szerző:
MTI

Amerikai elfogatóparancs alapján Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski filmrendezőt szombaton este - jelentették be a zürichi filmfesztivál szervezői.

A Franciaországban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy átvegye az életművéért járó díjat vasárnap este. Az Egyesült Államok által még 1978-ban kiadott elfogadóparancs alapján vették őrizetbe a 76 éves művészt. A kiadatási döntésre várva ideiglenesen őrizetbe helyezték Svájcban Roman Polanski filmrendezőt.

A francia kulturális miniszter megdöbbenésének, a svájci filmrendezők szövetsége pedig felháborodásának adott hangot a történtek miatt. A berni igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, a svájci hatóságok ellenőrzik, hogy Polanski valóban kiadható-e az Egyesült Államoknak, ami néhány napba telhet. A filmrendező fellebbezést nyújthat be az őrizetbe vétel és az esetleges kiadatási határozat ellen is - tette hozzá. A szóvivő nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, s azt sem fedte fel, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt.

Lengyelország és Franciaország közösen lépnek föl a Svájcban őrizetbe vett világhírű filmrendező, Roman Polanski szabadon bocsátása érdekében - közölte vasárnap a lengyel külügyminiszter. Radek Sikorski elmondta a PAP lengyel hírügynökségnek, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy közös felhívást intéznek a svájci hatóságokhoz az ügyben, egyszersmind azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek Polanskinak Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

© AP

Polanskit 1977-ben tartóztatták le Los Angelesben, miután egy 13 éves kislány szülei feljelentést tettek ellene. A filmrendező egy másik hollywoodi sztár, Jack Nicholson villájában közösült a fiatal lánnyal, miután pezsgővel leitatta, és kábítószereket adott neki. Polanski negyvenkét napot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt. Polanski elismerte, hogy jogellenesen szexuális viszonyt létesített a kislánnyal, de az ítélethirdetés előtt megszökött az Egyesült Államokból, s Franciaországban telepedett le.

A lengyel rendező addigra már olyan filmklasszikusokkal alapozta meg hírnevét, mint a Kés a vízben, a Rosemary gyermeke vagy a Kínai negyed. Franciaországban telepedett le, ahol állampolgárságot kapott, és tovább folytathatta filmes pályafutását (Őrület, A zongorista), ám azóta sem térhetett vissza Amerikába. Nem lehetett ott A zongorista című filmért neki odaítélt Oscar-díj átadásán, s azóta nem mehetett el 1969-ben, a terhessége nyolcadik hónapjában meggyilkolt felesége sírjához.

Samantha Geimer, az akkor 13 éves áldozat sohasem kérte Polanski elítélését. A Hawaiin élő háromgyermekes anya tavaly júniusban megerősítette, hogy Polanskit fel kellene menteni, és szerinte nem veszélyes a társadalomra. A rendező védői súlyos hibának tartották, hogy sem annak idején, sem azóta nem vették figyelembe az áldozat véleményét. A büntetőeljárásban annak idején elkövetett szabálytalanságokat Marina Zenovich tavaly bemutatott dokumentumfilmje tárta fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Polanski faképnél hagyta a sajtót Cannes-ban

Faképnél hagyta az újságírókat a Cannes-i Filmfesztiválon Roman Polanski lengyel származású filmrendező egy sajtóértekezleten, mert szerinte csupán "üres" kérdéseket tettek fel.

hvg.hu English version

Topolanszky on Gyurcsany, Zuschlag and Ocsovai

In Jozsef Debreczeni's book, Ferenc Gyurcsany reminisces about his time running the ministry for youth and sport, calling his deputy state secretary for drug affairs, Akos Topolanszky, as a "first-class professional and honest public servant." He regrets his dismissal from the ministry in October 2003, for which he blames his then administrative state secretary. Topolanszky, who is now deputy director of the National Drug Prevention Institute, now speaks about the informal hierarchy inside his old ministry, about orders that could not be disobeyed and the way political decisions influence the distribution of public subsidies. He also addresses the real reasons for his dismissal.

MTI Kult

Oknyomozó film Roman Polanski ügyéről

Egész Amerika kíváncsi volt 2002-ben, hogy Polanski kockáztatja-e a letartóztatást, amikor átveszi az Oscar-díjat A zongorista című filmjéért, abban az országban, amelyből 24 évvel korábban elmenekült egy ítélet elől. Egy 13 éves lány állítólagos megerőszakolása miatt rótták ki rá.

MTI Shake

Polanski: liliomtiprás vagy jogtiprás?

Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező egy Los Angeles-i bírósághoz fordult, hogy semmisítsék meg a harminc évvel ezelőtt hozott ítéletet, amely liliomtiprásért ötven évre küldte volna börtönbe, ha meg nem szökik.

MTI Shake

Polanski: nem lesz egyszerű a bocsánat

Elutasította az illetékes kaliforniai bíróság helyi idő szerint kedden Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező kérését, hogy több mint harminc év után véglegesen zárják le az ellene nemi erőszak bűntette miatt folyó eljárást.

Hét nap

PERT NYERT POLANSKI

Egy londoni bíróság 50 ezer fontos kártérítésre kötelezte az amerikai Vanity Fair magazint abban a becsületsértési...

hvg.hu English version

Life after the Topolanszky interview

How does the Hungarian press read? Selectively. Some sentences mean more, others something completely different, while still others mean nothing, depending on the reading. The politicians in the spotlight know exactly what will be written about them the next day.

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Átnevezik a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscaron

Átnevezik a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscaron

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Nyári meleg lesz ma

Nyári meleg lesz ma