szerző:
MTI

Magyar művet ítélt legjobbnak a franciaországi Montrouge-ban, a Jeune Création Contemporaine (Fiatal Kortárs Alkotás) elnevezésű utazó biennále nemzetközi zsűrije: a Növekedési struktúrák, az anyag metamorfózisai című szobor négy alkotójának péntek este Patrick Devedjian gazdaságélénkítési miniszter, Hauts-de-Seine megye tanácsának elnöke adta át a kiállítás megnyitóján az ezer eurós pénzjutalommal, egy több hónapos külföldi ösztöndíjjal, valamint egy önálló kiállítással járó fődíjat.

A Párizs melletti kisváros szanált, 4 ezer négyzetméter alapterületű gyárépületéből átalakított kiállítóhelyen Jean-Loup Metton polgármester kezdeményezésére második alkalommal kerül megrendezésre szeptember 26. és október 25. között a fiatal európai kortárs alkotókat bemutató kiállítás, amelyre kilenc ország (Magyarország mellett Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia) kilencven művésze kapott meghívást.

A tíz magyar alkotást egy független szakmai zsűri válogatta ki a Fiatal Kortárs Állásfoglalások című csoportos tárlaton, amelyet a Párizsi Magyar Intézet (PMI) közreműködésével a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa idei felvezető évének hivatalos programjaként májusban a pécsi Zsolnay-gyárban rendeztek meg.

A kiállítás magyar kurátora, a Párizsban élő Stenczer Sári az MTI-nek elmondta: Nyugat-Európában megszokott dolognak számít, hogy a kortárs művészek reflektálnak a társadalmi problémákra, míg Magyarországon a szakmabeliek is úgy gondolják, hogy nálunk ilyen alkotások nem léteznek, mert az embereket az ilyen témák nem érdeklik. Az erre a tematikára kiírt pályázatra mégis 230-an jelentkeztek, akik közül 38-an mutatkozhattak be Pécsett, majd a legerősebb állásfoglalásokat tükröző munkák közül tíz jutott el a franciaországi tárlatra.

Míg az európai válogatásban a legtöbb mű vászonra készült olajfestmény, addig a magyar alkotások szinte mindegyike szakít a tradicionális technikákkal. A fődíjas mű – egy betonból és kiselejtezett orosz nyelvű könyvekből felépített oszlopszerű test, amelyben a két anyag légmentes tömör egységet alkot – Rácz Márta médiaművész, Hübler János Mátyás szobrász, valamint Szentirmai Tamás és Vági János építészek alkotása.

"Ez az a mű, amely senkit nem hagy érzelem nélkül ... Az ideológiákról szóló, kihajított könyveket hiába próbáljuk a beton alá temetni vagy egyszerűen kidobni, nem tudjuk, hiszen ebben nőttünk fel" - hangsúlyozta az MTI-nek a magyar kurátor. Stenczer Sári szerint a "növekedési struktúrák" cím azt jelzi, hogy a szobor egy lakótelepi házra emlékeztetően alapelemekből áll, és a konstrukció tulajdonképpen folytatható. A két alapelemről, a könyvről és a betonról mindenki arra asszociál, amire akar: egész más a mű jelentése Magyarországon azoknak, akik éltek a kommunizmusban, mint Franciaországban.

A nemzetközi zsűri nagy tetszését egy másik magyar alkotó, Szabó Eszter miniatűr akvarelljei is kivívták. Az emberi alakokról készült érzékenyen finom, de ugyanakkor nagyon karakteres, humorral teli színes munkák fogják illusztrálni az idei évadban a PMI havonta megjelenő műsorfüzetének címlapját - jelentette be a megnyitón Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója. Az európai utazó biennále kilencven alkotása 2010 szeptemberében érkezik Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Galéria, amely dacol a válsággal

Napjaink szorult gazdasági helyzetében ritkaság, hogy egy kereskedelmi galéria profilt bővítsen, és egyre-másra színes katalógusokat adjon ki. A Ráday Galéria viszont éppen ezt teszi; rövid időn belül már a második kötetet jelentette meg az általa életre hívott Mai magyar fotóművészet című sorozatból. Az első kiadvány Gerhes Gábor munkásságát mutatta be, megjelenésével párhuzamosan pedig a Vintage Galéria állította ki a művész legújabb munkáit.

MTI Kult

Öngyilkosság-kiállítás Berlinben

Rendhagyó kiállítással hívják fel a figyelmet fiatal német egyetemisták az öngyilkosság jelenségére Berlin központjában. A súlyos téma az öngyilkosság megelőzésének napja, szeptember 10. előtt került terítékre Németországban, ahol évente mintegy kilencezer ember vet véget önkezével életének.

MTI/hvg.hu Kult

A Kis Varsó lett az Aviva-díj első díjazottja

A Gálik András és Havas Bálint alkotta Kis Varsó nyerte el első alkalommal a bruttó ötmillió forinttal járó Aviva Képzőművészeti Díjat; az 500 ezer forintos közönségdíjat Benczúr Emese vehette át a Műcsarnokban kedden este. Egyre inkább érvényesül idehaza is a trend: a nagy cégek a kortárs művészet felé fordulnak. Válság idején is.

hvg.hu Kult

Strandok népe: egy fotós a dél-amerikai beacheken

Mar Del Plata-tól Acapulcóig járta végig a tengerparti strandokat Martin Parr brit fotográfus. Playas című albuma a turisták és a helyiek félmeztelen keveredését, a testek és jellemek zsibvásárát mutatja. És annyira ismerős; ugyanolyanok vagyunk Siófoktól Mexikóig?

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"Beteg dolog kultikus viszonyra lépni a politika szereplőivel"

Akarhat-e többet egy művész annál, mint hogy műve telibe találja a társadalom aktuális állapotát? Neurózisait, problémáit. Gerhes Gáborral megtörtént. Szobra, amelyet a debreceni MODEM-ben állított ki, és Kósa Lajost ábrázolja, ilyennek bizonyult. Gerhes eddigi művei is telitalálatok voltak, csak nem lett belőlük botrány. "Mindössze" az elmúlt 15 év egyik legfontosabb magyar művészévé tették.

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat