szerző:
MTI

A Zürichben a hét végén őrizetbe vett Roman Polanski ügyvédje szerint "tűrhetetlen", ami az Oscar-díjas rendezővel történt, és felveszik a harcot a kiadatása ellen. Az Egyesült Államokban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatott 76 esztendős filmes bebörtönzése miatt a diplomáciai és a kulturális élet képviselői is tiltakoztak.

Ha nem hagyja el Svájcot, szigorú feltételekkel, óvadék fejében szabadon engedhetik Roman Polanski filmrendezőt - jelentette be hétfőn a svájci igazságügyi minisztérium. A szombaton elfogott Oscar-díjas filmes, aki szeretné elkerülni kiadatását az Egyesült Államoknak, közben egy svájci jogi irodát bízott meg képviseletével. Guido Balmer, a svájci igazságügyi tárca szóvivője elmondta: a svájci törvények "nem zárják ki teljesen" egy olyan megállapodás létrejöttét, amelynek alapján Polanski óvadékkal szabadulhat. 

A lengyel származású Polanski, akire liliomtiprás miatt súlyos börtönbüntetés várt volna, 1978-ban szökött az Egyesült Államokból Franciaországba, ahol letelepedett. Több mint harminc éve nem tette be a lábát amerikai területre, mert azonnal letartóztatták volna. Azokat az országokat is elkerülte, amelyeknek kiadatási egyezményük van az USA-val.

"Feleségét és gyermekeit nagyon megrázta a letartóztatás híre. Kérvényezni fogjuk a szabadon bocsátását. Aztán a kiadatása ellen vesszük fel a harcot" - mondta az igazságügyi minisztérium bejelentését megelőzően Hervé Termine, a rendező ügyvédje a Le Figaro című napilapnak. Mint hozzátette: Polanski keresztbe-kasul utazgatott a világban, tudomása szerint csak "az Egyesült Államokba nem látogatott el". Svájcban is volt egy faháza, s nem volt titok, hogy  rendszeresen időzött ott. "Tűrhetetlennek tartom emberileg, hogy több mint 30 évvel a történtek után egy 76 éves ember, aki nyilván semmiféle veszélyt nem jelent a társadalomra, s akinek művészi és emberi reputációja egyértelműen megalapozott, hogyan kerülhet akár egy napra is börtönbe" - jelentette ki az ügyvéd.

A rendezőt szombat este fogták el, amikor Zürichbe érkezett, hogy vasárnap átvegye filmes életműdíját a zürichi filmfesztiválon. Svájcnak van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal. A filmfesztivál moziján "Szabaságot Polanskinak" és "Ne adják ki" feliratú plakátok jelentek meg a rendezővel való szolidaritás jegyében. Bár a díj átadását elhalasztották, a műveiből összeállított retrospektív vetítéssorozatot megtartják - közölték a szervezők.

Fenn volt az interneten

Radek Sikorski lengyel külügyminiszter és francia kollégája, Bernard Kouchner francia külügyminiszter megállapodtak, hogy közös felhívást intéznek a svájci és az amerikai hatóságokhoz Polanski szabadon bocsátása ügyében, s azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek számára Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

A svájci igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: 2005 óta volt érvényben Polanski ellen a nemzetközi elfogatóparancs, s eddig azért nem foganatosították, mert sohasem tudták, hogy a rendező mikor tartózkodik az országban. Sandi Gibbons, a Los Angeles megyei kerületi ügyész irodájának szóvivője megerősítette, hogy a múlt héten kezdeményezték Polanski letartóztatását Svájcban. "Nem volt titok, hogy Zürichbe megy. Az interneten jelentették be" - közölte Gibbons.

A francia kulturális élet is felbolydult az eljáráson. "Elfogadhatatlannak tűnik, hogy egy nemzetközi kulturális eseményt, amely az egyik legnagyobb kortárs rendező előtt tiszteleg, arra használjanak fel, hogy a rendőrség elfogja őt" - fogalmaztak a filmrendezők és színészek petíciójukban. A francia kulturális miniszter bejelentett, hogy Nicolas Sarkozy elnök figyelemmel kíséri az ügyet, és szintén azon van, hogy Polanski  mihamarabb kiszabaduljon.

Petíciót nyújtanak be rendezők

Világhírű filmrendezők és színészek írták alá azt a petíciót, amely Roman Polanski "azonnali szabadon bocsátását" követeli, és elítéli a lengyel-francia filmrendezőnek állított "rendőrségi kelepcét". A filmes világot egységesen "megdöbbentette" a 76 éves alkotó őrizetbe vételének a híre. A párizsi Cinématheque (filmmúzeum) igazgatójának, Serge Toubianának a kezdeményezésére elindított tiltakozási akció aláírói között szerepel többek között Costa Gavras, Vong Kar Vai (Wong Kar Wai), Fanny Ardant, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci, Abderrahmane Sissako, Tony Gatlif, Pierre Jolivet, Jean-Jacques Beineix, Paolo Sorrentino, Barbet Schroeder, Gilles Jacob,  Bertrand Tavernier, valamint a Francia Cinématheque, a cannes-i filmfesztivál és több, francia filmeseket tömörítő szervezet.

A petícióban "francia, európai, amerikai és az egész világ rendezői és alkotói" megdöbbenésüket fejezik ki Polanski őrizetbe vétele miatt, és "elfogadhatatlannak tartják, hogy a világ egyik legnagyobb kortárs filmrendezője tiszteletére rendezett nemzetközi kulturális rendezvény rendőrségi kelepcévé válhatott".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Svájcban őrizetbe vették Roman Polanskit

Amerikai elfogatóparancs alapján Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski filmrendezőt szombaton este - jelentették be a zürichi filmfesztivál szervezői.

Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert, amiért megsértette a hódmezővásárhelyi kórház hírnevét

Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert, amiért megsértette a hódmezővásárhelyi kórház hírnevét

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Nicolas Cage kínos karaokéja a nap legrosszabb videója

Nicolas Cage kínos karaokéja a nap legrosszabb videója

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó