szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Vincent van Gogh Le Blute-Fin Mill című festményét először állították ki, miután szakértők hitelesítették, hogy valóban a holland művész festette.

©

Vincent van Gogh Le Blute-Fin Mill című festményét először állították ki 2010. február 24-én. Az 1886-ban Párizsban festett képet 1974-ben vásárolta meg egy dilettánsnak tartott holland műgyűjtő, Dirk Hannama, aki haláláig nem tudta bebizonyítani a mű eredetiségét. Ezt most egy szakértő csapat megtette: közölték, hogy a kép valóban Van Gogh műve.  A Le Blute-Fin Mill a zwollei Museum de Fundatie-ben tekinthető meg.

Vincent van Gogh 1853. március 30-án született Hollandiában, Groot-Zundertben, egy református lelkipásztor első gyermekeként. Öt testvére közül csak öccsével, Theodorussal volt bensőséges a kapcsolata - levélváltásuk java, 650 darab beszámoló meg is maradt. Apjuk halála után Theót leszámítva az egész család megszakította vele a kapcsolatot. Ebben szerepet játszott zűrös magánélete: zaklatott életmódja miatt hallucinációk kínozták, epilepsziás rohamai volta és idegrohamok törtek rá: 1888. decemberében elmegyógyintézetbe is került. Nem sokkal később - egy újabb rohamot követően - szíven lőtte magát, két nappal később,1890. július 29-én meghalt.

Van Gogh 1880-tól csak a festészettel foglalkozott: főképp a bányászok, parasztok mindennapjait örökítette meg. 1886-ban-ban Párizsban Cormon festőműhelyében tanult, majd rövid kirándulást tett az impresszionizmus birodalmába. 1888-ban festette híres, A napraforgók című képét, nem sokkal később az Éjjeli kávézót és a Csillagos ég című képet. Halála előtti időszakából származik az Önarckép levágott füllel, ami híven tolmácsolja az utolsó hónapokban már állandósult gyötrődését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Mit csinált Van Gogh, mielőtt szíven lőtte magát?

A londoni van Gogh-kiállítás nem csupán a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának festményeit és rajzait vonultatja fel, hanem a levelezését is, amelyből egy keményen dolgozó művész alakja bontakozik ki.