szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ironikus művészi kiegészítést kapott a bársonyos forradalom emléktáblája Prágában.

A Nemzeti sugárút egyik épületén található emléktáblán eredetileg a kommunista rendőrség által szétvert diáktüntetés dátuma (1989. 11. 17.) volt olvasható, amely fölött a győzelem jelét (V betű) mutató ujjak voltak láthatóak.

A tábla most mindkét oldalon egy-egy dátummal bővült. A baloldali tábla a nácizmus ellen lázadó cseh diákok tüntetésének dátumát (1939. 11. 17.) idézi, míg a jobboldali az idei évfordulót (2009. 11. 17.). A baloldali dátum fölött náci karlendítésre (Heil!) utaló tenyereket látni, míg a jobboldali fölött felmutatott középső ujjak vannak (Fuck you!).

Az emléktábla váratlan kiegészítése Roman Tyc szobrász alkotása, aki már korábban is több hasonló akcióval hívta fel magára a figyelmet. "Nincs mit ünnepelni, s a dolgokat az összefüggéseikben kell látni" - nyilatkozta Tyc a Tyden című politikai hetilap internetes honlapjának.

"Az emléktábla formája szinte kikövetelte az információs kiegészítést. A kezek, az ujjak csehek, de az általuk kifejezett gesztusok idegenek. Jó, ha világosan és összefüggéseiben látjuk, mi történik nálunk. A náci karlendítés egykoron a csehekre is jellemző volt, s ma is találkozni vele. A győzelem jele pedig ma talán nem is tűnik annyira győzelemnek. Ami pedig a felmutatott középső ujjat illeti, nem szabad elfeledni, hogy ezt a gesztust Mirek Topolánek miniszterelnökként a parlamentben tette meg, s nemrégiben Karel Gott is alkalmazta. Ez sok mindenről vall" - fejtette ki a szobrász.

A portál szerint a kiegészített emléktábla jelképes leleplezésére vasárnap este került sor. A műsorban elhangzott versek és zeneszámok a cseh nemzetállamot és a cseh nemzeti létet gúnyolták ki.

Roman Tyc a Ztohoven képzőművészeti csoport tagja, amely a múltban is több hasonló provokációval próbálta önvizsgálatra ösztönözni a cseheket. A Ztohoven művészi filozófiája hasonló David Cerny képzőművész hitvallásához, aki legutóbb az európai országokat kifigurázó Entropa alkotással keltett nemzetközi figyelmet. Az Entropát januárban Brüsszelben a cseh európai uniós elnökség alkalmával állították fel, s nemzetközi diplomáciai botrányt is okozott. Ma Prágában látható az alkotás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazeta Wyborcza: A lengyel kormány azért fenyegetőzik vétóval, mert fél

Gazeta Wyborcza: A lengyel kormány azért fenyegetőzik vétóval, mert fél

Ecettel és szódabikarbónával szinte az egész lakást kitakaríthatjuk

Ecettel és szódabikarbónával szinte az egész lakást kitakaríthatjuk

Az utasok csaknem egyharmada a járvány után sem térne vissza a tömegközlekedéshez

Az utasok csaknem egyharmada a járvány után sem térne vissza a tömegközlekedéshez