szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magvető Kiadó kapta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Év kiadója díját, amelyet a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adtak át vasárnap; az Év vidéki könyvesboltja a váci Lyra könyvesbolt lett, az Év fővárosi könyvesboltja pedig az Írók boltja.

Idén tizedszer adták át az MKKE szakmai díjait, ezúttal 35 kiadóra érkezett szavazat az egyesüléshez tartozó kiadók részéről. Kocsis András Sándor, az MKKE elnökhelyettese a díjátadást megelőzően elmondta, hogy némileg változtattak az eddigi kategóriákon, hiszen az Év kereskedője helyett idén először az Év könyvesboltját ismerték el.

Az Év kiadója díjat Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója vette át Kocsis András Sándortól, a második helyezett megosztva az Európa Kiadó és a Kalligram Kiadó lett, a harmadik pedig a General Press Kiadó. (Tavaly az Európa nyert a Kossuth és a Magvető előtt.)

Az Év vidéki könyvesboltja versenyben 45 üzletre érkezett szavazat az MKKE-ben, a legtöbb a váci Lyra könyvesboltra. Második a miskolci Géniusz könyvesbolt lett, a harmadik a szentendrei Líra könyvesbolt. Az Év fővárosi könyvesboltja az Írók boltja lett, második a Libri Mammut könyvesbolt, a harmadik pedig a Millennium Könyvesház.

Szintén vasárnap a könyvfesztiválon adták át a Budai-díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést legjobban segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítélnek oda; idén már nyolcadik alkalommal volt díjkiosztó.

„Bár a kimutatások szerint az elmúlt tíz évben 8-10 százalékkal visszaesett Magyarországon a könyvolvasók száma, a szépirodalmi, valamint a gyermek- és ifjúsági könyvek iránt ismét nő az érdeklődés” – emelte ki Ötvös Zsolt, a II. kerületi önkormányzat vezető főtanácsosa, aki a polgármester nevében nyújtotta át az elismeréseket.

Budai-díjat kapott a Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok? című kétkötetes mesegyűjtemény, amely egy növény- és földműveléshez kapcsolódó meseíró-pályázatra beérkezett legjobb amatőr munkákat tartalmazza. Mint Osváth László, a Móricz Zsigmond Gimnázium három tanárából álló zsűri elnöke kiemelte, a Föld Napja Alapítvány által kiadott két kötet nemcsak remek írásai, esztétikus külseje, hanem öko-szemlélete miatt is különleges.

Szintén Budai-díjat vehetett át a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelynek a Kelettől Nyugatig - Mesélő térképek című interaktív CD-jét ismerték el. A kiadvánnyal a Nyugat folyóirat szellemiségének hátterével lehet kreatív módon megismerkedni. A Budai-díjak idén Szalay Pál képzőművész alkotásai voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

A jövő focijának nem barátja a kopasz fejbőr

A jövő focijának nem barátja a kopasz fejbőr

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere