szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A válság elhúzódására, üzletileg nehéz évre számít a négy legnagyobb könyvkereskedelmi hálózat vezetője - derült ki a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton tartott konferencián.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója kiemelte: 1996, vagyis az első könyvforgalmi statisztika elkészítése óta 2009-ben fordult elő először, hogy a könyvvásárlásra fordított összeg csökkent Magyarországon. A könyvpiacot azonban nem érhette váratlanul a csökkenés, hiszen az elmúlt két év 1-1,5 százalékos növekedése "csak udvariasságból volt stagnálásnak nevezhető" a 7-8 százalékos inflációhoz képest. Az igazgató ismét elmondta, hogy drámai változás a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak ágazatában következett be: az elmúlt öt évben kétezer címmel kevesebb jelent meg  és négymilliárd forinttal csökkent a forgalom ebben a szegmensben. 

Walitschek Csilla, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója szerint cégük mintegy 5 százalékos visszaesést szenvedett el tavaly, a rossz eredmények racionalizálásra kényszerítették őket, több boltot bezártak, leépítettek. Az idei évről optimistán nyilatkozott, mint mondta: április 23-ig több mint 5 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Az ügyvezető igazgató beszédében arra is kereste a választ, hogy mennyiben okolhatók a leárazott könyvek a visszaesésért. Szerinte a diszkontárak kialakulása világtrend, amiért a gazdasági válság a felelős. "A vásárlókban nagyon megerősödött a kedvezménytudatosság. Magunk alatt vágjuk vajon fát?" - tette fel a kérdést, majd elmondta: ezt elkerülendő a Libri folyamatosan ellenőrzi az akciók sikerességét. Az igazgatónő leszögezte: csak a fikciós könyvek forgalma növekedett az elmúlt évben. Szerinte jól tükrözi a közízlést a Libri 2009-es sikerlistája, amelyen az első Csernus Imrétől A férfi, a második Stephenie Meyer Újholdja, a harmadik Paulo Coelho A győztes egyedül van című kötete lett. Walistschek Csilla a szakkönyvekről szólva elmondta: alapvetően a magas árak, az e-tartalmak terjedése, a szegmens definíciós nehézségei és az ízlésbeli változások okozzák az ágazat hanyatlását.

Kolosi Tamás a Líra és Lant tulajdonosa úgy vélekedett: azért került súlyos helyzetbe a könyves iparág, mert a gazdasági krízis egybeesett a könyvszakmai válsággal. Mint mondta, a cég statisztikái szerint 2009-ben a kiskereskedelmi forgalom nem csökkent, viszont radikálisan visszaesett a hipermarketek forgalma. Kolosi Tamás szerint a könyvpiac strukturális problémája, hogy a tankönyvpiac "kiszakadt a hagyományos kereskedelemből". Úgy vélekedett: a kereskedelmi eredményeket rontja, hogy a könyvesbolti forgalom áttevődött a bevásárlóközpontokba, ahol a boltok üzemeltetése nagyobb költséggel jár.

Kolosi megerősítette: a könyvpiac továbbra is túltermelési válsággal küzd, a készletek felhalmozódása is az árleszállítások gyakoriságát növeli. Mint mondta, a Líra és Lant számára az év első kilenc hónapja általában veszteséges, és csak a tankönyvszezonban és a karácsonyi vásár alatt fordul nyereségessé. A Líra Könyv Zrt. elnök-vezérigazgatója 2010-ben további veszteségekre, számít: jelenleg tíz százalékos mínuszban van a Líra és Lant.

Matyi Dezső, az Alexandra-birodalom tulajdonosa megkérdőjelezte az MKKE adatainak hitelességét, szerinte sokkal jelentősebb visszaesést szenvedett el az ágazat. Az Alexandra 8,5 százalékos forgalomcsökkenéssel zárta 2009-et, és az idei év első négy hónapja további tíz százalék visszaesést mutat. Matyi Dezső elmondta: a közszféra 13. havi fizetésének eltörlése érzékenyen érintette az ágazatot, hiszen épp a karácsonyi könyvvásárra nem maradt pénzük az embereknek.

A cégtulajdonos szerint a leárazás az egyetlen eszköz jelenleg a kereskedők kezében, hogy csökkentsék a felhalmozódott készleteket, ám szerinte ezzel a teljes árú könyvek piacát veszik el. A cégvezető óvatosságra és racionális gondolkozásra bíztatta a jelenlevőket, mondván, ha ez a tendencia folytatódik, nem lesz értelme papíralapú könyvet kiadni.

Starcz Ákos, a Bookline.hu NyRt. vezérigazgatója szerint 2010-ben is nehéz évet zár majd a könyvszakma. A tavaly pozitívan záró Bookline esetében az idén "szolidan javuló" eredményekre számít, például azáltal, hogy terveik szerint 560 ezerről 600 ezerre növelik regisztrált felhasználóik számát. Starcz szerint a sikerkönyvek húzhatják ki a nehéz helyzetből a könyvkereskedőket - példaként az új Dan Brown-könyvet, valamint Stephenie Meyer vámpíros regényeit említette, amelyek a tavalyi év slágerlistáit vezették. "Azt gondolom, mi, kereskedők csak akkor tudunk sikeres évet zárni, ha a kiadók ellátnak minket olyan könyvekkel, amelyeket sikerre tudunk vinni. Ha a kínálati oldalt visszafogják, egészen biztosan rossz évet fogunk zárni" - tette hozzá. 

Zentai Péter László záróbeszédében a konferencia folytatását ígérte. Megjegyezte: az adatok ismeretében már úgy érzi, "optimistábban nézett a jövőbe, mint kellett volna". Ugyanakkor bejelentette, mintegy száz címmel több könyv megjelenését jelezték a kiadók az Ünnepi Könyvhétre, mint tavaly.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

A leghosszabb könyvborító-sorozat

Több mint 39 kilométer hosszan csaknem 176 ezer könyvborító lóg Mainzban a könyv világnapja alkalmából: ez a világ leghosszabb "könyvsorozata". Az akcióban 10 ezer 205 német iskolai osztály vett részt, melyek tagjai megrajzolták és elkészítették kedvenc könyveik borítóit.

hvg.hu Kult

Mi lesz az idei év sikerkönyve?

Négy napig az irodalomé lesz a főszerep a fővárosban: megnyílt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A rendezvényen 24 ország kiállítói vesznek részt: idén először a vietnámi, a szaúd-arábiai és az osztrák könyves szakma képviselői, kiadói is bemutatkoznak. A fesztivál díszvendége Izrael, a héber nyelven író Ámosz Oz itt dedikálja legújabb kötetét.

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Ha elég gazdag, most megveheti Obi-Wan lézerkardját

Ha elég gazdag, most megveheti Obi-Wan lézerkardját

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban