szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sofi Oksanen finn-észt írónő kapta az Északi Irodalmi Díjat, Észak-Európa legrangosabb ilyen jellegű kitüntetését.

A 33 éves Sofi Oksanen Puhdistus című regényével érdemelte ki a mintegy 47 ezer euróval (csaknem 13 millió forinttal) járó elismerést. A kedden nyilvánosságra hozott indoklás szerint Sofi Oksanenre "gazdag és kifejező" írásmód jellemző. A regény, amelyért a díjat kapta, Észtországban játszódik, középpontjában egy fiatal és egy idős nő áll. A történet azokkal az időkkel is foglalkozik, amikor a balti ország még az egykori Szovjetunióhoz tartozott és kitér a térség egyik igencsak aktuális problémájára, a szexuális célú nőkereskedelemre is.

Sofi Oksanennek korábban már három regénye jelent meg. Az Északi Irodalmi Díjra évente Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország, Grönland, a Feröer-szigetek, a Finnországhoz tartozó, autonómiát élvező Ahvenanmaa-szigetcsoport (svédül: Aland) és Lappföld nevezhet írókat. Az elismerést Oksanen novemberben, Reykjavíkban veheti át.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

Koronavírus: 199 beteg meghalt, 1645 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 199 beteg meghalt, 1645 új fertőzöttet találtak