szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Farkas Gábor zongoraművész kapta idén a Liszt Nemzetközi Lemeznagydíjat első önálló, Liszt-műveket tartalmazó CD-jéért. Az elismerést - két másik díjjal együtt - szerdán adták át a Régi Zeneakadémián.

Mint azt Falvai Sándor, a zsűri elnöke elmondta, bár 35. alkalommal hirdették meg a megmérettetést, Farkas Gábor nagydíja csak a 34. a sorban, mivel tavaly nem talált az elismerésre méltót a pályázók között a zsűri. Annál nagyobb öröm, hogy idén a fiatal magyar pianistának, a "zongora költőjének" adhatták a nagydíjat - tette hozzá Falvai Sándor.

A Warner Music Hungary kiadásában megjelent An Evening With Liszt című CD-ét a tekintélyes brit komolyzenei folyóirat, a Gramophone is méltatta. "Lenyűgöző debütálás, amely felülmúlja Liszt technikai kihívásait. Hasonlóan briliáns előadást nem hallottam az elmúlt években" - írta Jeremy Nicholas, a neves szaklap kritikusa.

Az 1981-ben Ózdon született Farkas Gábor, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára és PhD-hallgatója is egyben, s korábban elnyerte a fiatal tehetségeket elismerő Márciusi Ifjak Díjat, jelenleg a weimari Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen tartózkodik, így édesapja vette át helyette a nagydíjat.

Liszt Nemzetközi Lemezdíjat kapott az Antal István archív felvételeit tartalmazó La leggierezza című CD, amelyet a Hungaroton jelentetett meg, és amelynek összeállításában a zongoraművész fia, Antal Mátyás karnagy, a Nemzeti Énekkar igazgatója segített. Az elismerést is ő vette át.

Szintén lemezdíjat kapott Wendy Waller szoprán énekesnő, akinek Liszt-dalokat tartalmazó CD-jének címe Genie oblige (A tehetség kötelez) - ez volt Liszt "jelmondata" is. A zsűri elnöke a díjátadón arra bíztatta az énekesnőt, hogy foglalkozzon tovább a dalokkal, hiszen ezekből igen kevés felvétel készült. Wendy Waller, aki dalműsort is adott az ünnepi rendezvényen, azt hangsúlyozta: hatalmas esemény az életében, hogy Liszt Ferenc egykori lakóhelyén mutathatja be, mennyire tiszteli és szereti a zeneszerző munkásságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el