintetében több millió forintra rúgna, ennek megelőlegezése a Magyarországon, illetve Erdélyben élő, a történelem által meghurcolt, nyugdíjas korú örökösök részére komoly megterhelést jelentene. Az állami szervek oldaláról megközelítve a kérdést a hat bírósági ítélet tükrében a perköltség pervesztesként viselése indokolatlan kiadásként jelentkezik, amit végső soron az állampolgárok fizetnek meg" - hangsúlyozta az örökösök képviselője.

A 2000-es évek elején úgy volt, hogy ha a múzeumok visszaadják a Sigray-tárgyakat, ekkor az örökösök ezek egy részét a múzeumoknak ajándékozzák. Ezt a szándékot az örökösök 2007-ben megismételték, de kedvező választ nem kaptak. A visszaadás hiányában az örökösök azóta elálltak az ajándékozási szándéktól.

A leszármazottak képviselője kommünikéjében arra is kitért, hogy a köz eddig semmit nem profitált a festményeknek a Magyar Nemzeti Múzeumban történt tárolásából, ugyanis ezeket a képeket soha nem állították ki. Az örökösök egyébként - áll a közleményben - a festmények visszaadása után azokat kiállításra bármikor készséggel kölcsönadják a múzeumnak.

A kommüniké végül felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a múzeumok nem adják vissza a Sigray-örökösök családi tárgyait, akkor a visszakövetelés mellett kártérítést is érvényesítenének. Mint Schell József írta, ezzel a magyar és a külföldi közvélemény és a szakmai körök, többek között a kérdéskörrel foglalkozó UNESCO figyelmét hívnák fel "az európai uniós tagsághoz nem méltó magyar múzeumi magatartásra".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Pert nyertek a Sigray-örökösök az Iparművészeti ellen

Jogerősen is megnyerték az Iparművészeti Múzeum ellen indított próbapert Sigray Antal örökösei, akik egy XVII. századi angol karosszék kiadását kérték az intézménytől - tájékoztatta a leszármazottak képviselője szerdán az MTI-t.

MTI Kult

Sigray-ügy: nem kapták vissza a jogerősen megítélt műtárgyat

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum egyelőre nem adta át a bíróság által nemrég jogerősen a Sigray-örökösöknek megítélt szobrot, ezért a leszármazottak a törvényes határidő lejártával megkísérlik átvenni a műtárgyat - tájékoztatott hétfőn az örökösök képviselője.

Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott

Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Magyar leolvadás, román feltámadás a kézilabda-vébén

Magyar leolvadás, román feltámadás a kézilabda-vébén

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

Áder felesége is kaphat napidíjat, titkárságot és hivatali autót januártól

Áder felesége is kaphat napidíjat, titkárságot és hivatali autót januártól

760 millióval támogatja a kormány a keresztény könnyűzenét játszó fiatalokat

760 millióval támogatja a kormány a keresztény könnyűzenét játszó fiatalokat