Végefőcím. A Nap-kelte eltűnik a Magyar Televízió képernyőjéről. A videómegosztó oldalak közönsége számtalan feledhetetlen pillanatát őrzi ennek a különös műsorfolyamnak. Ezekből válogattunk.

Afféle "tévé a tévében" volt a Nap-kelte, vizuális szempontból mindenképpen. Ilyen díszletek, világítás, ilyen színvonalú főcímek és vizuális betétek csak a nemrég szintén megszűnt Budapest TV-ben fordultak elő. A Nap-keltében több ambíciózus műsorvezető, kérdező is dolgozott ugyan, de a napi közéleti sárdagasztásba és a politbulvár színvonalába ők is kényszerűen belesüppedtek. A Nap-kelte példája megerősítette azt a hazai televíziós tapasztalatot, hogy a közeg önmagához idomítja az értelmes megszólalókat is. Szomorú. Évekig úgy tűnt, a "reggeli televíziózás" magyarországi értelmezése kimerül a kereskedelmi tévék "egy kicsit ebből is, egy kicsit abból is", kellemkedő, lazáskodó limonádéjában, vagy a köztévé görcsös aktualizálásában és politikai panoptikumában. Jobbat érdemeltünk volna.  

Néhány, találomra kiválasztott pillanat a Nap-kelte elmúlt másfél évtizedéből. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

A magyar dal végnapja? Egy különös együttes egy különös számot játszik, még 1993-ban.

 
Hallgassunk kabarét! Lujza és Jenő, azaz Lendvai Ildikó és Betlen János; valamint az "ellenségkép" megképződése.

 
Beszüremkedik a BPTV, avagy Homonnay Zsolt énekli a White Christmas-t, körülötte éjjel-nappali közértekből ismerős dekoráció függ. Nehezen indul a playback cédé.


Bókok, bon mot-k, bonvivánok. Verebes István és Torgyán József. Összeszokott páros. Fény derül a politikai sztárcsinálás kulisszatitkaira.


Egy állkapocs, ha csattan, avagy TGM robotmozgása. Jó volna tudni, mit akart mondani még.

A szerkesztő kínja: kit hívjunk be, ha a Fidesz-KDNP bojkottálja a műsorunkat? Jobboldali politikai szereplők helyett, avagy Fábry Sándor a Kereszttűzben, három részben. Ki felelős a párbeszéd hiányáért?


Süketelés, avagy Morvai Krisztina megnyom egy gombot saját magán és beszél. Kiderül, ő valójában nem politikai szereplő. Szélsőjobbos YouTube-ozók fétisvideója, mert olyan remekül áll a széljobb üdvöskéjén a mézeskalács-huszárok mentéje.
 


Az élő adás ördöge. "Felkészülés" jeligére. Verebes István - és a szerkesztők - bakija, avagy ki is a vendég?

Jól nézünk ki. Főcímek, vizuális megoldások a műsor elmúlt 20 évéből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ultimátum a Nap-kelte műsorvezetőinek

Levélben szólította fel a Nap Tv vezetőségét az MTV közéleti főszerkesztősége, hogy szeptember 21-ig műsorvezetőik döntsenek arról: az MTV képernyőjén akarnak dolgozni, vagy más elektronikus médiumnál, mert a kettő összeférhetetlen - írja a Népszabadság.

hvg.hu Itthon

A Transparency International tiltakozik a Nap-kelte eljárása ellen

A péntek reggeli Nap-kelte adásában a Transparency International (TI) Magyarország képviselőjével készített interjú olyan környezetben jelent meg, amelyből a nézők azt hihették: a szervezet egy cég, a Pannon GSM Távközlési Zrt. (Pannon GSM) reklámozásához adta a nevét. A szervezet tiltakozik.

MTI/hvg.hu Itthon

Az MTV azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte szerződését

Azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte című reggeli műsorát készítő társasággal kötött szerződését a Magyar Televízió (MTV) - értesült több érintettől pénteken az MTI. A köztelevízió honlapján már be is jelentette egy új reggeli műsor indítását, melynek címe: Ma reggel.

MTI Gazdaság

Bírság az MTV-nek a Gyárfás-féle Nap-kelte miatt

Burkolt reklám közlése miatt nyolcszázezer forintos bírsággal sújtotta a Magyar Televíziót (MTV), egy újabb esetben pedig hatósági vizsgálatot rendelt el a médiahatóság – tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban elfogadott határozatából.

hvg.hu Itthon

Gyárfás tovább terjeszkedne a köztévén

Az MTV közép-magyarországi körzeti műsoraira vetett szemet Gyárfás Tamás, a Nap-Kelte producere – értesült a Magyar Nemzet. Gyárfás az MTV-t felügyelő kuratórium elnökségének néhány tagjánál már puhatolózott is az ügyben.

MTI Itthon

A Nap-kelte szerződését is áttekinti az MTV

Bő egy hónapot adott az ötvenmillió forintnál nagyobb értékre szóló szerződések áttekintésére a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentjének a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége - mondták el tagok csütörtökön.

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok