szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy sikerrel mutatta be szerda este Schilling Árpád rendezésében a Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) végzős osztálya Urban Rabbits (Városi nyulak) című diplomaelőadását Párizsban, a La Villette kulturális parkban felállított sátorban.

Georges Lavaudant, az Odéon Színház volt igazgatójának tavalyi munkája után az új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja, a Párizstól 150 kilométerre található Chalons-en-Champagne-ban működő CNAC idén a Franciaországban jól ismert Krétakör művészeti vezetőjét kérte fel a végzősök vizsgaelőadásának megrendezésére. Többfajta színházi forma kipróbálása után Schilling Árpád "óriási kihívásnak" érezte a találkozást a mozgásra és főként az akrobaták munkájára épülő, történetmesélő új cirkusz irányzattal, amelynek legismertebb társulata a kanadai Cirque du Soleil. Azt remélte, ezúttal nemcsak saját ötleteit valósíthatja meg, hanem maga is sokat tanulhat a diákoktól. 

A rendező azt akarta bemutatni, hogy ki is valójában ez a 16 fiatal cirkuszművész. Ennek érdekében a három hónapos próbafolyamat kezdetén hosszú, személyes beszélgetéseket folytatott a diákokkal a cirkusz világához, az iskolához és az egymáshoz fűződő viszonyukról, majd szeptemberben a csapat tíz napot töltött Budapesten, utcai mutatványokkal készülve a feladatra.    
  
Schilling a különböző személyiségek temperamentumából, vágyaiból és szorongásaiból, valamint személyes történeteiből építette fel a minden külsőségtől mentes, a cirkuszi számokat zenével és színházi elemekkel ötvöző előadást. A jelmez nélkül, saját próbaruháikban fellépő fiatalok produkciói nem a hagyományosan látványos és precízen kivitelezett attrakciókból állnak, hanem az azokhoz vezető személyes és kétségekkel teli út humoros bemutatása köré szerveződnek, az együttélés lehetőségét keresve a megélt találkozásokon, szakításokon és magányokon keresztül. A trapézon, kötélen, talajon előadott zenés szerelmi variációk alapötletét az adta, hogy a 16 végzős között csak négy lány van, s a férfidominancia rányomta bélyegét a hároméves képzés során a csapatra. Az előadásnak Schilling korábbi radikális rendezéseihez képest erősebb líraisága abból fakadhat a rendező szerint, hogy a diákok történeteibe szerette volna belevinni saját életének aktuális élményét: első gyermeke megszületését. Ami a születéssel és a halállal, a sors elrendelésének kérdéseivel szembesíti őt.
  
A címében a nomád életformát választó cirkuszművészekre utaló Városi nyulak produkció február 14-ig látható Párizsban. Tavasszal négyhónapos európai turnéra indulnak: Málta, Olaszország és Románia után június 19. és 27. között Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz, július 9-10-11-én Debrecen, majd július 23-24-25-én az Európa Kulturális Fővárosa program részeként Pécs látja vendégül az előadást.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!