szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 39 kilométer hosszan csaknem 176 ezer könyvborító lóg Mainzban a könyv világnapja alkalmából: ez a világ leghosszabb "könyvsorozata". Az akcióban 10 ezer 205 német iskolai osztály vett részt, melyek tagjai megrajzolták és elkészítették kedvenc könyveik borítóit.

Az alkotásokat sorba fűzve a mainzi Gutenbergstadt park fái közé feszítették ki - közölte pénteken a főszervező Stiftung Lesen (Olvasás Alapítvány). A Könyvek a szélben világszerte egyedülálló kezdeményezés, amelynek célja, hogy olvasásra ösztönözze a gyermekeket. A német olvasási és médiakutató intézet felmérése szerint csaknem minden második pár tartja fontosnak a gyermeknevelés során az olvasás és a könyvek szeretetének előtérbe helyezését.

A könyvakciót számos ismert személyiség is pártfogásába vette, például Erdogan Atalay színész, Andreas Ivanschitz Mainzban játszó osztrák futballista és Gundula Gause, a ZDF műsorvezetője. Ők háromezer diák előtt fognak felolvasni a kiakasztott fedőlapok sorozata alatt.  A könyvekhez kapcsolódó programok várják az érdeklődőket egész Németországban az iskolákban, ifjúsági központokban és könyvesboltokban. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 1995-ben április 23-át a könyv és a szerzői jog világnapjává nyilvánította.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

220 éves könyvtári tartozás

Egy New York-i könyvtár 220 éve „vár arra”, hogy visszakapjon George Washingtontól, az első amerikai elnöktől (1789-1797) két kikölcsönzött művet.

hvg.hu Kult

Mi lesz az idei év sikerkönyve?

Négy napig az irodalomé lesz a főszerep a fővárosban: megnyílt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A rendezvényen 24 ország kiállítói vesznek részt: idén először a vietnámi, a szaúd-arábiai és az osztrák könyves szakma képviselői, kiadói is bemutatkoznak. A fesztivál díszvendége Izrael, a héber nyelven író Ámosz Oz itt dedikálja legújabb kötetét.

hvg.hu Napi merítés

Olvasásra buzdítanak a focisták

Egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint a 8 és 16 év közötti angol iskolás fiúk egyharmada semmi érdekeset nem talál az olvasásban, egyötödük pedig azt gondolja, hogy az "olvasás a lányoknak való" - olvasható a Könyves blogon.

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban