Parmigianino a Szépművészetiben

A magyar nagyközönség előtt szinte ismeretlen itáliai mester, a 16. században élt Parmigianino nyolcvan rajzából és metszetéből nyílt kiállítás kedden a Szépművészeti Múzeumban.

  • hvg.hu hvg.hu
Parmigianino a Szépművészetiben

Noha Parmigianino a maga korában népszerű alkotó volt, a 19. században a manierizmus kedvezőtlen megítélése miatt neve feledésbe merült - mondta Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára a megnyitón. Az itáliai művészt a huszadik században fedezték fel újra és 2003-ban, születésének ötszázadik évfordulóján a világ számos nagyobb gyűjteménye tisztelgett kiállítással életműve előtt.

Bár a tárlat nem veheti fel a versenyt a szintén az intézményben látható Botticellitől Tizianóig című kiállítással - amelynek keretében két Parmigianino-festmény is Magyarországra érkezett -, a rajzok, rézkarcok néha frissebben és jobban megőrzik a művészet születését, mint a festmények, amelyeket gyakran átfestenek vagy az évszázadok alatt számos restauráláson kell átesniük - fejtette ki Kárpáti Zoltán, a tárlat kurátora. A kiállítást március 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.





Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.