szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 14-én, életének 83. évében, tapolcai otthonában elhunyt Rubin Szilárd - írja honlapján a Magvető Kiadó.

Rubin Szilárd 1927. szeptember 6-án született Budapesten. Pályáját költőként kezdte. Az Újhold köréhez tartozott, majd az ötvenes évektől regényeket publikált a Szépirodalmi Kiadónál (Földobott kő, 1952; Partizánok a szigeten, 1953; Szélvert porták, 1956), és később a Magvetőnél (Csirkejáték, 1963; Mulatság a farkasveremben, 1973; Római Egyes, 1985).

Számos kortársa, köztük Pilinszky János és Szentkuthy Miklós, ígéretes tehetségnek tartotta. A Csirkejáték 2004-es harmadik kiadását követően 2009-ben a regény németül is napvilágot látott. A könyvet Németországban az év egyik irodalmi szenzációjaként ünnepelték: a kritikusok Alain-Fournier és F. Scott Fitzgerald műveinek irodalmi nagyságához hasonlították - írja a Magvető. A kiadó saját halottjának tekinti Rubin Szilárdot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV