szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos településén és több külföldi nagyvárosban tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, színházi előadásokat.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Hiller István oktatási és kulturális miniszter állami kitüntetéseket ad át délelőtt Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, majd este Pécsett, Európa egyik idei kulturális fővárosában. Számos vidéki városban szintén ezen a napon adják át a helyi kulturális élet kiemelkedő személyiségeit elismerő díjakat.

A külföldön működő magyar kulturális intézetek is különleges eseményekkel készültek az ünnepre: a legtöbb helyen kiállításokat, hangversenyeket, vetítéseket szerveztek, de Moszkvában például Kölcsey verseinek újrafordításáról is hallhatnak előadást a magyar kultúra iránt érdeklődők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!